Politika

Varhelji: Ubrzati pregovore sa Crnom Gorom

Oliver Varhelji (Foto: Gov.me - arhiva)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, pozvao je danas na ubrzavanje pregovora Evropske unije sa Crnom Gorom.

“Ključno je da Savjet EU usvoji pregovaračke okvire za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, kao i da se ubrzaju pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom”, ocijenio je Varhelji na Twitter-u.

On je danas ministre evropskih poslova zemalja članica EU, upoznao sa isporukom vakcina Zapadnom Balkanu kao i sa stanjem u pregovaračkom procesu.

„Obavijestio sam GAC (Savjet za opšte poslove) danas o dobrim vijestima o ponovnoj isporuci COVID19 vakcina Zapadnom Balkanu i o trenutnom stanju procesa pristupanja. Ključno je da Savjet EU usvoji pregovarački okvir za Albaniju i Sjevernu Makedoniju što prije i održi prvu međuvladinu konferenciju sa njima, kao i da ubrza pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom“, napisao je Varhelji na Twitter-u.

Njemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot izjavio je uoči sastanka ministara da je EU posvećena jasnoj i odgovornoj evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan i pozvao EU da održi obećanja prema tom regionu.

Podsjetio je na stagnaciju u dogovorenom napretku integracija Albanije i Sjeverene Makedonije i naglasio da je u interesu svih da pristupni pregovori sa Tiranom i Skopljem počnu „sto prije“.

Rot se osvrnuo i na najavljenu isporuku 651.000 vakicina Zapadnom Balkanu ocijenivši da je u pitanju još jedan jasan signal solidarnosti EU sa partnerima u regionu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

A nas treba ubrzat put śutra, kakvi smo, a ne u EU ! ma i dostinu vas iz evrope, e niste puno bolji no samo malo elokventni, plastično, vještački..

Flash Mob
Gost
Flash Mob

Barem bi tako prestala prica o granicama i onog “non paper” nonsense

Ivan
Gost
Ivan

Vazda ste nam bili prijatelji, neko u koga se možemo pouzdati. Samo malo odmorite narednih godina, narod od uzbuđenja zbog skorog ulaska u EU mora da odmori malo, opasno mu je za zdravlje

Maca
Gost
Maca

Pored ovakvih prijatelja, ne trebaju nam neprijatelji. Vazda smo u istoriji ratovali s ovim “prijateljima”, nikada nijesmo sa Rusijom, Srbijom, Kinom. Od pravih prijatelja nam napraviše neprijatelje i obratno.

Naroz
Gost
Naroz

Velikim ubrzanjem i apsolutnom posvećenošću apostola, vjerovatno bi članica EU postali 2089. Na 700-godišnjicu Kosovske bitke…
Ali neće oni dugo, tako da je to moguće za jedno 7-8 godina…

Send this to a friend