Politika PISMO CRNOGORSKOJ JAVNOSTI

Tvrd je orah voćka čudnovata

FOTO:Pobjeda

Piše

Milorad Popović, eminentni crnogorski pisac, dobitnik Njegoševe nagrade

Poštovani Crnogorci i Crnogorke, opet se velikosrpski klerofašizam valja crnogorskim ulicama i trgovima. Iz crkava su izašli na ulice, i umjesto ikona i krstova, koje su nosili na tzv. protestnim litijama, barjače nacionalnim zastavama Srbije i crnim četničkim znamenjima.

Za njih crnogorska nacija nije produkt vjekova, besprimjerne borbe naših predaka, od Tuđemila, Careva Laza, Krusa i Martinića, Fundine i Vučjeg Dola, i Mojkovca, i baštinik originalne kulturno- duhovne tradicije, od ,,Barskog ljetopisa“, „Oktoiha“, ,,Luče mikrokozma“, „Gorskog vijenca“, „Imovinskog zakonika“, do velikih cetinjskih slikara Lubarde, Đurića, Milunovića, nego su „Brozova kopilad“, „komunistički okot“, „volovi“…

S druge strane, nakon uličarskih divljanja, u očima mnogih prijatelja, poznanika i prolaznika, vidim potištenost, nelagodu, pa i strah, zbog najave povampirenog četništva i nestanka crnogorske nacije. Strah je metod i alat svih fašista, jer oni samo na taj način mogu vladati pristojnim svijetom. Zato nemamo pravo na strah i malodušnost.

Ne smijemo pokleknuti zbog svog dostojanstva, zbog budućnosti naše djece i budućnosti djece njihove djece. Ne smijemo omalomoćiti, iznevjeriti tradiciju ove male istorijske zemlje, i crnogorskog naroda i nacije, čije je vjekovno geslo: „Svako je dosta živio ko je umro slobodan“. Upravo je ovo iskustvo, iz dubine crnogorskih stoljeća, slobodoištućim glasovima „borbe neprestane“, kad god su država i narod bili u opasnosti od nestanka, nadahnjivalo generacije i davalo im smisao i životvornost.

Vjerujem da se stara stoljetna vatra nije ugasila, ali da se ne zavaravamo, teški dani nam predstoje. Velikosrpska politika je ostvarila prvi dio svog plana, dobila je priliku da formira vladu, postavi svoje kadrove na mjestima koja kreiraju cjelokupni ekonomski, kulturni i politički život. Strateški osnov njihovog plana je da na popisu stanovništva naredne godine ponište crnogorsku naciju, Crnogorcima zabrane vjerska i jezička prava.

Priprema se etapna nacionalna asimilacija i aneksija, kroz razne vidove kulturno-obrazovnih i medijskih manipulacija i strategija, kako bi se od Crne Gore napravio srpsko-ruski bantustan.

Zato je nužno, ličnim primjerom, izgovorenom i pisanom riječju, stranački i nestranački, esnafski, kroz razne vidove nevladinih udruženja, kulturnih asocijacija… da se čuje naš glas: jer to niko drugi neće učiniti umjesto nas. Kako bismo zaštitili sebe, ali i naše komšije Bošnjake, Albance, Hrvate, koje žele obespraviti ili stavitu u funkciju – kao monetu za potkusurivanje – svoje hegemonističke politike.

Taj glas, da ga ne bi zaglušile beogradske fabrike laži i njihove ispostave u Crnoj Gori, treba biti snažan i istinoljubiv. Mnogo glasniji nego što je bio dosad, jer da je bilo više hrabrih i samosvjesnih reagovanja ne bi velikosrpska propaganda, u velikoj mjeri, uspjela da našoj „poštenoj inteligenciji“ nametne kompleks kako je odbrana građanskog koncepta države, ljudskih prava i nacionalnog dostojanstva Crnogoraca, samo krinka za odbranu vlasti DPS-a, njegovih korumpiranih struktura, kao i sopstvenih privilegija… Jer, takva glasna upozorenja, uz podršku naših regionalnih prijatelja, možda bi doprla do ušiju i srca čelnika demokratskih država, članica NATO, u čijoj povelji se baštine ljudska prava. Ovako su velikosrpski krugovi i njihovi mentori iz Moskve uspjeli, raznim vidovima specijalnog rata, postići ono što im nije pošlo za rukom 16. oktobra 2016.

Došao je trenutak istine, za sve koji su dosad svoj saradnički odnos s filočetničkim strukturama i njihovim beogradskim mentorima pravdali borbom protiv korupcije, nakon što je, po svemu sudeći, DPS izgubio vlast. Stoga, javno očitovanje očekujem od pravdoljubivih nevladinih organizacija, profesora, akademika, ,,nezavisnih novinara“, kritičara bivšeg režima, da se javno suprotstave nasilju i prostoti koja ugrožava mir i vrijeđa ljudsko i nacionalno dostojanstvo građana Crne Gore.

Posebno očekujem da se javno očituju Žarko Rakčević i Miodrag Perović, očevi i ideolozi GP URA, čija je uloga bila presudna u stvaranju parlamentarne većine na čelu s velikosrpskom koalicijom. Očekujem ih da stanu u odbranu crnogorske nacije i kulture, ljudskih prava Crnogoraca i pripadnika ostalih nacionalnih zajednica, zbog toga što su se mračnih devedesetih godina aktivno suprotstavljali velikosrpskom fašizmu, i što su, upravo u doba „Đukanovićeve diktature“, postali multimilioneri. Ukoliko se Ž. Rakčević i M. Perović javno ne distaniraju od recentnog klerofašizma i pozovu svoje sljedbenike da to isto učine, ostaviće sramotni trag za sobom, poput Andrije Radovića, i legije crnogorskih renegata koji su zbog nepravda, lakomosti ili sujete izdali svoju naciju i državu.

Ipak, Crna Gora je preživjela „i Murate, i Nemanje i Napoleone“, i 1918. i 1989, preživjeće i ovaj treći pokušaj nacionalnog i državnog uništenja u potonje sto godina.

„Tvrd je orah voćka čudnovata“. Živjela crnogorska nacija! Živjela slobodna Crna Gora

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
čuj njega
Gost
čuj njega

Kako reče Kenedi: Ne treba da gledamo što država može da učini za nas, nego što mi možemo da učinimo za državu. Kada ovako budemo razmišljali biće nam bolje.

Strijelac
Gost
Strijelac

Za Dom, Domovinu i Vječnu Crnu Goru- gotovi polećeti!!!

Mister no
Gost
Mister no

Bravo Majkl 100% sve tacno,od rijeci do rijeci!

Fric
Gost
Fric

Zbogom budžete ljubavi moja

Patriota
Gost
Patriota

Na žalost mnogih, građansku, multietničku i miroljubivu Crnu Goru, nam je obezbijedio, kakav god da bio, Milo Đukanović. Na nama je da je očuvamo takvu kakva je bila do prije samo nekoliko dana. Neka se ne zavaravaju fašisti da će pristojni ljudi da ćute, gledaće i slušaće, crvene zastave i Svijetlu majsku zoru na Cetinju uskoro.

Pop
Gost
Pop

Nista nije propalo već tek počinje do konačne pobjede Crnogorskog bića.
Nećemo se štrecat’!
Sve je u našim rukama a ovi su već počeli da pucaju po šavovima.
Samo polako i mudro braćo i sestre Crnogorci i ostali kojima je Crna Gora Majka.

Zox
Gost
Zox

Kome god je stalo do Crne Gore , danas je nesrecan kad vidi sta se valja ulicama svakog grada u drzavi. I bijesam. Ipak, tesko se oteti utisku da Popovic i njemu slicni, decenijama ugodno blizu drzavnih kasa, ni rijec ne progovorise o lupestini, korupciji i svemu sto je do ovoga dovelo…cinili su sve da popljuju Krivikapica kad je izasao… Više »

D B:per banke
Gost
D B:per banke

Kako milu lijepo stoji opozicija pravi je opozicionar samo još da zamuca.

Mina
Gost
Mina

Opozicija vas je deklasirala i zato ti je bolje da zacutis i obrises Milu suzice.A ne zaboravi i tvoga duhovnika Mrasa.

ŠKRIPAR
Gost
ŠKRIPAR

Gospodine Popoviću, pravu ste,svaka Vam čast. Vi ste iskonski Crnogorski domoljub!

Miko
Gost
Miko

Umije doma da poljubi

Djuka
Gost
Djuka

Državni je budžet voćka čudnovata, neće davati plodove kao do sada.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

hahahahaha, tačno tako. Ovaj ljudski otpad plače za apanažama i nagradama koje je samo u Crnoj Gori mogao da dobije

ccc
Gost
ccc

Crna Gora na prvom mjestu!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Pare pare pare, volim samo pare
mojoj dusi napacenoj samo pare fale
pare pare pare, volim da me kvare
nove ili stare vazno da su pare
pare suskaju, pare zveckaju
sta ce meni ljubav prava kada novci nisu tu…

hans
Gost
hans

Hvala na pametnim riječima.Ako bude narod crnogorski gledao kako mu dave otadžbinu onda je nikad nije ni zaslužio.Treba dati šansu novoj vlasti neko vrijeme jer brzo će se presudne stvari za spoljnu i unutrašnju politiku naći na stolu za odlučivanje.Neka im je jasno da ovo što je izjavio Dritan pred svima ima da bude,jer ogromna većina u CG to garantuje,ovako… Više »

Strijelac
Gost
Strijelac

Mudro sročeno pismo.U većem dijelu napravljen je potsjetnik sa ishodom, ali i ohrabrenjem da se ne podliježe apatiji. Pred sami kraj, decidirano su prozvani osnivači URA, Perović i Rakčević.Treba da se samo priśete kako je prošao kralj Nikola od momenta kad je dao komandu nad vojskom tuđinu. Možete zamisliti kakva će izgledati ta vojska, ako se prepušti Srpskoj strani.Takođe i… Više »

Joxim
Gost
Joxim

Opaaa, sad se citira Njegoš?! A izbacili smo ga iz skole?!

Majkl
Gost
Majkl

Zakasnili ste Popovicu 14 godina posle referenduma,nista nijeste uradili na nacionalnoj svijesti crnovorskoj ,ni kao intelektualci ni kao vlast.Surovali ste sa Ristom Radovicem,ljubili mu ruku iako sam pisao na portalima da se okanete njega doci ce vam glave.Ovo je istina.To se vidjelo i znalo.Pustili ste velikosrpski nacionalizam da divlja i raste evo 14 godina umjesto da ste to unistili u… Više »

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Bravo profesore!!!!

Nomad
Gost
Nomad

Ti Popoviću sad ćeš imati skraćen budžet jer normalnoj vlasti i građanima ne trebaju dvorske ulizice. Crna Gora postoji i postojaće iako ti i tvoji “novac ” patriote mislite da vi samo imate ekskluzivno pravo na nju.Crna Gora je svih njenih građana i niko neće biti manje važan .

LSCG
Gost
LSCG

Tvoje izjave samo treba ignorisati jer i onako nisi citan

Majkl
Gost
Majkl

Cetnice ne koristi sveto ime LSCG

Zoro
Gost
Zoro

Stvarno braco Srbi , uzivate li u tome sto se niko ovih dana ne osjeca sigurnim u CG
Mislite li da tako treba i valja.

ElPatron
Gost
ElPatron

Ko si ti da upotrebljavas tudje riječi ko???? Nisi ti dostojan praha njegovog a ne da ga citiras

Ivan
Gost
Ivan

El POLTRON , ne trabunjaj.

Anonimous
Gost
Anonimous

Gospodin Popović stoji svojim punim imenom i prezimenom, iza svojih riječi. A ko si ti? El patron nečega?

Miki
Gost
Miki

Samo se ti ne oglasavaj bokseru ,ovo si ti sve napravio

Neprimjereno
Gost
Neprimjereno

meni se čini da je ovome frka, neće bit više finansijera i vjerovatno bi trebao vratiti nagradu koju zaslužio nije. Kakvi crni četnici i čuda, lopovluk vaš je proššlost

Anonimous
Gost
Anonimous

A klerofašizam moguća budućnost. To je trenutno stanje Srbije, gdje se milioni ulažu u crkvu, umjesto u škole i bolnice, samo da bi ćutali dok se vučkova bratija puni.

Staze
Gost
Staze

Posije onoga sto ste rekli nema se sto reci. Zelim da vjerujem da Perovic i Rakcevic u svojim programima imaju cilj Crne Gore majke svih koji u njoj zive, Crne Gore u Evropi. Sa druge strane, moramo biti svjesni mogucnosti da im mozda nije vise u sferi interesa da stanu cvrsto iza crnogorskog identiteta. Zato se treba oslanjati na nikoga,… Više »

Anonimous
Gost
Anonimous

Nadam se da će se od sada u Crnoj Gori uspostaviti politička kažnjivost. Sada smo kaznili DPS, a zbog ovih bahanalija treba sjutra kazniti DF. A zbog naivnosti treba kazniti i URA.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Previše smo mali,katastrofalnog mentaliteta,a za ovih 14 g trebalo je barem duplo podić standard,i brate previše je bogatih za ovaku siromašnu zemlju,porijeklo bogastva se moralo utvrdit,pa makar po crne gore otišlo u zatvor.Narod mora neđe izdušit,a sotone u mantijama i četnici odma to iskoriste?!

Hogar
Gost
Hogar

Pa propaganda vam je svaki domen ljudskog postojanja.Propaganda su vam i bog i djeda-mraz.
Imamo propagande sa humanim,plemenitim ciljevima a imamo i one druge koje su zle u korijenu.
Jedna od dokazano zlih u korijenu,uz nacističku,fašističku,propagandu Al Kaide,Islamske Države,Kju Kluks Klana,je i svetosavsko-četnička propaganda.Ona je djelima dokazana u vremenu prošlom,za mislećeg čoveka nema tu prostora za zabunu.

Darina
Gost
Darina

Čovjek mi lično nije simpatičan ,ali svaki tekst mu je odličan. Patriotizam mu je na prvom mjestu.

Jesu li crnogor
Gost
Jesu li crnogor

Ko je sa 13% srba devedesetih doveo na 30% ? Ko je dozvolio da sa 80 popova devedesetih sad ima 800 ? Ko je ptavio hramove u Podgorici i Baru u moravskom stilu ? Ko je sa crkvom pravio zgrade i apartmane po Crnok Gori ?

Vujović V.
Gost
Vujović V.

Početkom devedesetih bilo se dogurali do 80%srba, ovo 30%je super. Teško je lobotomiju izvesti dvaput u 20.god.

Anonimous
Gost
Anonimous

istina. Dubrovnik nas je osvjestio. Samo 30% je zavoljelo da ima izgovor za nasilje, i to da ih popovi blagosiljaju pjane pred pljačku.

Arena
Gost
Arena

Od 1945. godine nikad nije bilo više od 30% Srba.Naprotiv, bili su na nivou statističke greške i nije mi jasno odakle ste izvukli podstak od 80%.

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Nosiš nagradu najvećeg srpskog pjesnika i tako pričaš.Sramota!!!

Durmitorac
Gost
Durmitorac

Obrni okreni, koliko gođ se upinjali da ga prisvojite, on je samo naš, Crnogorac, Petar II Petrović Njegoš.

Miko
Gost
Miko

Nije više

Vazda2020
Gost
Vazda2020

Pjevajte sad.

Srbo
Gost
Srbo

Jel ovaj citira velikana kojeg su izbacili iz udžbenika ?
Kasno je sad trebao si ranije

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Građanska CG je dobila najmanje 44 mandata, velikosrpska 37. Ako vjerujemo Bečićevoj priči- i on je “građanin”, što skor podiže na 54:27. Šta je tu onda većinska volja građana, pitm vas? Zar će četnici sa manje od trećine glasova upravljati ovom državom?!

Podgorica
Gost
Podgorica

Popović, bila je orah ali zahvaljujući vama je postala tikva

Budalice male
Gost
Budalice male

Šta ovaj priča kad ih eno LIBERALI u URU? Znači Crna Gora nestaje, uz pomoć izdajnički nastrojenih liberala? Jel to?

pera kvržica
Gost
pera kvržica

opa odoše pare a majstore plemenite vještine? oćeš opet morat u obod? čujm da će neki zeleniš da sade tamo…

Mongro
Gost
Mongro

Bravo Gosp. Popoviću! Sve rečeno potpisujem!

Markoza
Gost
Markoza

Predvrd je ovaj Crnogorsli krs za ove sto si se dali po CG da izigravaju harambase. Bojim se da se ako nista drugo ne spotaknu o njemu.

Tonii
Gost
Tonii

Odličan text

Boka di cataro
Gost
Boka di cataro

Mogao si čoče se prvo obratiti Crnogorkama, a ne Crnogorcima, nijesu ovo oni sa Vučjeg dola no je dobar dio prodao odavno, kako kaže stari, “vjeru za večeru”

Piperi
Gost
Piperi

Klasicna propaganda. 😊

Rakoc
Gost
Rakoc

Bravo

Send this to a friend