Politika DFC ISTRAŽIVANJA/ANALIZA

Tri bot familije napadaju Zdravka Krivokapića

Mandatar sa sastav Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić na meti je botova na Tviteru, koji su udruženim naporima kritikovali njegove stavove o formiranju ekspertske vlade, pokazala je analiza Digitalnog forenzičkog centra.

“Mreža od preko 80 bot naloga iz tri “familije” Andrić, Ivanović i Popović putem Tvitera napadaju Krivokapića zbog odluke da ostaje pri stavu da svi kandidati za ministre u novoj vladi moraju proći provjeru kompetencije za funkciju na koju su predloženi”, navode u DFC-u.

Analizirajući mrežu utvrdili su da je svaki član porodice Popović kreiran istog dana, 13. oktobra, dok su svi “Andrići” kreirani par dana kasnije, 17. i 18. oktobra. Nalozi sa prezimenom Ivanović kreirani su 25. oktobra.

“Nalozi nijesi bili aktivni, sve do jučerašnjeg tvita mandatara Krivokapića u kojem ističe da ostaje pri stavu da svi kandidati za ministtre u novoj Vladi moraju proći provjeru kompetencija na koju su predloženi, te da do ne isključuje učešće političara ukoliko svojom biografijom zadovoljavaju kriterijume za predloženu funkciju”, navode u DFC-u.

Nakon toga bot nalog @AndricDanijela4 ritvituje objavu Krivopića kritikujući njegove stavove, poslije čega je uslijedilo aktiviranje bot mreže.

https://twitter.com/AndricDanijela4/status/1321530795673165830?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1321530795673165830%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fdfcme.me%2Ftri-bot-familije-napadaju-krivokapica%2F

Gotovo svi pripadnici mreže bot naloga ritvitovali su tvit naloga @AndricDanijela4, bez ijednog fejva.

“To pokazuje da je cilj u stvari povećavanje dometa postojećeg sadržaja, a ne kreiranje novog i originalnog – što je jedna od ključnih odlika bot mreža”, objašnjavaju u DFC-u.

Svi nalozi sa prezimenom Popović imaju isključivo jedan tvit, dok Andrići imaju dva ili više, ali sa istim narativom.

” U svim tvitovima spomenut je i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, koji je jedan od najvećih kritičara mandatara. Dodatno, nekoliko naloga iz “familije” Andrić branilo je stavove Medojevića, govoreći da je predsjednik PzP-a jedini koji godinama nešto konkretno radi”, ističe se u analizi.

Sve fotografije profila su kreirane putem vještačke inteligencije i nekih od sajtova poput thispersondoesnotexist.

“Algoritam te platforme obučen je na ogromnom skupu podataka sa stvarnih slika, a zatim koristi tip neuronske mreže poznat kao generativna adversarijalna mreža (ili GAN) da bi stvorio nove primjere. Svaki put kada osvježite stranicu, mreža će od početka stvoriti novu sliku lica. Tome u prilog govori i određen broj fotografija sa ljudima iz Azije”, navode u DFC-u.

Dodatno, bjšanjavajum pozicija očiju na svim profilnim fotografijama je identična i  formira pravu liniju, što je još jedan od pokazazelja da su fotografije kreirane pomoću vještačke inteligencije.

Bot mreže se najčešće formiraju prilikom bitnih društveno-političkih događaja u određenoj državi, sa glavnim ciljem da se javno mnjenje usmjeri u željenom pravcu.

Podsjetimo, DFC je nedavno razotkrio i mrežu botova povezanih sa vladajućom partijom u Srbiji koji su promovisali kinesku pomoć toj zemlji tokom epidemije korona virusa, kao i novu mrežu profila iz Srbije čija je glavna meta bila Crna Gora.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivan srb
Gost
Ivan srb

Uh koliko je bilo botova pred izbore protiv Djukanovica pa biko nije reagovao. Na hiljade i hiljade zaduzenih

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Bar da su imalo pametni pa da ne pisu ekavicom mozda bim i proslo. Hehehe

Stocar
Gost
Stocar

Posle podrške došli botovi na naplatu – sendvič, sokić, dinarčić. Isti Srpski BIA Vučićevi botovi koji su njih žestoko podržavali tokom litija i prije izbora i pljuvali sve crnogorsko i Crnu Goru. Sad fino dajte ljudima sendviče sram vas bilo.

Zimba
Gost
Zimba

Pa dovoljno je bilo vidjeti da je svaki portal prije i posle izbora zasut botovima sa ekavicom ogrmona se masenirija pokrenula..na fb se isto moze vidjeti recimo da stranica ure ima 80% komentara sa ekavicom. Sve to ima svoje posledice na kreiranje javnog mnjenja. Fb da ne pominjemo sto je sve doplivalo iz susjedne “medijski” slobone zemlje i kakva je… Više »

Zimba
Gost
Zimba

I sada kada je Krivokapic nastavio po svome (protiv fronta) ta masinerija se okrece protiv njega…toliko o ne mijesanju u politicke vode cg. Totalno je vlast zanemarila ovaj vid pritiska kad smo svi morali biti kuci zbog korone.

;-)
Gost
;-)

A kada pogledate neke od naloga, shvatite da su im pratioci (ili prate) naloge/profile koji su mahom iz Srbije.

mrshava
Gost
mrshava

a ko kreira i stoji iza ovoih botova? da nije mozda tunguzija ili je kao uvjek iza svakog zla ona “nedje daleko, daleko od mora je selo i …..”

Botova mama
Gost
Botova mama

Đeco moja, pređ’te na drugoga !

Niksic
Gost
Niksic

A dje su botovi na vijesti

NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

Kad su otvoreni nalozi garant 2020, evo more botova foloveri jedni drugima i za bavljaju narodne mase

Vjecna da
Gost
Vjecna da

ovako su dobili izbore udbaskim metodama i lazima srpskih popova influensera ….laz i samo laz obilici ..uzivajte

Boka
Gost
Boka

Ovako su dobili i izbore. I ako je to bilo ok, što je sad frka. Alooo 800 botova iz Srpske kuće reče Medojević.

Tamo neko
Gost
Tamo neko

Jos ako im se pridruže bulatovici,ugasio je

Bokan
Gost
Bokan

Pa to su bijednici najveci, cime se bave piiih.. Placite papci ali nema serba u foteljama hahahah.. Kmeee kmeeeee kmeeeeeeee😂😂😂😂😂😂😂

Send this to a friend