Politika

Stevović: Zbog prekrajanja istorije smo tu gdje jesmo

Navodna zabrinutost zvaničnog Beograda, a posebno agresivna retorika dežurnog tutora Crnogoraca ministra Ivice Dačića, je dimna zavjesa iza koje se pokušava demontirati uspjeh Crne Gore u transformaciji svog društva iz mitološkog, ka građanskom konceptu moderne Evrope – kaže u intervjuu Pobjedi Nenad Stevović, politikolog i istraživač crnogorske dijaspore. Istče da ova dimna zavjesa služi da se istovremeno zbunjuje publika u Srbiji na dnevnoj bazi uz pomoć agresivne tabloidne propagande, ali i publika u Crnoj Gori, koja bi trebalo da zaključi da ima neke vatre u tom zakonu čim ima toliko dima.

“Ali, ne zaboravimo – dim kulja iz poznate, nikada zatvorene fabrike mitomanije – u kojoj se spaljuju hiljadu puta reciklirani mitovi o posebnosti jedne vjere, jedne ideje, ujedinjenju svih zemalja jednog naroda. Građani Crne Gore možda to ne vide, ali kriza u Srbiji je duboka, višedecenijska i destabilizujuća. Mjere koje preduzima vlast u Crnoj Gori da se spriječi uvoz ove krize su pravovremene i treba biti svjestan da se politička tenzija iz Beograda preliva po cijelom regionu. Na taj način se kratkoročno postiže smanjivanje tenzija u samoj Srbiji, ali se izaziva regionalna nestabilnost, a pritisak u Srbiji nakon toga ponovo raste”, kaže Stevović

Savjetnik ste Crnogorske partije za identitetska pitanja. Zašto je Crnogorska partija pristupila Vojvođanskom frontu?

Dio smo koalicije jer podržavamo euroatlanske integracije Srbije, regionalizaciju, decentralizaciju, poštovanje prava nacionalnih manjina i punu autonomiju Vojvodine. Ova koalicija hoće da u našim uslovima implementira evropska rješenja o jakim regijama i autonomiji što može da pobijedi duboku političku krizu u Srbiji i nestabilnost koja je njen vodeći ,,izvozni proizvod“ u zemlje regiona. Članice fronta potpisale su Memorandum o budućnosti Vojvodine koji promoviše ideju evropske Srbije što je i interes crnogorskog naroda, ne samo u Vojvodini već u cijeloj Srbiji. To je interes i svih gradjana Srbije, jer sadašnji centralizam i autistični sistem odlučivanja u kojem se ne zna ko je patrijarh, ko je premijer, a šta je Dodik – dovodi do nestabilnosti u zemlji. Inače za Crnogorce u Srbiji su teška vremena zbog neprijateljskog stava vladajućih krugova u Beogradu prema svemu što nosi prefiks „crnogorski“, kao i huškačke retotike u medijima protiv susjednih država. Sa druge strane u ovakvim vremenima se najbolje i vide prijatelji. Veliki Njegoš je rekao: „U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci“. Ponosan sam što mogu reći da su u ovim teškim vremenima ti junaci lako vidljivi: prije svega potpisnici Apela 88 iz Srbije i regiona.

Na čemu posebno insistira ta nova koalicija koju osim vas čine i Lige socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Alijansa vojvođanskih Rumuna, Zajedno za Vojvodinu, Liberalno – demokratski pokret Vojvodine i Foruma V-21?

Na dosljednom poštovanju principa sekularnosti u društvu i odvojenosti crkve i države. Značaj tog principa možemo vidjeti i u Crnoj Gori gdje jedna grupa vjernika pokušava da uzima sebi za pravo da upravlja državom i bira koje zakone će da poštuje, a koje neće. Crnogorska zajednica u Srbiji potpuno podržava politiku Vojvođanskog fronta za punopravno članstvo Srbije u EU i NATO, pogotovo jer je i naša matica Crna Gora u NATO i prva u redu za ulazak u EU.

Vojvodina je multikulturalna, ali želimo da joj vratimo i interkulturalnost, kao i dosljedno poštovanje kulturne autonomije nacionalnih zajednica i poštovanje propisa o službenoj upotrebi jezika i pisama – što je za crnogorsku zajednicu posebno važno imajući u vidu da nam se u opštini Vrbas krši ustavno i zakonsko pravo na korišćenje crnogorskog kao službenog jezika.

Kakvu Vojvodinu vidite u budućnosti?

Vojvodina sada ima „autonomiju“ u sjajnom pakovanju, a unutra nema ništa. Sudska, zakonodavna i izvršna vlast joj je oduzeta ,,jogurt revolucijom“ 1988. godine. To je dovelo i do ekonomskog sunovrata nekada bogate pokrajine. Hoćemo da Vojvodina dobije pun politički i ekonomski subjektivitet jer onda svi dobijamo – a ponajviše sama Srbija koja se urušava od pogubnog centralizma.

Srbija je mala država koja je uz to siromašna u evropskim razmjerama i učestvovala je direktno ili indirektno u previše ratova. Vrijeme je da prestane sa nazadovanjem.

Koga biste izdvojili na političkoj sceni Srbije danas?

Nemjerljiv je doprinos lidera LSV Nenada Čanka koji je ostao rijetki glas razuma u ovo doba ideološke kakofonije u Srbiji. Biti Vojvođanin je način života, tradicija kulture i obrazovanja, bogatstvo različitosti. To je i mikro-svijet nacija i identiteta, tijesna povezanost sa Austrougarskom tradicijom i granica sa otomanskim carstvom. To su slične vrijednosti i tradicije koje krase i našu maticu Crnu Goru. Zato se Crnogorci dobro osjećaju u Vojvodini i namjeravaju da zajedno sa ostalim sa kojima dijele iste vrijednosti odbrane njenu autonomiju od svih koji žele da umanje političku, ekonomsku i istorijsku ulogu ove pokrajine.

Da li ima mjesta za tradiciju anti-fašizma u današnjoj Srbiji?

Stevović: Crnogorska partija podržava zahtjeve Lige socijaldemokrata Vojvodine da se u osnovne i srednje škole uvede barem jedan čas nedeljno o antifašizmu i tekovinama Narodnooslobodilačke borbe. Antifašizam je stvorio modernu Srbiju, vratio subjektivitet Vojvodini, a takođe je obnovio ravnopravnost naše matice Crne Gore unutar Jugoslavije. Nema Crnogorca u Vojvodini i Srbiji koji drži do pokrajine i države u kojoj živi, i do svoje matice Crne Gore koji ne vrednuje antifašizam. Zalažemo se za zaustavljanje trenda prekrajanja istorije jer je to u interesu našeg naroda. Vidimo i na primjeru Crne Gore da je 100 godina prekrajanja istorije dovelo do konfuzije gdje se dijelovi društva upinju da nekim magijama pokušaju da zadrže monopol nad objektima koji su pripadali cijeloj Crnoj Gori i svim njenim građanima.

Nacionalizam prijetnja za region

Umjesto bavljenja Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom, Srbija mora da se okrene sebi i sopstvenom društvenom, ekonomskom i kulturnom razvoju. Demokratska i evropska Srbija može da bude samo dobar susjed i partner svima u regionu, dok će nacionalistička Srbija uvijek biti prijetnja svima u okruženju – kaže Stevović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novi Sad
Gost
Novi Sad

Božo Marković i Dragan Đurović su dva najbolja najvrednija najpoštenija funkcionera udruženja crnogoraca u vojvodini aktivni do maximuma za unapređene crnogorske kulture običaja entiteta …- svaka im čast i to finansiraju većinom od svojih para a ti stevoviću se samo šlihtaš uz vlast da bi ti koja slika izašla po medija

PetarPan
Gost
PetarPan

Nacionalizmom ili nacizmom jedna država je najviše prijetnja samoj sebi,drugome može da bude prijetnja privrememo…

Vasojevic
Gost
Vasojevic

Ajde ti zakazi za veceras jednu partiju ….ali nema na dodjem ti….!!!?

PUNIŠA RAČIĆ
Gost
PUNIŠA RAČIĆ

stevoviću pa u lovćencu imate 4 crnogorske stranke a ti pričaš kome onima što te ne znaju ti si nebitan i neozbiljan lik za crnogorce u srbiji

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pa jes’, DPS prekraja istoriju

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Zivjela Slobodna Nezavisna Vojvodina! Vojvodjani i Crnogorci braca!!!

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Stevoviću svaka čast,pozdrav za sve Crnogorce u Srbiji,Vi ste braća ko za braću pita.

marius
Gost
marius

Da je Srbiji zvijuknuta jedna tužba za okupaciju 1918-te,druge bi nam tice danas pevale.

Boka united
Gost
Boka united

Ocemo i da Boka ima autonomiju. Jer jednostvno,kulturoloski je svijetlosnim godinama od ostatka CG

Savjet
Gost
Savjet

Urgiraj ti da tvoje selo dobije autonomiju kakvu je imalo kroz istoriju. To jest da bude autonomno kao sto je bilo dok su Bokom vladali Austrougari, Mlecani i svi ostali.

Mitar
Gost
Mitar

Pa zbog toga i treba da smo zajedno- da biste se malo emancipovali!!! Sto se tice inteligencije tu vam ( cast izuzecima) ne mozemo pomoc ali kao sto ti rece kulturoloski mozemo, samo ako hocete!!!

Prekrajanje
Gost
Prekrajanje

Konacno da i ovaj prizna da prekrajanje istorije ne doprinosi napredku.
Boljsevicke metode prekrajanja istorije nijesu prihvatljive za civilizovan svjet. Zaro se planeta i bori protiv zla komunizma. Zato u Americi postoji spomenik Vojvodi Djujicu a ne Titu.

Odlicno
Gost
Odlicno

Tu smo dje smo jer vlast ne umije da balansira tj nece da balansira nego namjerno pokrece osjetljiva pitanja znajuci domete ljudi koji zive odje, i sve to radi zbog svojih interesa koji nisu interesi Crne Gore trenutno.

Zesi
Gost
Zesi

Ko je krojio istoriju 90-tih…isti ovi ali kontra od ove sadašnje priče…za 20 godina ko zna za sta ce se zalagati ova aktuelna elita

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Istorija se sada prekraja i to je istina.A ko istoriju prekraja jasno je i to i treba samo vidjeti zvanična akta i dokumenta,svjedočanstva iz škola stare Crne Gore u kojima je navedeno da su svi učenici bili srbi,to je vrijeme u kome je po zakonu o narodnijem školama jezik bio zvanično srpski,a sada se radi politike ta istorija od strane… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ma i njemci su srbi,stari rimljani a možda i grci,ovaj svijet je poludio što im to ne prizna?!

Grk
Gost
Grk

Pusti Njemce i Grke. Nije tacno da Srbi tvrde da su oni Srbi, jer se ni jedan stari Njemac i Grk nikad nije Srbinom pisao. Ali na ovom podneblju su se svi stari Srbima pisali. Pretendovati da ovi danas njih proglase zavedenim i neznavenim je suludo. Valjda su Sv.Petar, Njegos, Kralj Nikola … znali ko su i sta su. A… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Biti srbin,pa to je privilegija kod boga,on se čak i malo plaši njih,jer mu se ponekad čini da su moćniji od njega.Što nijesam srbin,baš mi je krivo!

Bokelj
Gost
Bokelj

I zvanična autokefalna Crnogorska Pravoslavna Crkva. Kad već nešto pričaš, onda nemoj prekrajat.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Cpc nikad nije bila autokefalna,jer da je bila o tome ne odlučuju svjetovne vlasti i države,za to mora imati tomos i priznanje od Vaseljenske patrijaršije i drugih kanonskih pravoslavnih crkvi,a Vaseljenski patrijarh je sve to potvrdio,javno ponovio da cpc nikad nije bila autokefalna i još dodao da neće nikad ni biti autokefalna i to ti sve znaš ali se praviš… Više »

Vladimir
Gost
Vladimir

Autokefalnost se dobija “Tomosom” Vaseljenskog Patrijarha….Da to postoji….da je ikada dobijeno,civilno lice gospodin Miraš Dedeić bi mahao sa tim dokumentom i tu ne bi bilo puno prostora za nagadjanja…No tog priznanja nema ….i nikada ga nije bilo…Možda će biti u budućnosti jer je politika “veština mogućeg”…pa sačekajmo …vreme je najbolji sudija.

Stanje
Gost
Stanje

Zakonom se nidje na svijet ne odredjuje necija etnicka pripadnost. Kad te pitaju koje si narodnosti to je tvoja licna stvar kako ces da odgovoris. Nazalost, kod nas kao nidje na svijetu crkva uzima sebi za pravo da odredjuje narodnost. Ne biva Srbin a da nije pravoslavac – Patrijarh Pavle

Send this to a friend