Politika

Varhelji poručio: Strana ulaganja samo uz poštovanje pravila EU

Oliver Varhelji (Foto: Gov.me - arhiva)

Investicioni projekti na Zapadnom Balkanu treba da se sprovode u skladu sa opredijeljenošću partnera da se pridruže EU i usklade sa politikamai pravilima Unije iz oblasti kao što su vladavina zakona, javne nabavke, konkurencija, životna sredina, energija i transport, kazao je evropski komesar za pregovore o pridruživanju Oliver Varhelji. On je to rekao odgovarajući na pitanje poslanika Evropskog parlamenta Elene Lizi o kineskim investicijama u Crnoj Gori i zabrinutosti u vezi sa “dužničkom zamkom” i lošim uticajem na životnu sredinu, piše Dan.

Varhelji, koji će utorak zvanično posjetiti Crnu Goru, rekao je da EU sarađuje sa Kinom na način da slijedi najbolje principe saradnje.

“Za implementaciju projekata koje podržava Kina u centralnoj i istočnoj Evropi odgovoran je svaki njihov korisnik. Evropska komisija sistematski naglašava zabrinutosti u vezi sa stranim investicijama, kako bi se osigurala dosljednost u pripremama za pristupanje EU i poštovanje obaveza po međunarodnim ugovorima poput Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, naveo je Varhelji u odgovoru na poslaničko pitanje.

On je saopštio da ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan ima za cilj da zatvori ekonomski jaz između regiona i EU.

“Na primjer, da bi pristupili finansijskoj podršci u okviru investicionog okvira za Zapadni Balkan, predlagači projekata moraju da dokažu usklađenost sa ekonomskim i investicionim planom i u oblasti energetike. EU sve više postavlja kao problematično pitanje kineskih ulaganja u ugalj na bilateralnim i multilateralnim forumima”, kazao je Varhelji.

Crna Gora je nedavno uputila zvaničan zahtjev Evropskoj komisiji u kojem traži pomoć evropskih institucija za poravnanje kineskog duga.

Predstavnici EU su indirektno stavi li do znanja da neće otplatiti kredit od milijardu eura koji je Crna Gora prije više godina, za vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista, uzela od Kine.

Send this to a friend