Politika

SDP ponudio plan za rješavanje političke krize u Kotoru

Luka Kotor

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Crne Gore pozvalo je predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića da sa svojom partijom – Demokratskom Crnom Gorom do 23. aprila podrži raspisivanje opštinskog referenduma sa pitanjem “da li ste da se dogradi Luža (operativna obala Luke Kotor) za vez megakruzera”. Kako je saopšteno iz SDP-a, predsjedništvo te partije uputilo je konkretan poziv za prevazilaženje političke krize u Kotoru.

U SDP-u su, kako su naveli, poučeni hrabrnom pobjedom građana Bara i Žabljaka u odbrani svoje opštine od devastacije koju su, kao i u Kotoru, ministarstva bila odobrila, odlučni da spriječe dalekosežne devastacije koje bi dogradnja operativne obale (Luže) za megakruzere napravila u zoni zaliva kao spomeniku kulture prve kategorije pod zaštitiom UNESKO-a.

“Čvrsto smouvjereni da je kršenje temeljnih zakonskih propisa za neki grad, posebno takvog značaja kao što je Zakon o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, nedopustivo za svaku lokalnu zajednicu, a posebno Vladu koja tome da legitimitet”,  ističu iz SDP-a.

Kako su naglasili, gradnja na vratima od Starog grada premašuje mandat jedne vlasti i predstavlja jedno od najvažnijih pitanja o kome građani Kotora moraju odlučiti neposredno.

“Podsjećamo da ne postoji saglasnost o pitanju dogradnje operativne obale (Luže) među predstavnicima građana, pa treba pitati građane direktno. Istovremeno, cijeneći delikatnost političke situacije, potrebu opozicione saradnje i predloge opozicionih kolega, a koje predsjednik opštine nije konsultovao kad je sam odlučio o sudbini vrata od grada, pozivamo predsjednika opštine Kotor da sa svojom partijom do 23. aprila podrži raspisivanje opštinskog kotorskog referenduma sa pitanjem „Da li ste da se dogradi Luža (operativna obala Luke Kotor) za vez megakruzera”, saopštili su iz SDP-a.

Jokića su pozvali da dostavi Skupštini opštine Kotor na odlučivanje odluke iz njene nadležnosti koje je sam donio u njeno ime na Skupštini akcionara AD Luka Kotor, kako bi lokalni parlament mogao da se izjasni o njima, a građani da se upoznaju sa aktima koji su donijeti u njihovo ime.

Kako su istakli, u cjelosti podržavajući osnovanost primjedbi OO SDP Kotor koji je uporno i javno iznosio poslednjih godinu i po dana, predsjedništvo stranke poziva svoje odbornike u kotorskom parlamentu da u slučaju validnog prihvatanja ove ponude odustanu od glasanja za razrješenje Jokića na sjednici zakazanoj za 24. april i pruže mu još jednu šansu da „ispravi greške i štetu koju je učinio”.

“Ukoliko Jokić odbije naš poziv da građani odlučuju o pitanjima koja dugoročno utiču na Kotor, ili, nastavljajući da krije odluke, onemogući da se Skupština izjasni o pitanjima iz sopstvene nadležnosti koja je Jokić preuzeo, nećemo dozvoliti da, uprkos medijskim spinovima, sopstvene nezakonitosti dalje sakriva „opozicionarstvom”, kao što DPS pokušava lopovluk prikriti „patriotizmom”, poručili su iz SDP-a.

 

72

avatar
1000
58
14
0
 
61
VitniVorenbarbasekretaricaJagosdomacica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sekretarica
Gost
sekretarica

Propalo se kad je SDP smislila neki plan.

Jagos
Gost
Jagos

Vidjecete vi plan gradjana kada dodju sledeci izbori, dosta nam je vise nesposobne opozicije koja je samo uspjela opstinu da nam unazadi.

barba
Gost
barba

jadose jadose…

domacica
Gost
domacica

A gleda ranko samo svoj interes, koga jos briga za gradjane, sa njima i ovako mlate svake subote.

Bojica
Gost
Bojica

Posle svega sto se izdesavalo u opstini gradjani su postali svjesni da je Dps pravi izbor, a to ce i nesposobna opozicija da vidi na izborima.

DwD
Gost
DwD

Kriza ce biti u Kotoru sve dok je opozicija na vlasti.

SutomoreCity
Gost
SutomoreCity

SDP ponudio plan? Vi da sto znate ne bi stalno gubili podrsku od strane gradjana!

...
Gost
...

Sdp nece smijeniti Jokica, isti su to glodari

ManchesterUtd
Gost
ManchesterUtd

Da opozicija ista vrijedi dosla na bi na vlast svih ovih godina.

Sirena92
Gost
Sirena92

Jokic nije dostojan ove funkcije, pokazao je da prilikom donosenja odluka ne postuje volju odbornika i da zaobilazi zakonske odredbe, kada je to y njegovom interesu.

Crnogorac45
Gost
Crnogorac45

Smjena Jokica je najbolja odluka za moj rodni grad! Ovakav covjek ne zasluzuje da i dalje obavlja ovu funkciju.

Rafaello
Gost
Rafaello

Da je opozicija pokazala ozbiljnost i zelju za inicijativom za donosenje odluka koje se prvenstveno ticu gradjana i njihovih pitanja, mozda bi i imali vecu podrsku od strane nas. Ali kako moze neko da ocekuje podrsku i potporu, a sve sto smo dobili bio je bojkot institucija?

Iskra95
Gost
Iskra95

Moju podrsku ce uvijek imati partija za koju smatram da ozbiljno pristupa svom zadatku, a to je na prvom mjestu rad u interesu gradjana. Do sad se pokazalo da se jedino Dps iskreno zalaze za ovu drzavu i za njene gradjane.

Kinez
Gost
Kinez

Opozicija odavno ne zavredjuje nasu paznju, a protesti su upravo pokazatelj da je podrska koju uzivaju opozicionari sve manja i manja.

Enesa
Gost
Enesa

SDP samo gleda svoj interes, da njima ne odgovara ne bi oni ni trazili smjenu Jokica.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Gradjani sve vide, a njihovo nezadovoljstvo ce opozicija osjetiti kad budu izbori.

Send this to a friend