Politika

Učešće u NATO misijama je obaveza za crnogorske vojnike

Vlada Crne Gore usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivno stima u inostranstvu. Predloženim izmjenama zakona učešće pripadnika Vojske Crne Gore u misijama podrške miru, odgovora na krize i u okviru humanitarnih operacija biće obavezno, piše Pobjeda.

Do sada je za učešće u misijama bio primjenjivan princip dobrovoljnosti.

“Da bi neki pripadnik Vojske Crne Gore, kako je određeno zakonom koji je na snazi, bio upućen u neku međunarodnu misiju ili operaciju, prvi korak je njegovo prijavljivanje na oglas Ministarstva odbrane. Ukoliko se lice ne prijavi na oglas ono ne može biti upućeno na zadatak bez obzira što postoji potreba da se na zadatak uputi njegova formacijska jedinica”, pojasnili su Pobjedi u Ministarstvu.

Navode da se zbog ovakvih pravnih rješenja dešava da Vojska Crne Gore ne može, ponekad, uputiti neku jedinicu u međunarodnu operaciju na osnovu međunarodnih obaveza i sporazuma sa saveznicima.

“Razlog je izostanak par pojedinica iz te jedinice koji dovodi u pitanje njenu popunjenost, prethodnu zajedničku osposobljenost i operativnu sposobnost za izvršenje dodijeljenog zadatka. Na primjer, izostanak jednog komandira iz jedinice onemogućava izvršenje zadatka njegovih potčinjenih. Njegova zamjena zahtijeva dodatno osposobljavanje i probijanje prethodno dogovorenih rokova sa saveznicima”, ističu u resoru Predraga Boškovića.

Zbog toga je, napominju, pokretenuta procedura za izmjenu ovog zakona.

“Time će se stvoriti preduslovi da određena jedinica Vojske Crne Gore može u kompletnom sastavu biti upućena na zadatak u skladu sa prethodno izvršenim osposobljavanjem svih pripadnika te jedinice za zajedničko izvršenje zadatka”, zaključuju u Ministarstvu.

U Prijedlogu o izmjenama i dopunama ovog zakona piše i da pripadnik Vojske, operativne jedinice za zaštitu i spašavanje i zaposleni koji za vrijeme učešća u međunarodnim snagama, odnosno mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, kao i za vrijeme učešća na vježbi ili obuci bez svoje krivice zadobije ranu, povredu ili ozljedu zbog koje je nastupilo oštećenje organizma ili je do oštećenja organizma došlo zbog bolesti koja je nastala ili se pogoršala kao neposredna posljedica učešća u međunarodnim snagama, ima pravo na novčanu naknadu za oštećenje organizma.

To je promjena u odnosu na prethodni zakon u kojem je navedeno da su pripadnici Vojske ili zaposleni koji učestvuju u misijama osigurani od ranjavanja, bolesti i smrti.

Ukoliko Crna Gora u drugoj polovini sljedeće godine pošalje svoja dva podoficira u Irak, biće to njeno četvrto uključivanje u mirovne misije NATO, osim onih u kojima učestvuje pod okriljem Evropske unije, kod obala Somalije, u Maliju i u Zapadnoj Sahari.

Svoje prve trupe Crna Gora je još 2010. godine uputila u međunarodnu mirovnu misiju ISAF u Avganistanu, koja je 2014. godine postala misija Resolute Support, odnosno “Odlučna podrška”.

U oktobru ove godine Crna Gora je u tu zemlju poslala deveti kontingent svojih pješadijaca sa 29 vojnika.

Osim toga, osam vojnika ovih dana otputovalo je u NATO bezbjednosnu misiju u Letoniju, i jedan štabni oficir u KfOr na Kosovu, najdužu i najuspješniju NATO misiju, koju čine 29 zemalja.

Tagovi

15 Komentara na "Učešće u NATO misijama je obaveza za crnogorske vojnike"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend