Politika

Stjepan Mesić i Budimir Lončar distancirali se od IFIMES-a

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije Budimir Lončar, članovi IFIMES-a, distancirali su se od nedavno objavljenih analiza ovoga Instituta.

Ovaj Institut je objavio analizu da je Crna Gora tokom epidemije koronavirusa prikrivala podatke o zaraženima, što je demantovala Vlada. Ove analize su uglavnom prenosili srpski tabloidi.

“Kao počasni predsjednik, odnosno kao predsjednik Savjeta IFIMEs-a imamo potrebu, a smatramo i svojom dužnošću, javno se distancirati od nedavno objavljenih analiza ovoga Instituta koje se bave stanjem u Srbiji uoči parlamentarnih izbora i aktivnošću stranih obavještajnih službi u toj zemlji, odnosno stanjem u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Obje “analize” (vrlo svjesno stavljamo tu riječ u navodnike) primjer su jednostranog i tendencioznog interpretiranja činjenica uz dodatak ničime potkrijepljenih pretpostavki, pa čak i izričitih optužbi (bilo na račun pojedinih političara, bilo pojedinih država)”, naveli su Mesić i Lončar u reagovanju.

Kako su istakli, ne žele se upuštati u spekulisanje o tome kome takvi tekstovi koriste i ko bi od njih mogao imati najviše koristi, odnosno koja je svrha njihovoga objavljivanja.

“Smatramo, međutim, da institucija koja pretendira na to da bude shvaćena kao ozbiljna, ne bi smjela pod svojim imenom puštati u javnost ovakvu mješavinu nepobitnih činjenica, neutemeljenih zaključaka i ničime poduprtih tvrdnji. Duboko smo uvjereni da stanje u svim državama jugoistočne Evrope (ili “zapadnog Balkana”) itekako traži objektivnu i svestranu analizu koja će biti isključivo u funkciji istine i promicanja demokracije, boljeg međusobnog razumijevanja i suradnje, ali nikako u funkciji bilo koje interesne skupine, bilo domaće, bilo inozemne. Spomenute 2 “analize” tome ne služe”, ističu oni.

Kako uvjeravaju, da su prethodno bili upoznati sa njihovim sadržajem, izrazili bi rezervu u odnosu na njihovo objavljivanje u svakom slučaju u ovome obliku u kojemu su ugledale svjetlo dana.

“Ovako, preostaje nam samo da se naknadno od njih javno distanciramo”, stoji u zajedničkom saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pedja *
Gost
Pedja *

Panika je zavladala oko Vucica. Raspala mu se prica oko uspesnosti odbrane od virusa , a blizi mu se priznanje Kosova .

Rašo
Gost
Rašo

Srpskoj Službi je postavljen jasan zadatak i dato dosta novca. Imaju po jednog čovjeka u svim novinama koje plaćaju. Lako se može dokazati. Npr: Pokušajte u Večernjim ili Blicu dati komentar protiv Vučića ili vlasti u Srbiji. Kroz nekoliko sati pogledajte da li je objavljen.

Burin
Gost
Burin

Kad ne bi ovo pisao na portalu na kom je zabranjeno kritikovati dps i mila, potpuno bih se složio sa tobom. Ovako je samo druga strana medalje.

Doha
Gost
Doha

Niko ne brani da se kritikuju, podebelo ih imamo kritikovati za sve i svasta, nemoj misliti da Crnogorci to ne vide. Ali pogledaj alternativu i kakve ludacke naume oni imaju… Crnogorci u CG jednostavno nemaju previse opcija da glasaju. Dje nam je Slavko…

Joo
Gost
Joo

Nazovite te “analize” imenom koje im i pripada….a to je placeno blebetanje…..

Svjefol
Gost
Svjefol

Srpska posla….. Pa dobro, Srbistanci misle da su najpametniji na svijetu. Medjutim, mislim da ce im se vrlo brzo poslije izbora reci gdje im je mjesto. A prije toga, potpis na Kosovo. Pa neka im Crna Gora.

Send this to a friend