Politika RAZOBLIČAVANJE: Istraga o autoru skaredne ilustracije o Vesni Bratić otkrila veze Srpske pravoslavne crkve i dijela nacionalističkih mim stranica

Štrumpfovi oca Gojka Perovića

Policijska istraga o identitetu autora skandalozne ilustracije kojom se vrijeđa ministarka Vesna Bratić nenadano je dovela i do razotkrivanja dijela mreže radikalne, ekstremističko-nacionalističke mim zajednice koja kontinuirano targetira istaknute crnogorske autore i političare, piše Pobjeda.

Crnogorska policija prije dva dana je, nakon više prijava građana, saslušala u svojstvu građanina Nikšićanina Nebojšu Kasalicu koji je, uz prisustvo svog advokata, negirao da ima bilo kakve veze sa karikaturom-ilustracijom kojom se vrijeđa ličnost ministarke Vesne Bratić.

Prethodno je na društvenim mrežama kružila fotografija, navodni skrinšot privatne komunikacije tri osobe koje tvrde da znaju ko je autor skaredne ilustracije-karikature. Iz prepiske se može zaključiti da Kasalica priznaje da zna ko je autor i još prijeti neidentifikovanom mladiću i izvjesnom Jovanu da ga ,,ne ocinkare“ i da oni ,,jedini znaju“ tajnu ko je kompjuterski naslikao ili ko je distribuirao ilustraciju Bratićke i sveštenika.

Prema saznanjima Pobjede, sasvim je realno zaključiti da Nebojša Kasalica nije autor sporne “karikature“, što je on i javno saopštio prijateljima na internetu i prije davanja izjave u policijskoj stanici u Nikšiću. Nije, međutim, isključeno da mu je poznato iz koje kuhinje je došla uvredljiva “karikatura“.

I nije tek slučajno što je Kasalica targetiran, s obzirom na njegovu živu aktivnost unutar srpske mim zajednice.

Upravo tokom istrage o autoru neprimjerene ilustracije, posredno su se razobličili autori mim stranica koji su iz anonimnosti objavljivali brojne sadržaje, neke i duhovite, ali i mnoge klero-šovinističkog sadržaja, usmjerene protiv istaknutih političara tadašnje vlasti, ali i predstavnika nacionalnih manjina.

Otkrile su se i direktne veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Braćo i sestre, jutros su administratori mim stranica (stari liberal, mimistarstvo, neprijatni, Transfer blama i još 16 njih kojima upravljamo) održali sastanak sa ocem Gojkom Perovićem na kojem su razmotrena mnoga pitanja. Naša grupa je dobila zvanični blagoslov Crkve za njen rad! Uskoro ćemo imati susret sa mitropolitom Amfilohijem tim povodom. Živjeli i naša sloga biće poraz vragu!”, tako su se u jednoj objavi prošlog ljeta samoreklamirala dvojica administratora mim (trol) stranica koje su pomenute.

Sve se to dešava u vrijeme predizborne kampanje i litija koje je organizovao mitropolit Amfilohije, sveštenstvo SPC i u kojima su direktno učestvovale sve prosrpske partije u Crnoj Gori.

Na slici koja prati tekst vidi se nasmiješeni sveštenik Srpske pravoslavne crkve, rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović, kako je zagrlio dvojicu momaka čiji je identitet sakriven jer su preko njihovih glava fotomontažom postavljeni likovi štrumpfova iz poznatog crtaća.

Post je “ukrašen“ sa više zastava države Srbije, kao nekim vinjetama. Valjda da korisnici odmah prepoznaju da se radi o borbi za interes SPC, prosrpskih političkih stranaka i svih “ugroženih Srba“ u Crnoj Gori.

Štrumpfovi su iz nekog razloga, moguće zbog crveno-plavo-bijele kombinacije boja, bili neki subverzivan oblik plasiranja srpske propagande. Nije stoga slučajno što se isti likovi iz crtanog filma pojavljuju u mnogim mim objavama, ali na ,,učeničkim zadacima“ u osnovnoj školi u Baru, u razredima gdje je predavala sad već čuvena srpska nacionalna radnica, profesorica Rada Višnjić.

Ta subverzivna propaganda bila je naročito usmjerena na litijaško, ali i direktno političko aktiviranje mlađih naraštaja, tek stasalih za glasanje.

TAJNOST (NI)JE GARANTOVANA

Možda bi anonimnost kreatora mim-trol stranica ostala duže zaštićena da unutar te zajednice – naročito u onom dijelu nacional-šovinističkih srpskih mim stranica koje su otvoreno lobirale za interese Srpske pravoslavne crkve – nije došlo do ličnih sukoba i grupnih nadgornjavanja. Tako su se i saznala imena dvojice “štrumpfovaca“ iz društva sa popom Perovićem. Jedan njihov zajednički prijatelj ladno je objavio i dijelio fotografiju bez kamuflaže pa se ustanovilo da stranice ,,mimistarstvo“, ,,Transfer blama“ i još tuce drugih povezane sa dvojicom mladića – Nebojšom Kasalicom i Milošem Pečuricom.

Već pomenuti Kasalica je poznat kao otvoreni podržavalac SPC, redovno je učestvovao u litijama a na stranicama koje je uređivao su kao “negativci“ predstavljani Milo Đukanović, Duško Marković, Milutin Simović i ostali čelnici tada vladajuće koalicije.

Neki drugi administratori srpskih trol stranica direktno su napadali – žene, prevashodno političarke suverenističkog bloka, naročito one govorljivije i hrabrije, poput Draginje Vuksanović-Stanković ili Aleksandre Vuković…

I drugi mladić sa slike, Pečurica, je veliki pobornik SPC i tadašnje opozicije, koji je litije uzdigao u rang ,,najvećeg događaja u 2020. godini“ a za takozvanu Svetosimeonsku litiju smatra da je to ,,ujedno i najveći protest u istoriji države“.

Naravno, pravo i sloboda govora su neprikosnoveni i ne može biti grijeh Pečurice ili Kasalice negativne objave, čak ako su ponekad prelazili granice pristojnosti.

DOMAĆE I STRANE PARE

Za crnogorske prilike važnije je rastumačiti da li je ta poplava mim-trol objava bila dio političke strategije borbe protiv ,,odnarođenog režima“ ili se ipak radilo o naručenim, ,,na crno“ plaćenim objavama, sa jasnom namjerom – satanizovanja jedne političke opcije u interesu njihovih protivnika.

Svađe unutar srpske mim/trol zajednice ukazuju da dio tih aktivnosti nije bio plod volonterskog rada već da su se mnogi borili i za – finansijsku potporu partija i udruženja. Prema informacijama Pobjede, neki od istaknutijih administratora nudili su vlastite usluge – za iznose od pet do 10.000 eura ,,obezbjeđivali“ su podršku čelnicima nekih opozicionih stranaka tokom izborne kampanje.

Neki su, opet, tragali za inostranom finansijskom potporom. I time se otvoreno hvalisali. Tako se, recimo, trol stranica sa ekstremističkom, šovinističkom koncepcijom – It was very unpleasant/ Psalam 118 – dičila da su imali pomoć od – Ambasade Velike Britanije u Podgorici.

Pobjeda je već pisala o tome, ali su u međuvremenu, zbog svađe na ,,srpskoj desnici“, iskočili još neki zanimljivi podaci.

Tako se već pominjana trol stranica „It was very unpleasant/Psalam 118“ svojevremeno okomila na bivšeg crnogorskog vojnika, kasnije i stipendistu Vlade Velike Britanije Roberta Golovića. Uz seriju prizemnih uvreda konstatovali su da Golović ,,cijeli život živi od državnih para“.

“Crnogorskih, američkih, engleskih, nije važno, samo da su državne”, napali su Golovića sa ove stranice, uz objavu slike na kojoj se vidi kako ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Alison Kemp uručuje stipendiju Robertu Goloviću.

Zanimljivo, sad već bivša britanska ambasadorka u Crnoj Gori je jedina diplomatska predstavnica država Kvinte koja se pominje u ovakvim ili sličnim objavama.

Kasnije se napadima na Golovića pridružio i funkcioner Demokrata iz Kotora Goran Jovanović, koji satire piše pod imenom Timor Tmurni. Poručio je administratoru stranice Stari liberal da „ne pije mnogo limunade na prazan želudac jer ćete zaboljeti drob“ i da ga ne uzima u usta.

UTICAJ I UVREDE

Već i ovih nekoliko detalja ukazuju da je, do skora ne mnogo poznata, crnogorska mim scena imala izvjesnog uticaja na rast popularnosti nekih političkih grupacija ili Srpske pravoslavne crkve kao političkog kišobrana svih srpskih opozicionih snaga.

U procjenama vlastitog učinka i uticaja na izborne rezultate, pojedini administratori kalkulišu da su svojim predanim radom donijeli opoziciji između dva i tri procenta glasova na izborima 30. avgusta 2020. Moguće da je ta procjena ipak neki vid dodatnog advertajzinga mim administratora. Moguće i da su mnogi uživali u akciji svrgavanja vlasti u Crnoj Gori, ali je teško povjerovati da je taj naporan rad bio – neplaćen. Makar dio samozvane ,,Internet gerile“ svakako je dobro profitirao od vlastite političke pripadnosti, bilo da su novac uzimali od stranaka ili od Srpske pravoslavne crkve koja se postavila kao neka vrsta mentora.

Draško Đuranović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorka
Gost
Crnogorka

Kuku nama sa ovakvom omladinom!

VrhLovćenaa
Gost
VrhLovćenaa

Stranicu Bunt.cg vodi sin Gojkov.

Joanikije
Gost
Joanikije

Ja ne znam sto se ceka sve pohapsit pa neka razmisljaju jedno 7 8 godina o izadjnistvu svoga naroda i crnogorske crkve!

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Ako je istina ovo što je napisao CCCCCC to treba svaki dan objavljivati kao udarnu vijest !Ajmo Dritane ,,Nijesi sama” .Objavite šta srbijanski mediji pišu o Daki i Joanikiju .

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

A šta ako ovo ostane i ovakvi rašire krila kako će se ponašati gradjani Ulcinja,Tuzija,Rožaja,Plava,Petnjice ,zatim imate velike dijelove Bijelog Polja,Bara,Berana,Plevalja…?Da li oni imaju pravo da isto razmišljaju i ponašaju se kao npr Mandić, Carević,Medojević,Bratić,Zdravko Daka ili ne daj Bože da ne spominjem političare iz devedesetih!?

Pomorac
Gost
Pomorac

Dje je gojku brat dje ga je sakrio

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Brat mu je promijenio ime jer je osudjeni lopov i silovatelj .

Emma
Gost
Emma

Ovom zlu kraja nema.Narod cut pitanje je dokle ovako?

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Kakav otac? pop Gojko nastavnik u školi bogoslovije na Cetinje a ne rektor kako se predstavlja….. sav je prevara.. Pop Gojko je brat osuđenog siledžije maloljetnice u HN koga je Gojko nakon izbora vratio iz Italije đe se krio, dao mu mantiju i udomio kod sebe u crkvi… sve vjernici i duhovnici pusti!!!

delboj
Gost
delboj

Tako je, samo imena i fotografije.

Razum
Gost
Razum

I? Posto je ovo vise nego skandalozno s svi to xnamo, sto ce drzava da cini povodom ovoga. I EU? Posto su podrzali iste.

Komunista
Gost
Komunista

Nije to nikakva gerila nego grupica plaćenika koja za cilj ima da velikosrpski kleronacionalizam pod maskom petparačkog humora podmetne mladim generacijama.

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Dako se ovaj narod opameti pa vidi namjeru ovih popova. Jeli brat ovog Perovica u zatvor zbog silovanja? Ako nije sto se ceka ?

Sombrero
Gost
Sombrero

Dvorske lude primitivizma koji nas je zapljusnuo.

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

Ćale Gojko dobro pametan a jos vise podvukao i lukav

Ljubo
Gost
Ljubo

Perovic neka prvo vidi porodicu pa nek ide dalje

Edw
Gost
Edw

Ovo je jeziva slika.

Milos
Gost
Milos

Ljudi ovo nije nista novo a narod je toliko primitivan vjeruje mim stranicama in4s i ostalim huskackim portalima

PI..PI PIII
Gost
PI..PI PIII

A ja mislio da su strumfovi na slici dritan i aljeksa posto su mi njih trojica najslicniji ni vino ni voda.Pogrijesih sto se tice slike..

Barba
Gost
Barba

Gojko Perovic trol

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Kako reče “her Žika Pavlović” sve moj do mojega.

avet
Gost
avet

Na šta je spao ovaj svijet da se više ne možeš sprdati.

Velimir
Gost
Velimir

Drasko Djuranovicu- ti si legenda,pravi casni Crnogorac!

Pero
Gost
Pero

Kad maske padnuuu

Jaaaaa
Gost
Jaaaaa

Sram vas bilo CDM!

Hogar
Gost
Hogar

Prepoznao sam davno masu elemenata hibridnog rata koji Srbija vodi protiv Crne Gore.
Naivno smo vjerovali da “zapad ima plan” i za ovakve situacije a zapravo je istina da i oni tek razrađuju scenarije odbrane od hibridnih prijetnji.

🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Ne kažu džabe Samo sloga Srbina spašava.Ta je sloga njihovo prokletstvo.Nikako da slože.Zato su takvi nikakvi i zavidni,vazda im je malo i vazda im je tuđe milije.Nesloga će ih ukopati.Živi bili,pa vidjeli

kockasti
Gost
kockasti

Prosetacete malo ulicom, neka neka…

neutrino
Gost
neutrino

Drasko, uvijek pogadjas u centar.Bravo!

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Dzabe vam je dps ovci
Niko vam vise nista ne vjeruje
Pa pa

Boća
Gost
Boća

Reče li Medo,nešto o organizovanim botovima.Spomenuo je cifru od 700 i ko ih je organizovao-plaćao.Spomenu na tu temu onoga proćeranog ambasadora,ovoga popa i još ponešto.Pogledajte pisanje tih botova u komentarima na FB,tu se psuje od jutra,tu se kune i non-stop laže.Žalosna je crkva koja ima takve vjernike!!!

Role je King
Gost
Role je King

Gojko nije ni svjesan da ce u bliskoj buducnosti da pakuje kofere.

spurak
Gost
spurak

Doce dan lada ce ovakvi biti na stubu srama

Send this to a friend