Politika

SD: Po zakonu procesuirati negatore genocida

SD

Socijaldemokrate Crne Gore poručuju da prema Krivičnom zakoniku, negiranje genocida krivično djelo, te da  očekuju od Tužilaštva da procesuira one koji to krivično djelo, u javnom prostoru i sasvim neometano, pokušavaju da nametnu za legitiman vrijednosni stav.

“Dakle, negatori genocida ne iznose demokratski i zakonit sud već krše zakon, a društvo se kontaminira nazadnim, nehumanim i amoralnim ideologijama. Upravo na to je juče upozorio i Centar za demokratsku tranziciju (CDT)”, navode u saopštenju.

Dodaju da prema  Krivičnom zakoniku slijedi kazna  svakom pojedincu koji javno odobrava ili negira težinu genocida.

“Naime, prema Krivičnom zakoniku, član 370, kaznom od šest mjeseci do pet godina kazniće se ko javno odobrava, negira ili značajno umanjuje težinu krivičnih djela genocida… na način koji može dovesti do nasilja ili izazvati mržnju prema grupi lica ili članu takve grupe, ukoliko su ta krivična djela utvrđena pravosnažnom presudom suda u Crnoj Gori ili međunarodnog krivičnog suda”, dodaju iz SD-a.

Kako se nereagovanje nadležnih na ta krivična djela ne bi shvatilo kao odobravanje, ukazuju iz SD-a,  te kako se u javnom prostoru ne bi nastavilo sa nametanjem krivičnog djela kao validnog moralnog stava, potrebno je da nadležni povuku jasnu crtu između to dvoje.

“To sigurno neće uraditi „oslobodioci“, koji su i uveli ovu temu u javni prostor i ekstremizam u vrh politike. Njima je bunt protiv negiranja genocida formalni i iznuđeni čin, ali zato odgovor čitavog društva i nadležnih organa treba da bude suštinski, kako bi jednom za svagda zatvorili ova vrata u prošlost koja su nam oslobodioci odškrinuli”, zaključuju u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
King Henry
Gost
King Henry

Tako je !!

Gavro
Gost
Gavro

Svaka ti je ka Njegoševa. Bravo

Njegoš
Gost
Njegoš

😂😂😂😂😂😂😂😂😂jadno ,kao i sve iz vase partije.

Send this to a friend