Politika

SAD donira Mornarici dva čamca

Kancelarija za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u Crnoj Gori doniraće novu opremu timu za podvodno deminiranje (EOD) Mornarice Vojske Crne Gore.

Kako se navodi u vladinim dokumentima, SAD će donirati dva borbena diverzantska gumena čamca tipa P-5.8, sa vanbrodskim motorima “Honda” od po 50 konjskih snaga i pratećom opremom.

Ova donacija obezbijeđena je preko Humanitarnog programa za deminiranje Evropske komande Sjedinjenih Država (USEUCOM), radi obuke i izgradnje kapaciteta EOD tima Pomorskog odreda Mornarice VCG, zarad uklanjanja podvodnih ostataka ratnih eksploziva iz kontaminiranih područja, kao i za hidrografska istraživanja, kao podrška Odjeljenju za hidrografiju i okeanografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

“Humanitarian Mine Action (HMA) program odnosi se na pomoć odabranim zemljama u razvijanju nacionalnih kapaciteta za uklanjanje mina. Program pruža humanitarnu pomoć pri uklanjanju mina u zemljama sa kopnenim ili vodenim područjima, koja su kontaminirana zaostalim minama koje predstavljaju potencijalnu opasnost po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu i ekonomiju”,  navodi se u dokumentima Vlade.

U dokumentu se navodi i da je Vlada SAD odgovorna za isporuku donirane opreme do prve luke iskrcaja u Crnoj Gori, a navedena oprema će biti trajno isporučena EOD timu Pomorskog odreda Mornarice Vojske Crne Gore.

Prema sporazumu koji je dostavljen Vladi, navodi se da je Ministarstvo odbrane dužno da ovu donaciju oslobodi od plaćanja carine i poreza, kao i da obezbijedi transfer opreme po dolasku na mjesto iskrcaja, nakon obavljene procedure uvoznog carinjenja.

Ministarstvo se takođe obavezalo da donaciju SAD bez prethodne saglasnosti donatora neće izvoziti, prodavati, davati na upotrebu trećoj strani, niti na neki drugi način otuđiti predmetna sredstva i opremu. Vrijednost donacije je 72.960 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
R. Srpska
Gost
R. Srpska

Jesu li na vesla ???

CPC
Gost
CPC

Dabogda se ambisali Ameri…Ukidosa sverc cigara sad nam jos dva camca poklonise da ni vutru valjat ne mozemo,a od cega da zivimo dajjte recept

Ispravka
Gost
Ispravka

I 4 vesla!

Ateista
Gost
Ateista

Je li ovo priprema za migrante…

Zrno
Gost
Zrno

Ko je proracunao ovu vrijednost za ova 2 camca. Poklonu se u zube ne gleda, ali ga ne treba ni precjenjivati. Amerikanci radi ekoloskih standarda nece da ih bacaju na svoje deponije, pa smece deponuju kod nas i jos nas ubjede da su nas castili 73 000 eura.

Send this to a friend