Politika

SDP traži da Tužilaštvo procesuira Brajovića

Tužilaštvo mora pokazati da zakon važi jednako za sve i odmah procesuirati Ivana Brajovića i ostale svjedoke koji su u slučaju Ramada dali lažne iskaze, što je potvrđeno u pravosnažnoj sudskoj presudi koja je juče zvanično objavljena, poručuju iz SDP-a.

“Ovo će biti veliki ispit za Tužilaštvo, da li je nezavisno i samostalno, i da li poštuje pravosnažne sudske presude u slučajevima visoke korupcije. Ako je Tužilaštvo moglo da optuži obične građane, u slučaju napada na novinarku Lakić, za davanje lažnog iskaza jer je sud u pravosnažnoj presudi tako kvalifikovao njihove iskaze pred sudom, onda je u obavezi da hitno reaguje na već podnesenu krivičnu prijavu protiv Ivana Brajovića i ostalih svjedoka koji su kako sud navodi u pravosnažnoj presudi govorili neistine”, smatraju u SDP-u.

Ističu da, samo takvim, hitnim procesuiranjem, potvrdiće da zakon jednako važi za običnog građanina i za predsjednika Skupštine.

“Nivo urušenosti Skupštine Crne Gore najbolje pokazuje činjenica da njenom predsjedniku ni sud ne vjeruje kao svjedoku i što je tragičnije i poraznije, dokazao da je predsjednik Skupštine  pokušao da obmane sud u cilju zaštite svog stranačkog kolege od odgovornosti za počinjeno krivično djelo visoke korupcije. Ivan Brajović je uz Svetozara Marovića jedini predsjednik Skupštine za koga je sud utvrdio da ne govori istinu”, jasni su u ovoj partiji.

Tvrde da je Brajović,  kako u pravosnažnoj presudi tvrdi sud pokušao obmanuti sud i sakriti da je novcem ministarstva na čijem je čelu bio finansirana partija na čije je čelo doveden.

“Umjesto najuglednijih ljudi, danas na čelu Skupštine imamo osobu koju sud ne uvažava ni kao kredibilnog svjedoka kome se može vjerovati, a ne kao predsjednika Skupštine”, dodaju oni.

Ovim putem pozivaju Agenciju za sprječavanje korupcije da pokrene postupak povodom pravosnažno dokazanog nezakonitog finansiranja jednog političkog subjekta.

“Neka ne misle da javnost ne vidi da pokušavaju svojim nečinjenjem da ovaj postupak dovedu do zakonskog zastarijevanja. Sada imaju pravosnažnu presudu da se novcem poreskih obveznika nezakonito finansirala partija Ivana Brajovića. Nakon ‘Limenke’, ‘Petlje’, prepisivačkog skandala i najnovijeg slučaja ‘Berane – direktor škole Gargović’ ostalo je samo da Ivan Brajović optuži sud da ima nešto protiv njegove partije”, zaključili su iz SDP-a.

A.G.

Send this to a friend