Politika MEĐUNARODNI CENTAR ZA OBUKU RUSKIH SPECIJALACA I TAJNIH ČETA U ČEČENIJI

Tajna ruska jedinica se obučavala kod Kadirova

Tajna ruska jedinica 29155, koju su Njujork tajms i britanska istraživačka mreža Belingket označili kao odgovornu za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, trovanje ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj i trovanje trgovca oružjem u Bugarskoj, obučavana je u Međunarodnom centru za obuku specijalnih snaga u Čečeniji, piše Pobjeda.

U tom kampu, izgrađenom krajem 2016. godine, obučavani su i pripadnici ruskih specijalnih jedinica koji su tajno boravili na teritoriji Norveške, članice NATO-a iz koje dolazi i generalni sekretar tog saveza Jens Stoltenberg.

Što je do sada poznato o tom centru?

Mediji bliski Kremlju u prvom redu Sputnjik i ruska Gazeta objavili su u maju 2016. godine opširan članak u kojem se navodi da se u čečenskom gradu Gudermesu gradi jedinstveni centar za obuku specijalaca, kakvog nema u Rusiji.

“U Međunarodnom centru će se obučavati specijalne jedinice svih rodova vojske i specijalnih službi Rusije. Međutim, i druge države i službe moći će da ga koriste za obuku svojih specijalaca naravno, uz naplaćivanje i zaključivanje zvaničnog ugovora. Po mišljenju stručnjaka, glavni partneri mogu biti arapske i latinoameričke zemlje, kao i države ZND, a i Srbi su dobrodošli”, napisao je Sputnjik u tekstu koji je objavljen 25. juna 2016. godine.

Sputnjik je i objavio gabarite i resurse tog kampa koji su impresivni jer sličnog nema u svijetu.

“Centar će zauzimati teritoriju od 400 hektara. Površina glavnog korpusa iznosiće 55 hiljada kvadratnih metara. U njemu će biti 14 streljana. U centru istovremeno može boraviti i obučavati se oko 500 ljudi, dok više od 1.000 boraca može trenirati. Centar će imati najsavremeniju tehnologiju, vojnu tako i civilnu, kakvu nema nijedan sličan centar u svijetu. On će imati sve savremene uslove za profesionalnu obuku vođenja vazdušnih, podvodnih, nadvodnih i drugih vidova borbi. U planu je izgradnja aerodroma i aerodinamičkog tunela za izvođenje operacija u različitim fizičkim uslovima. U njemu će se sticati vještine za oslobađanje talaca iz stambenih zgrada, škola, bolnica, vrtića i bioskopa”, navodi se u objavi Sputnjika.

Projekat se, kako se tada tvrdilo, realizuje od novca privatnih ruskih investitora, bez učešća države i navedeno je da bi mogao koštati oko 200 miliona eura.

Obuku će izvoditi 200 instruktora iz Čečenije, koji imaju iskustva u vođenju borbi i kod kuće i u drugim državama. Izgradnjom kompleksa rukovodi jedan od najspremnijih ruskih specijalaca, bivši pripadnik elitne jedinice „Alfa” Danil Martinov.

Najavu otvaranja kampa upotpunio je i predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov, koji je tada kazao da će centar biti “upozorenje za sve one koji pokušaju da izmijene situaciju na Kavkazu, u Čečeniji i cijeloj zemlji. Neka znaju da će ih dočekati profesionalci“.

Skoro tri godine u ruskim medijima nije bilo riječi o kampu, da bi u njihovim medijima u maju ove godine, uz ekskluzivne fotografije na portalu Rusia Beyond, bili objavljeni podaci o centru.

“Početkom maja na teritoriji Čečenije izvedena je vojna vježba ruskih specijalnih jedinica i sličnih sastava iz Zajednice nezavisnih država. U Centar za obuku pozvani su najbolji među najboljima da razmijene iskustva i vide šta ko od njih umije i može”, navodi se u tekstu koji je objavio portal Rusia Beyond, blizak Kremlju.

Instruktori Ruskog univerziteta specijalnih jedinica priredili su simulaciju vježbe sastavljenu od velikog broja opasnih situacija, a zadatak boraca je bio da unište „teroriste” i spase civile.

Veze sa Crnom Gorom

Pobjeda je u januaru 2017. godine objavila tekst u kome se navodi da je predsjednik Čečenske Republike Ramzan Kadirov lobirao početkom novembra 2016. kod reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića da Bošnjačka stranka napravi koaliciju sa opozicijom u Crnoj Gori.

Kadirov, koji je izuzetno blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tokom razgovora sa Fejzićem interesovao se za mogućnost da Bošnjačka stranka napravi otklon od DPS-a i podrži opoziciju, uključujući i postizborni savez sa proruski orjentisanim DF-om.

Prema saznanjima Pobjede,Fejzić je Kadirovu tokom razgovora saopštio da nije član niti jednog organa Bošnjačke stranke i da nema uticaja na odluke nacionalne stranke bošnjačkog naroda.

Izvor Pobjede blizak opoziciji tvrdi da neuobičajena inicijativa Kadirova nije iznenađenje već diplomatska akcija, koordinisana sa ostatkom opozicije, prvenstveno liderima DF-a.

“Upravo u tom periodu Demokratski front i Demokratska Crna Gora su intenzivirali kontakte sa dijelom Bošnjačke stranke predvođenim grado, načelnikom Plava Orhanom Šahmanovićem, koji se snažno zalagao za pravljenje vlade sa opozicijom”, tvrdi izvor Pobjede.

Sa Šahmanovićem su, u odvojenim susretima, u ime Fronta i Demokrata razgovarali Nebojša Medojević i Aleksa Bečić. Tačka na tu priču je stavljena odlukom Glavnog odbora BS, koji je ubjedljivom većinom 63:14 donio odluku o koaliciji sa DPS-om.

Saznanja Pobjede indirektno je potvrdio svjedok saradnik u slučaju pokušaja terorizma Saša Sinđelić, koji je pozivajući se na pripadnika ruskog GRU-a Eduarda Šišmakova, koji je osuđen, kazao da je ,,neki muftija Islamske zajednice u Crnoj Gori dobio veliku količinu novca kako bi formirali vlast sa DF-om“.

Mediji su tada i pisali da je Sinđelić mislio na Muamera Zukorlića, čija je politička opcija u Crnoj Gori tada podržala proteste opozicije, dok se reis Rifat Fejzić javno usprotivio tome.

23

avatar
1000
15
8
0
 
19
VojvodinahrvatsSmočanimojsilović_O_Senad
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vojvodinahrvats
Gost
Vojvodinahrvats

Jesu li bili lubenica i pipun

Smočani
Gost
Smočani

Danilo Martinović alias Danil Martinov služio je sa mnom u 63-ću padobransku i bilo je nam je očigledno svima da će daleko dogurat. Srbin crnogorski od glave do pete Bajica naš!

Senad
Gost
Senad

A što im neće doć Amerika i NATO da ih poćera u Aziju đe im je mjesto no moramo brinut stalno o Rusiji

_O_
Gost
_O_

Ne brini Senade, sve je laž.

mojsilović
Gost
mojsilović

Zato što se ne može kosijerom na Rusiju dobri moj Senade..

Vojvodinahrvats
Gost
Vojvodinahrvats

Moze i cepanico. Na srbiju

🚜🙋‍♂️
Gost
🚜🙋‍♂️

Sta kazu ovi sa Sinjajevine, nama ne trebaju centri nikakvi je li???

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Pošto ih je crnogorska služba razotkrila pri pokušaju državnog udara putin ih poslao na popravni u čečeniju i tamo im je bošković sa specijalcima sinđom i družinom razotkrio plan

Titograd
Gost
Titograd

Nikad mi nije bilo jasno što rusi pobjegoše sa Kosova 1999.

Atos
Gost
Atos

Ni meni ovo oko Kurda i Amer…

Globalno zlo
Gost
Globalno zlo

Ko je usmjeravao izbjeglice iz Azije i Afrike ka Evropi? Onaj ko je imao interes da potkooa evropsku demokratiju? Ko je rekao da liberarna demokratija nema perspektivu? Onaj ko je nikad nije mogao ostvariti? Ko u 21om vijeku drzi 4 zemlje pod okupacijom? Ko se protivi zaustavljanju zagadjenja planete? Onaj ko zivi od prodaje fosilnog

_O_
Gost
_O_

Sve si pobrkao.

Prc CG
Gost
Prc CG

Sto vas briga za ruske jedinice,imate vi vaše saveznike albance,amerikance čije se zastave viore po CG.

murko
Gost
murko

Ispadne da su Rusi totalno nesposobni u svemu, osim da cinkaju kada ide brod sa kokainom.

🚜🙋‍♂️
Gost
🚜🙋‍♂️

Pogledaj oko sebe po kuci i po parkingu kako su sposobni, zemlja s najvise prirodnih resursa na svijetu a jedino sto umiju je da se razbijaju od alkohola i da prave tenkove

Promaja
Gost
Promaja

Najbolji ste mi kad se pozivate sta je Sindjelic rekao…

Roro
Gost
Roro

Ministar Bošković ih provaljuje.

Provokator
Gost
Provokator

Monti Pajton !
Kakav tekst,sunce ti žarko.
Samo fali DK koji je finansijer tog centra u Čečeniji.
Ajmo Milivoje,zasuči rukave.

_O_
Gost
_O_

“Tajna ruska jedinica” se obučavala u Rusiji.

Podgorica
Gost
Podgorica

Da, izgleda da i a kome je to čudno

Drale
Gost
Drale

Hahahahaha,slaba jedinica..slabo ih je Kadirov obucio cim su ih nasi eksperti sprjecili u tome..slabasna Rusija

Gligor73
Gost
Gligor73

Preterivanje
Do pre 10 dana nije se ni znalo za tu ‘jedinicu’ a sada sva stampa pise i gde su obucavani , sto jedu , broj obuce i boju donjeg vesa……

Marko
Gost
Marko

Jes toliko tajan da cdm piše o njemu.

Send this to a friend