Politika

SAD najvažniji strateški partner Crne Gore

Sjedinjene Američke Države (SAD)  su najvažniji strateški saveznik Crne Gore u oblasti odbrane i bezbjednosti. Sveobuhvatna bilateralna saradnja od posebnog je značaja za razvoj crnogorskog sektora odbrane, dostizanje potrebnog nivoa interoperabilnosti naše vojske, kao i jačanje postojećih kapaciteta, obrazovanja i obuke, ocijenila je generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse Ministarstva odbrane Alma Ljuljanaj-Jovićević sa delegacijom Ministarstva odbrane SAD, na čelu sa Elen M. Lord, podsekretarkom odbrane za nabavke i podršku.

U fokusu razgovora bili su dalji razvoj već uspješne saradnje dvije zemlje, sa naglaskom na proces modernizacije naše vojske, kao i na definisanje konkretnih projekata kroz programe koji će se realizovati u narednom periodu, kao što su nabavka lako-oklopnih taktičkih vozila, sajber-odbrana, nabavka radarskih sistema, patrolnog broda i druge opreme.

Tokom cijelog predpristupnog perioda, kao i sada, kada je Crna Gora  NATO članica, Sjedinjene Američke Države daju izuzetnu podršku Crnoj Gori, kako kroz brojne donacije i transfer znanja i iskustava, tako i kroz programe saradnje sa Nacionalnom gardom države Mejn.

Ljuljanaj Jovićević boravi u Parizu, u posjeti sajmu  naoružanja „Le Bourget“.

Tom prilikom, Ljuljanaj-Jovićević imala je niz susreta sa predstavnicima renomiranih međunarodnih kompanija iz oblasti vojne industrije. Tema razgovora bila je moguća saradnja na polju opremanja i modernizacije naše vojske, sa posebnom pažnjom na proizvode za koje država namjenski i strateški opredjeljuje sredstva, kao i drugim uređajima i tehnologiji iz domena odbrambene industrije, neophodnim za unapređenje kapaciteta Vojske Crne Gore.

Međunarodni sajam „Le Bourget“ održava se svake druge godine i, sa više od 500 izlagača,  jedan od najvećih međunarodnih događaja u oblasti odbrambene i bezbjednosne industrije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Parodija
Gost
Parodija

Strateški partner u smislu gazda

Ljuta sam
Gost
Ljuta sam

Jesmo li se sto ogrebli ili su nas opet prevarili?

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Jesu li im ovo otvorili kutiju keksa?

Send this to a friend