Politika

Vijesti tužiš, Vijesti ti sude

Vuk Maraš i MIla Radulović

Tužba koju je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podnio protiv nezavisnog dnevnika Vijesti, izazvala je oštre reakcije Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope (MAJE) i Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG), u kojima je Đukanović oštro kritikovan, a čak je postavljeno i pitanje da li je on “dozvoljenim sredstvima na vlasti toliko godina”.

Ta informacija, koja se tokom čitavog prekjučerašnjeg dana vrtjela na svim medijima ne bi bila problematična da se, ponovo, ne radi o klasičnom spinovanju crnogorske javnost, pišu Vikend novine.

Bombastični nazivi udruženja i asocijacija treba da stvore utisak kako se, eto, svi novinari, a čak i mediji Jugoistočne Evrope zgražavaju tužbe jednog predsjednika protiv jedne novine. Javnost, međutim, ne zna da je Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope, čedo ND Vijesti.

Prije godinu dana, krajem januara ND Vijesti, na čelu sa tadašnjim direktorom Željkom Ivanovićem, osnovale su Medijsku asocijaciju Jugoistočne Evrope, a osnivači su i Oslobođenje iz Sarajeva, AMG – Beograd, Koha iz Prištine, Sloboden pečat Skoplje i Koha takođe iz Skoplja. U podgoričkom hotelu “Centre vile” 6. aprila prošle godine za izvršnog direktora Asocijacije izabran je Vuk Maraš, koji je napustio MANS gdje je ranije radio i prešao u ND Vijesti. Asocijacija je registrovana kao nevladino udruženje sa sjedištem u Podgorici, a za prvog predsjednika Skupštine Asocijacije je izabran upravo Željko Ivanović iz Vijesti.

Nešto starije od MAJE je Društvo profesionalnih novinara Crne Gore, koje je osnovano 2016. godine, a, kako je tada saopšteno, glavni ciljevi društva su poštovanje novinarskih standarda, zaštita slobode javne riječi i unapređenje položaja novinara, foto-reportera i snimatelja. I, naravno, ovo društvo ima veoma bliske veze sa ND Vijesti, jer u Upravnom odboru ima čak tri novinara koji su zaposleni u konzorcijumu, a prva ličnost, odnosno generalni sekretar Društva je Mila Radulović, koja je urednik političke redakcije u ND Vijesti.

Sada čelni ljudi MAJE i DPNCG daju saopštenja u kojima kritikuju tužbu i brane kuću u kojoj su zaposleni i, vjerovatno, očekuju da građani misle da to rade da bi zaštitili novinarsku profesiju, a ne ND Vijesti.

Takvo spinovanje javnosti prepoznaju svi oni koji se bave novinarstvom, a ND Vijesti i dalje na sav glas govore o svom profesionalizmu i kritikuju druge medije da nijesu nezavisni i da “zatrpavaju” nezavisne informacije. A spinovanje javnosti je počelo i samim osnivanjem MAJE i DPNCG. U prvoj informaciji o Medijskoj asocijaciji Jugoistočne Evrope je rečeno da su je osnovale šest vodećih medijskih kuća iz Jugositočne Evrope. Ni pomena, na primjer o sarajevskom Avazu, beogradskim Novostima, Politici, Blicu, podgoričkim Danu i Pobjedi itd.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore je nakon osnivanja saopštilo da ostala udruženja novinara u Crnoj Gori postoje samo na papiru. Tako ispada da samo ono što Vijesti saopšte i njene nevladine organizacije je relevantno na crnogorskoj medijskoj sceni.

A nije to tako, ali jasno da kada tužiš Vijesti moraš biti spreman na medijski linč.

Mili Prelević

48

avatar
1000
43
5
0
 
47
Sirena92Crnogorac45Iskra95KinezEnesa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sirena92
Gost
Sirena92

100 puta su informacije koje su potekle od strane ove medijske kuce bile demantovane, tako da je vec svima jasno da oni rade protiv ove drzave i predsjednika!

Crnogorac45
Gost
Crnogorac45

Sva cast predsjedniku, kad ih zaboli po dzepu onda ce da provjeravaju tacnost informacija sa kojima izlaze u javnosti.

Iskra95
Gost
Iskra95

Njima je jedino bitno da je svaki clanak protiv predsjednika i ove drzave, ko jos moze njih da podrzava osim opozicije?

Kinez
Gost
Kinez

Vijesi su pokazale veliko nepostovanje prema predsjedniku drzave u kojoj zive, rade i privredjuju. Plasiranje i sirenje lazi i treba da se kazni!

Enesa
Gost
Enesa

Vijesti su kao medijska kuca potpuno zanemarili novinarsku etiku, a produkt toga su brojne lazi na racun predsjednika, plasirane sa ciljem urusavanja njegovog integriteta i ugleda.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Niko vise i ne cita ovaj buckuris od Vijesti, nijesu vrijedni naseg vremena.

Marelica
Gost
Marelica

Ko jos vjeruje Vijestima, koje su od samog pocetka plasirale lazi koje poticu od odbjeglog tajkuna

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Kao medijska kuca, Vijesti su potpuno zaboravili na svoj cilj i  da sve informacije treba da budu provjerene, prezentovane javnosti krajnje nepristrasno i objektivno.

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Poziciju koju vijesti imaju na medijskoj sceni CG im omogucava medijski linc na bilo koga ko im se ne svidja

Dejo 821 banka
Gost
Dejo 821 banka

A za ranku vam neću reći sa kim izlazi imam dojave katolička crkva.

Ida
Gost
Ida

Zar Kadija nije na državnoj televiziji?

Anka
Gost
Anka

Ne bi me zacudilo da su Vijesti u vlasnistvu Knezevica.

Nikolija
Gost
Nikolija

Ko jos cita te novine koje su placene da pisu svakakve lazi i izmisljotine..

pljompljo
Gost
pljompljo

Cekaj cekaj.. Maras presao iz mansa u vijesti koje su istovremeno osnovale nekakvu asocijaciju medija sa novinama iz pristine i skoplja?hahahaahaah

Palamar
Gost
Palamar

Vikend novine,ko jos to cita? Koliki vam je tiraz? Tapa-tapa sa pobjedom

Send this to a friend