Politika

U Norvešku idu 33 crnogorska vojnika

ilustracija

Na vježbi “Trident Juncture 2018.” koja će početi sljedećeg mjeseca u Norveškoj, učestvovaće 33 pripadnika crnogorske vojske, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

“Na vježbu će biti upućena 33 pripadnika Vojske Crne Gore, koji će nositi individualnu opremu, automatske puške G-36 i koristiće vozila tipa TAM 110”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

U vojnim vježbama “Trident Juncture 2018. koje će se održati u srednjoj i sjevernoj Norveškoj u oktobru i novembru, učestvovaće više od 40.000 hiljada vojnika iz 29 zemaljačlanica NATO-a i partnerskih zemalja, a takođe i 70 brodova i oko 130 aviona.

Ova vježba će, kako je Pobjedi saopšteno iz NATO, imati scenario iz Člana pet (kolektivna odbrana) i biće izvedena pod komandom komandanta Združenih snaga u Napulju, admirala Džejmsa Fogoa.

Iz Alijanse su kazali da su o njenom održavanju obavijestili članice OEBS-a, dodajući da je Moskva o tome obaviještena na posljednjem sastanku Savjeta NATO Rusija. “Trident Juncture 2018.” je jedna od serija dugo planiranih vježbi kako bi se osiguralo da su savezničke snage spremne da se suoče sa bilo kojom krizom u nastajanju iz bilo kog pravca i da su u stanju efikasno da rade sa partnerima u suzbijanju bilo kakve krize. Ovo je dio kontinuiranog odgovora NATO-a na promijenjeno sigurnosno okruženje i naša adaptacija na to”, saopšteno je iz NATO.

Sa druge strane, Rusija nevoljno gleda na ove vježbe. Porparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kazala je da Vojne vježbe NATO-a, imaju jasnu antirusku orijentaciju.
“Na našim granicama se odvijaju sve intenzivnije i veće vojne vježbe, a posebno su za oktobar-novembar na teritoriji Norveške u Baltičkom i Sjevernom Atlantiku planirane najveće vojne vježbe Ujedinjenih oružanih snaga NATO-a u posljednjih 16 godina”, naglasila je Zaharova.

 

29 Komentara na "U Norvešku idu 33 crnogorska vojnika"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend