Politika Svečanom sjednicom obilježen 21. jul- Dan Opštine Berane

Politička, vjerska, nacionalna i bilo koja druga pripadnost ne trebaju biti predmet podjela

Svečanom sjednicom obilježen 21. jul- Dan Opštine Berane

Uvjeren sam da politička, vjerska, nacionalna i bilo koja druga pripadnost ne treba biti predmet podjela i rasprava, već kvalitet i standard života. Neophodne su nam nove teme, nove vizije i praktični pristup rješavanju problema s kojima se susrećemo i sa kojima ćemo se suočavati u radu lokalne uprave, kazao je predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović na svečanoj sjednici Skupštine opštine u Sali Centra za kulturu, kojom je obilježen 21. jul- Dan opštine Berane.

“Berane je naša kuća, sa skladnim i tradicionalno stabilnim međunacionalnim i međuvjerskim odnosima svih žitelja. Ta odlika je zaštitni znak našeg grada. Moja želja, ali, vjerujem i želja svih nas, jeste da učinimo, zajedno koliko možemo da tu harmoniju niko ne naruši i da sačuvamo tradiciju poštovanja razlika“, kazao je Todorović i dodao da će svoja iskustva i znanja staviti u službu zajednice.

Svečanom sjednicom Skupštine, kazao je Todorović, obilježavamo 21. jul, slobodarski i svijetli dan, jedan od najznačajnijih datuma u istoriji ovog kraja i Crne Gore, sa iskrenom željom da Beranama vrate makar dio onoga što je nekad predstavljalo.

Predsjednik Skupštine opštine Berane Novica Obradović je podsjetio na svijetli datum iz 1941. godine, kada je na današnji dan formiran prvi odbor narodnog oslobođenja u porobljenoj Evropi i pozvao da se taj datum pamti i nikada ne zaboravi.

“Beranci pamte sva istorijska i sva moderna iskušenja pred kojima su se našli. Pamte i ko se u tim iskušenjima zatekao na kojoj strani. Ko je čuvao jedinstvo Beranaca, a ko u njihovu krv i u njihove odnose unosio smutnju i svađao brata sa bratom, komšiju sa komšijom, sugrađanina sa sugrađaninom. Duh ovog grada je u jedinstvu njegovih žitelja. Onaj ko nije u dosluhu, ko se o svojim postupcima ne konsultuje sa duhom Berana, Berane je izdao. A Berane nikada nije praštalo izdaju”, kazao je.

Onda je dodao.

” Vjernost i odanost Beranama, njihovoj slobodi uvijek je predstavljalo ličnu kartu svih ljudi koji su bili dobromisleći kada je Berane u pitanju. I Berane je takve uvijek znalo da prepozna. Budimo dostojni naših slavnih predaka, koji su nam omogućili da u miru i slobodi razvijamo i unapređujemo Berane u sadašnjim i svim budućim danima“, kazao je Obradović.

Predsjednik Opštine je povodom 21. Jula Dana opštine Berane donio Odluku o nagrađivanju Nevladinoj organizaciji “Čojstvo“ iz Berana, organizacije iz Berana za sprovođenje humanitarnih akcija za socijalno urožene porodice. Priznanje je primio predsjednik organizacije Vladan Džiknić.

Svečanoj sjednici povodom Dana opštine su prisustvovali predstavnici vjerskih zajednica – protojerej Dragan Ristić i imam Rahim efendija Muratović, poslanici, predstavnici državnih i lokalnih preduzeća, veliki broj delegacija drugih crnogorskih i pobratimakih opština, predstavnici medija i mnogi drugi gosti .

Telegrame sa čestitkama rukovodstvu opštine Berane uputili su predsjednik Vlade, predsjednik države, predsjednica Skupštine Crne Gore, ministri i mnogi drugi zvaničnici i diplomatski predstavnici.

U kulturno umjetničkom dijelu programa učestvovali su : Gradski hor, Anđela Brajović, operska pjevačica, Natalija Djačenko, profesorica klavira, Branka Zečević, etno izvođačica i Stefan Pajković, gitarista.

Povodom Dana opštine u Beranama se danas priređuje niz kulturnih i zabavnih manifestacija.

Send this to a friend