Politika

SAD i Crna Gora partneri u odbrani od sajber napada

Ilustracija

Drugu godinu zaredom, na poziv crnogorske Vlade, elitni tim američkih sajber stručnjaka zajedno sa crnogorskim sajber kolegama radi na suprotstavljanju zlonamjernim sajber akterima na ključnim mrežama i platformama.

Kako je saopšteno iz američke Ambasade, zajedno sa Komandom američke vojske u Evropi, operacije Komande američkog sajber tima dio su američkih napora upornog suprotstavljanja protivnicima u sajber prostoru, kroz zajednički rad sa vrijednim partnerima i saveznicima na zaštiti važne infrastrukture. Ove odbrambene operacije takođe stvaraju uvid u protivničke sajber prijetnje u odnosu na predstojeće američke i crnogorske izbore 2020. godine.

“I Sjedinjene Države i Crna Gora imaju korist od našeg bliskog partnerstva u oblasti sajber odbrane, što nam pomaže da zaštititimo naše zajedničke vrijednosti i interese,” rekla je američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajnke.

Ona je poručila, da nastavak rada sa Crnom Gorom očigledan je primjer kako slobodni svijet sarađuje na širenju bezbjednosti.

“Crna Gora se, među prvima u Evropi, suočila sa nekonvencionalnim napadima na njenu demokratiju i slobodu izbora. Upravo u susret novim izazovima sa SAD tražimo način, koristeći njihove resurse, da zaštitimo demokratiju na zapadnom Balkanu od onih koji bi ovaj dio Evrope da zadrže u sukobima, zaostajanjima i ekonomskom propadanju,” kazao je crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković.

Dok brane važnu infrastrukturu i resurse, američki i crnogorski sajber stručnjaci takođe istražuju sposobnosti i sredstva djelovanja zlonamjernih sajber aktera. Kako su istakli iz Ambasade SAD-a, to će omogućiti Sjedinjenim Državama, Crnoj Gori i ostalim saveznicima i partnerima da spriječe buduće upade u mrežu i sajber napade.

Kao što je državni sekretar Majkl Pompeo naglasio prilikom nedavne posjete Podgorici, zahvaljujući direktnoj saradnji sa Crnom Gorom u oblasti sajber bezbjednosti Sjedinjene Države su uspjele da razviju sredstva zaštite od najnovijeg ruskog zlonamjernog softvera koja sada štite milijarde uređaja širom svijeta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Vnidoje je najpoznatiji heker u Podgorici, crnogorski Kevin Mitnik.

Šahbaz
Gost
Šahbaz

Neka stisne neko pa nas napane sajberom, sve ćemo ga kršima!

Meho
Gost
Meho

AHahahaha

Send this to a friend