Politika

Senat ratifikovao članstvo Crne Gore u NATO

Američki Senat ratifikovao je u utorak Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Rezolucija o članstvu Crne Gore usvojena je ogromnom većinom glasova senatora iz obje stranke – 97 se izjasnilo ZA, dok su samo dvojica senatora, Rend Pol i Majk Li, bili protiv, prenosi Glas Amerike.

Za okončanje procedure ratifikacije Protokola u Sjedinjenim Državama potreban je potpis predsjednika Donalda Trampa, čija je administracija prethodnih dana ocijenila da je članstvo Crne Gore u NATO-u od velikog interesa za SAD.

Kako je za Glas Amerike kazala demokratska senatorka Džin Šahin, Senat je gotovo jednoglasno poslao jasnu poruku da stoji čvrsto uz Crnu Goru, a protiv zastrašivanja od strane Kremlja.

Džin Šahin

“Crnogorsko članstvo u NATO-u će ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore. Sjedinjene Države su se uvijek snažno zalagale za slobodu i demokratiju u Evropi i Senat je danas učvrstio pravo Crne Gore na samoopredeljenje”, naglasila je senatorka iz Nju Hempšira.

Takođe je ocijenila da je prijem Crne Gore u interesu zemlje, Evrope i nacionalne bezbjednosti SAD.

“Crna Gora je mala, ali geopolitički važna zemlja. Njenim članstvom, Alijansa će zaokružiti kontrolu nad obalom Jadrana i tako ojačati svoju južnu granicu”, naglasila je Šahin i dodala da će se ratifikacijom protokola pokazati solidarnost sa “zemljama kao što je Crna Gora, koje Vladimir Putin pokušava da zastraši. Sada je ključno da pošaljemo poruku da nećemo da tolerišemo takvo ponašanje”, istakla je demokratska senatorka iz Nju Hempšira.

Senator Lindzi Grejem, republikanac iz Južne Karoline, nakon ratifikacije Protokola kratko je za Glas Amerike prokomentarisao ishod glasanja u Senatu.

“Veliki dan za Crnu Goru i NATO, loš za Rusiju”, poručio je on.

Republikanska senatorka iz Mejna Suzan Kolins kazala je Glasu Amerike kako je oduševljena glasanjem u Senatu i ratifikacijom protokola. Posebno joj zadovoljstvo čini to što je partner crnogorske vojske bila Nacionalna garda iz njene države, Mejna. Takođe, kaže senatorska Kolins, drago joj je što kampanja dezinformacija koju je sponzorisala Moskva, nije uspjela.

Senator Ben Kardin, jedan od najvećih zagopvornika ratifikacije, kazao je kako će “Članstvo Crne Gore ojačati NATO, američku nacionalnu bezbjednost i poslati snažnu poruku Rusiji koja pokušava da okupira susjede i mijenja međunarodni poredak. Članstvo Crne Gore imaće pozitivne posljedice na cijelom kontinentu i poslaće jasnu poruku ostalim aspirantima,” saopštio je Kardin.

Republikanski senator iz Jute Majk Li, koji je sa stranačkim kolegom Rendom Polom više puta blokirao ratifikaciju protokola po ubrzanoj proceduri rekao je tokom rasprave u utorak da ne zna kako prijem Crne Gore, sa malom vojnom snagom, može da doprinese jačanju kolektivne bezbjednosti.

Majk Li

Dodao je da preuzimanje obaveza predviđenih članom petim Povelje NATO-a samo povećava vjerovatnoću “slanja naših hrabrih vojnika u potencijalni konflikt”.

“Širenje NATO-a takođe ne rješava pojedine sistemske probleme u toj organizaciji”, dodao je on, izražavajući nadu da će Crna Gora da bude “konstruktivna snaga” u rešavanju “operativnih problema” u Alijansi.

Senator Kris Marpfi
Kris Marfi

Senator Kris Marfi, demokrata iz Konektikata, rekao je da je uvjeren da će prijem Crne Gore da osnaži NATO. ” Riječ je o maloj zemlji sa veoma malom vojskom koja, međutim, zauzima izuzetno važnu poziciju u svijetu”, rekao je Marfi i ocijenio da je Crna Gora spremna za članstvo.

On je dodao da mu je drago što će Senat podržati proširenje NATO-a ogromnom većinom.

“Ulazak Crne Gore važan je i zbog daljeg jačanja stabilnosti Balkana, pogotovo ako se ima u vidu da Rusija želi da destabiluzije taj region, kako bi stvorila krizu u Evropi i za NATO”, naveo je Marfi, dodajući da su ruski državljani učestvovali u pokušaju državnog prevrata na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Senator Ron Džonson iz Viskonsina

Senator Ron Džonson iz Viskonsina

“Navodna podrška Rusije pokušaju puča u Crnoj Gori ne smije da bude nagrađena tako što će NATO da okrene leđa zemlji koja je pokazala toliku hrabrost, suprostavljajući se ruskoj agresiji”, rekao je republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson i dodao da je Rusija pod Vladimirom Putinom sve veća prijetnja svojim susjedima i svjetskom miru.

“Dok Rusija nastavlja da svojim potezima destabilizuju Evropu i svijet, mi obavezno moramo da pošaljemo poruku snage i odlučnosti, odobravanjem članstva Crne Gore u NATO”, poručio je svojim kolegama republikanski senator.

Džonson je ocijenio da će crnogorsko članstvo da osnaži stabilnost u Evropi i da je Crna Gora pokazala da je posvećena Alijansi, te da je sprovela neohodne reforme.

Republikanski senator iz Ohaja Rob Portman kazao je u svom obraćanju kako crnogorske institucije nijesu idealne, ali da je napravljen dovoljan napredak za članstvo u Alijansi.

Senatori su juče usvojili proceduralnu mjeru kojom je rasprava ograničena i senatorima omogućeno da se izjasne o protokolu. Za ograničenje rasprave glasalo je 97 senatora, a protiv su kao i danas bili Pol i njegov stranački kolega Li.

Za usvajanje rezolucije o ratifikaciji protokola bila je potrebna dvotrećinska većina u Senatu.

Parlamentarnu proceduru ratifikacije Pristupnog protokola Crne Gore NATO-u završilo je 26 članica Alijanse, dok su dvadeset i tri zemlje u potpunosti okončale nacionalne procedure. Do sada su Pristupni protokol Crne Gore ratifikovali: Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Poljska, Albanija, Turska, Rumunija, Litvanija, Estonija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Letonija, Hrvatska, Belgija, Luksemburg, Danska, Italija, Norveška, Češka, Grčka, Francuska i Kanada, dok je u parlamentima Portugalije, SR Njemačke i Holandije završena tamošnja skupštinska procedura.

Očekuje se ubrzo okončanje ratifikacije i u Španiji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milena Dapcevic
Gost
Milena Dapcevic

NEK JE VJECNA CRNA GORA!

Dobrota
Gost
Dobrota

Kako smo samo bistri čemu se radujemo! “Nema većeg bremena nego nositi praznu glavu”

BLAAAM
Gost
BLAAAM

Na vijestima u ponoć, na kanalu Al-Jazeera javlja se reporter Puljić iz Amerike i kaže da su za prijem zahtijevali da Đukanović ne bude premijer u cilju dokazivanja borbe protiv korupcije, kao i da je Marović zbog toga osuđen. Može li biti veća sramotav za državu?! SAČEKAĆEMO REFERENDUM !

Podgorica
Gost
Podgorica

Sigurno. I pravda će vas stići jer ste izazvali rat i u njega uvukli Crnu Goru. Tako ste i 1914-te zamutili pa pobjegli.

Kinez
Gost
Kinez

Dace Bog da i vi placete nad grobovima svoje djece i najblizih kao onaj jadan narod u Murino a i sire.Nek je onoj jadnoj djeci vjecna slava a vama sramota dovijeka.Pravda je spora ali dostizna !!!

FIZIKALAC
Gost
FIZIKALAC

Sa srećom, no žao mi je Srbije ostadoše bez Jadrana.

gff
Gost
gff

dadosmo ga amerima a sto nije moglo nama ostati?a mozgu?

Sekula Drljevic
Gost
Sekula Drljevic

Svim Crnogorcim u domovini i sirom svijeta nek je srecan ulazak u
NATO ,ZIVILI BRACO CRNOGORCI

interesantno
Gost
interesantno

pristupanje vojnoj aliansi znaci bice rata 🙂 URAA branio se, napadao, rata ce biti. treba hranit vojsku, treba to placati 😀 vi sto podrzavate nato nadam se da ste dobrovoljci ;D necu valjda ja pacifista za vase ideale da ratujem???

MAx
Gost
MAx

Nenego da ratujemo za srbiju!?

interesantno
Gost
interesantno

ratuj ti za koga ocas, samo nemoj mene da zoves :))

Podgorica
Gost
Podgorica

Vi ste bili pod Turcima 450 godina, pa nijeste ratovali.

interesantno
Gost
interesantno

Podgorica koji to vi? jesi malouman ili sta

Rade007
Gost
Rade007

Dakle dan mi je počeo fenomenalno. Pročitao sam istorijsku vijest. Nek nam je sa srećim. DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!

Monster haubica
Gost
Monster haubica

Svekolike čestitke Slobodarskom narodu CRNE GORE ,a od strane cjelokupnog Hrvatskog naroda , na pristupanju vojno ekonomskoj zajednici civiliziranih naroda EUROPE I SVIJETA…., a u koji nit sam nisam vjerovao , zbog prestrašnog pritiska rusko- srbo čhetničkog nasrtaja i pritisaka…………. Kao mvam je to uopćše uspjelo???…………………….Ja kao Branitelj , mogu samo r5eći ; RESPECT………..

Emenman
Gost
Emenman

Usput, je li moguće da na državnoj televiziji, osim kratke vijesti do sada nema nikakvog komentara ili bilo kakvog osvrtanja na ovo. NIjesu mogli dovesti nikoga u studio da o ovome govori. Ako ima uredničkog promašaja onda je ovo. Ili je možda nešto drugo u pitanu?

Katarina
Gost
Katarina

Ma je li moguce da se svi vi polroni niste koordinisali kako treba…ccccc…

Emenman
Gost
Emenman

Šta je pisac htio da kaže osim ccccc?

Katarina
Gost
Katarina

Oprosti ,upotrebih prosto prosirenu recenicu i napravih ti komplikaciju.

Emenman
Gost
Emenman

Ponavljam da je ovo ulazak u Prvu ligu, ali ne iz druge, nego iz mnogo, mnogo niže.

Darinka
Gost
Darinka

Ni Pol ni Lij nijesu mogli nista da urade po pitanje sprecavanja ratifikacije jer Amerika je sve sto je obecala ispunila cak i prije vremena.

Radaaa
Gost
Radaaa

Ovo je veliki iskorak za Crnu Goru i njenu buducnost i toga cemo biti svjesni tek kad sjednemo za isti sto dje sjede clanice NATO-a.

Dijana
Gost
Dijana

Ogromna podrska je presudila da se donese potvrda ratifikacije cak prije cetvrtka kako su bili prvo rekli.

Lidija
Gost
Lidija

Sad kad je ovaj kljucni dio zavrsen u Senatu sad ostaje samo da Tramp stavi potpis i time potvrdi ratifikaciju.

Milla
Gost
Milla

Ovo je dokaz da Amerika vodi jasnu i nedvosmislenu politiku i da se zalaze za zemlje koje teze priblizavanju Zapada.

Malik
Gost
Malik

Svaka čast ,good bye dusmani

Pravedni
Gost
Pravedni

A hoće li sada Luka Bar da bude Američka baza za razarače? Oće sigurno. Obećano je to njima odavno. Ministar Bošković će morati da kupi vojne avione, helikoptere i nove bojne brodove. Mora se ako si članica NATO. Ne može se sa Gazelama biti članica NATO. Svakako neka je sa srećom.

Pravedni
Gost
Pravedni

Eto konačno Senatori u Ameriku državu veliku završiše posa’ oko ratifikacije. Kada će im Predsjednik stavit potpis i kada će Španija ratifikovat’ zna li ko?

Mojsije
Gost
Mojsije

Zlokobno predvifjanje pravednog.

Mrgud
Gost
Mrgud

Isto tako su predviđali za samostalnu Crnu Goru,pristupnim pregovorima sa EU,za autoput koji nikad neće biti itd….Snila baba šta je babi milo.

peskir
Gost
peskir

Neka nam je sa srećom!

Željko
Gost
Željko

Nikada više 1918 . godina !! Zbogom ” braćo ” Srbi !!

Torsades
Gost
Torsades

Sad napokon mozemo da SE posvetimo VLADAVINI PRAVA !

Primorac
Gost
Primorac

Tačno, evropa bez nato ne ide a ja čekaž vladavinu prava, pali se svjetlo u balkansku pomrčinu koja traje sto godina. Dobro jutro Crnogorci, mislim na sve građane ove male Države.

Dragiša
Gost
Dragiša

Kažu da se u Dubaiju slavilo do duboko u noć…

Mrgud
Gost
Mrgud

A pogotovo u Moskvi i Beogradu.

parsi
Gost
parsi

Trebalo bi ponovo glasat, senatori su glasali u strahu da ne ostanu bez posla..

fsd
Gost
fsd

HEHEHEHEHE

Rocky usa
Gost
Rocky usa

Srecno ti bilo crna gor

Vucko
Gost
Vucko

Neka odmah Tramp posalje racun koliko ce to da kosta, ali ovima sto pozdravljaju ulazak u tu organizaciju

Frki
Gost
Frki

Vucko sve se danas placa a ako mislis da je dzabe kod rusa onda grdno grijesis . Kad putin ispostavi racun e onda je poslije kuku mojko moja. Samo NATO kakva rusija

a sto se radi
Gost
a sto se radi

AJ SA SRECOM VISE! To se zavrsilo. jos ovaj drzavni udar da se procesuira i da krenemo sa resavanjem unutrasnjim problemima, da se sredjuje drzava do savrsenstva. Da se kriminalni klanovi istrijebe, da se istrijebe politicki klanovi, tipa DF sa pripremanjem Drzavnog udara, DPS sa lopovskom politikom( iz DPS-a najvise funkcionera za krivicno djelo zloupotreba sluzbenog polozaja), da se istrijebi… Više »

dijana
Gost
dijana

Nažalost,ovo je kao da čitam predizborni program svih partija u CG,a realno niko ništa ne radi po tome pitanju jer je, i vlasti i opoziciji ,u interesu da ostane ovako:vlast da neko ne procesuira,a opozicija da i dalje lagodno živi od poslaničkih mandata i izbornih ”apanaža”,koje su povelike(oko 300k € po stranci koja je iznad cenzusa).
3,14…

Zoran
Gost
Zoran

Užas od komentara, da je neko vaš poginuo u bombardovanju, vidjeli bi vaše komentare. Mada kod naših ljudi je pamet kratka, zato nam ovako ”dobro” i ide u zemlji

Moran
Gost
Moran

Nije niko mi umro od bombardovanja ali jeste od zločina u Bosni i zločina na Kosovu jeste nekoliko rodbine i prijatelja poginulo.Kod tebe je pamet još kraća koliko vidim

Mojsije
Gost
Mojsije

U pravu si Morane.

Mrgud
Gost
Mrgud

Pamtimo mi dobro 1918-u.

Primorac
Gost
Primorac

Ovo ti je potpuno glupo, Srbi su okupirali i pubijali Crnogorce pa smo snjima živjeli sto godina ili po tebi nismo.???

Divno
Gost
Divno

AKO se povežu sa bazom na Kosovu moći će lakše da trguju heroinom, pa će ga biti više i kod nas. A naivni misle da nas primaju da nam učine uslugu. Smiješno

Frki
Gost
Frki

A mi naivni neznamo da nemamo dovoljno heroina i bez njih. A kod rusa bi nam bilo bolje i dzabe.

Mrgud
Gost
Mrgud

Kamu.Ha,ha

16 okt
Gost
16 okt

Sad je jasnije zašto su u saradnji sa CIA iscenirali državni udar: Da bi i njihove senatore obijedili da je Rusija bila umiješana. Ali mnogi ne vide dalje od nosa….

Moran
Gost
Moran

Vi se morate probudit i prestati od snova Velike Srbije a ne mi.Mi želimo svi zajednički u bolja vrmenea ali bez Šešelja i Putina

Mojsije
Gost
Mojsije

Trte vrte broc.Kakvo naklapanje.

BRUKA
Gost
BRUKA

Likuju ljubitelji vladajuće partije, a izvještač iz USA upravo na vijestima al jazzeera-e saopštava da je jedan od uslova bio da Đukanović ode sa mjesta premijera. Koje poniženje za državu !

Frki
Gost
Frki

Da nisi ti neboisa medojevic jer samo on moze pricat gluposti.

Mojsije
Gost
Mojsije

Pravo prestavljanje*bruka*Lupetanje.

Mrgud
Gost
Mrgud

Da neće koji od vojvoda mjesto Mila?

Libero
Gost
Libero

Još samo da se narod izjasni na referendumu. Ili mislite da je bolje bez toga jer se DPS plaši ishoda?

Moran
Gost
Moran

Ja bih volio da bude referendum da vas i ovaj put probudimo i da shvatite da ste manjina sa vašim NEUTRALNIM mišljenjem

Bond
Gost
Bond

Potpisace i Tramp jer je i njegova administracija za ulazak. Srećno nam bilo!

Chivas
Gost
Chivas

Većinski donesena odluka o našem pristupanju. Za svaku pohvalu. Srećno!

cg2017
Gost
cg2017

Jos jedan poraz DF-a. Srecom po nas pa su oni samo veliki gubitnici.

Mina
Gost
Mina

Još Španija! Srecan nam ulazak u NATO!

Samo samo
Gost
Samo samo

I Holandija. I Tramp. I NAROD !

xyz
Gost
xyz

Holandija je ratifikovala protokol prije par dana. A Tramp će potpisati jer i njegova administracija podržava ulazak CG u NATO.

...
Gost
...

Holandija je ratifikovala prije par dana.

komita
Gost
komita

Nikad vise 1918 ?

Jana
Gost
Jana

Svaka čast, nisam ni sumnjala.

Masa
Gost
Masa

Sa srećom!

Martin
Gost
Martin

Idemo CG u NATO.

Virus
Gost
Virus

To na kraju treba i Tramp da potpiše, zaboravili ste da dodate

Istina
Gost
Istina

Pravi si virus…procitaj tekst a ne samo naslov…

Frki
Gost
Frki

Pa pise citaj

cg2017
Gost
cg2017

Nisu evo pise. Procitaj pazljivije.

Send this to a friend