Politika

USSCG: Nezadovoljstvo opravdano, protesti da ostanu građanski

Sa ranijih protesta, 97.000-Odupri se, foto: CdM

Krajnje je vrijeme da siromaštvo, nezaposlenost, korupcija, zarobljenost institucija sistema, selektivna primjena zakona, nepotizam, podjele, strah, pad nataliteta, odliv mozgova, jeftina radna snaga, nedostojanstveni uslovi rada, prestanu da budu glavne karakteristike stvarnosti Crne Gore, ocijenio je Glavni odbor Unije slobodnih sindikata Crne Gore na današnjoj sjednici. Konstatujući da je nezadovoljstvo građana opravdano, Unija slobodnih sindikata podržala je proteste “Odupri se 97.000” i pozvala organizatore da očuvaju njihov građanski duha.

Saopštenje USSCG prenosimo integralno.

“Unija slobodnih sindikata Crne Gore izražava zabrinutost aktuelnom političkom situacijom u zemlji i narastajućim, opravdanim nezadovoljstvom koje brojni građani ispoljavaju na dvomjesečnim mirnim građanskim protestima, a koje nezadovoljstvo je kulminiralo objelodanjivanjem kompromitujućih detalja iz političkog života. Protekle tri decenije tranzicionih procesa i promašenih privatizacija učinile su da zaposleni i građani postanu tranzicioni gubitnici. Naše društvo se drastično raslojilo kontinuiranim produbljivanjem jaza između bogatih i siromašnih, pri čemu je stvorena elita pojedinaca koji su se enormno obogatili, a koji se i dalje bogate rasparčavanjem društvenih resursa i imovine, te raznim koruptivnim i kriminalnim radnjama. Flagrantno se krši radno zakonodavstvo po kom osnovu pomenuti pojedinci i značajan broj kompanija ubiraju ekstra profit na štetu zaposlenih, građana, državnog budžeta, državnih fondova i društveno odgovornih poslodavaca.

Institucije sistema nijemo posmatraju sve te procese, ne pokazujući ni najmanju namjeru da se uhvate u ozbiljan koštac sa korupcijom i kriminalom. Kao po pravilu, postupci koji se vode pred pravosudnim organima završavaju se fijaskom za državu i građane izdvajanjem iz budžeta desetina miliona eura za pokriće odštetnih zahtjeva pojedinaca koji su nezakonito optuživani i tamničeni, za koju štetu niko i nikada nije odgovarao. Takođe, niko od tranzicionih dobitnika, domaćih i stranih tajkuna, nije odgovarao za neosnovano bogaćenje, niti pamtimo da je nekome oduzeta nezakonito stečena imovina, a da mu nakon toga nije bila vraćena.

Međutim, kada su u pitanju građani svako malo im se zavlači ruka u džep, bilo to kroz cijenu goriva, struje, komunalija, ukidanja stečenih prava iz socijalne i dječije zaštite… ili povećanjem PDV-a i raznih drugih poreza i taksi. Niti jedna javna politika ne doprinosi unapređenju životnog standarda zaposlenih i građana, što dokazuju alarmantno niske zarade, penzije i socijalna davanja sa jedne strane i cvjetanje sive ekonomije i rada na crno sa druge strane. Iskorjenjavanje korupcije na svim nivoima i iz svih društvenih sfera, te jačanje institucija sistema i vladavina prava moraju, konačno, postati fokus svih politika, inicijativa i djelovanja svih političkih aktera.

Krajnje je vrijeme da: siromaštvo, nezaposlenost, korupcija, zarobljenost institucija sistema, selektivna primjena zakona, nepotizam, podjele, strah, pad nataliteta, “odliv mozgova”, jeftina radna snaga, nedostojanstveni uslovi rada, više ne budu glavne karakteristike stvarnosti Crne Gore koja pretenduje da uđe u zajednicu razvijenih evropskih zemalja. Građani i porodica moraju biti u fokusu svih politika i svih procesa zbog čega svi politički akteri moraju uvažiti artikulisani glas naroda koji ovih mjeseci odzvanja sa ulica brojnih crnogorskih gradova.

Zbog toga, i još mnogo čega drugog što ovom prilikom nijesmo nabrojali, USSCG smatra da nezadovoljstvo građana ima svoju punu opravdanost, a da su građanski protesti legitimno sredstvo ispoljavanja nezadovoljstva. Zato, pozivamo organizatore da očuvaju građanski duh protesta.

Svjesni činjenice da se svaka politička nestabilnost negativno reflektuje na ekonomske procese u zemlji, što dodatno ugrožava i onako slab ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih i građana, kao odgovorna organizacija, USSCG poziva sve političke aktere da prepoznaju značaj trenutka, uvaže zahtjeve građana, i hitno sjednu za sto, te pronađu izlaz iz aktuelne situacije stvarajući pretpostavke za argumentovan politički i socijalni dijalog. Takođe, USSCG poziva međunarodnu zajednicu, posebno institucije Evropske unije, da političkim akterima pomognu u pronalaženju rješenja.

Buđenje kolektivne građanske svijesti jasan je pokazatelj da je zrelo vrijeme za demokratizaciju društva na koju potrebu USSCG godinama unazad ukazuje. Uvažavajući činjenicu da je naše članstvo heterogeno po političkoj, vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, USSCG će pratiti ove procese s ciljem pružanja konkretnog doprinosa u dijelu rješavanja nagomilanih socio-ekonomskih problema”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tim
Gost
Tim

Bjez’te doma,iskocice vam zuljevi od setanja.

srki
Gost
srki

Gradjani su nezadovoljni odlukom organizatora koja je donesne bez znanja gradjana i bez ikakvog pitanja

crni sin
Gost
crni sin

Protesti nijesu od pocetka bili gradjanski vec politicki, a to se moglo i sinoc zakljucit na njihovom sastanku

Fileopg
Gost
Fileopg

Kekoviću reči ko ti je baza i sve da si pozlatio dosadio si i bogu i narode eo 30 godina

Gospodin
Gost
Gospodin

Nije ni cudo sto dps vlada preko 30 god kad ima ovako nepismenu opoziciju koja ne poznaje ustav i zakon.

zecanin
Gost
zecanin

Samo DPS moze da vodi ovu drzavu pravim putem, protesti su ispolitizovani

Boris Mk
Gost
Boris Mk

Neka organizatori protesta procitaju ustav i zakon CG pa neka onda pricaju sta i kako jer ocigledno ne znaju sta traze

Mornar
Gost
Mornar

Protestima trazite nemoguce stvari. trazite stvari koje nisu legitimne.

Patriota
Gost
Patriota

Vas dvoje tri hiljade mislite da promijenite nesto u drzavu… smijesni ste

Taksista
Gost
Taksista

Samo izbornom voljom gradjana mozete promjeniti vlast, a i sami znate da to nije moguce jer imate vrlo malu podrsku.

JelenaNK
Gost
JelenaNK

Protestujte slobodno, da vam nece pomoci sto???

SuadPV
Gost
SuadPV

Podrska DPS-u

Meris
Gost
Meris

Ne znam ko moze biti nezadovoljan ovom vlascu kad su svaki zacrtani cilj i obecanje ispunili.

strudla
Gost
strudla

O kojim gradjanskim protestima pricate kad vam kompletna opozicija uzima vodstvo na protestima

IsmetPljevlja
Gost
IsmetPljevlja

Samo protestujte dok ne dozivite fijasko kao u Pljevljima

Send this to a friend