Politika

Vilson Đukanoviću: Dolazak u Crnu Goru veliko olakšanje

Veliko je olakšanje doći u Crnu Goru nakon posjete zemljama koje imaju ozbiljne izazove i impresioniran sam postignućima koje ste ostvarili, kazao je izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson, koji se, sa brojnom delegacijom administracije američkog Senata, sastao sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Budvi u okviru 2BS Foruma.

<<<Đukanović: Balkan nećemo prepustiti trećim stranama<<<

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je, uz dobrodošlicu, posebno zahvalio Atlantskom savjetu i Vilsonu lično za dugogodišnje partnerstvo i podršku euroatlantskom putu Crne Gore.

“On je podvukao značaj kontinuiteta pažnje SAD prema regionu u kojem su i dalje suprotstavljena dva politička koncepta, jedan koji želi da balkanska društva uvede u zajednicu evropskih i evroatlantskih vrijednosti, i drugi, koji je okrenut balkanskoj prošlosti”, navodi se u saopštenju.

Đukanović je ukazao i na potrebu nastavka procesa ujedinjenja Evrope i zajedničku posvećenost snaženju euroatlantizma, kao najboljeg odgovora na politike kojima je glavni cilj rušenje našeg sistema vrijednosti.

Vilson je, pak, upozorio na potrebu ažurnije reakcije Evrope na globalni razvoj koji se odvija izuzetnom brzinom, i u tom kontekstu naglasio značaj politike proširenja.

“Izrazio je spremnost Savjeta da i dalje pruža snažnu podršku pozitivnim političkim procesima i reformama koje treba sprovoditi”, ističu u Đukanovićevom kabinetu.

Delegacija administracije američkog Senata u kojoj su mladi kreatori politike SAD prema Balkanu, kroz niz pitanja iskazala je interesovanje za stavove predsjednika Đukanovića o aktuelnim kretanjima u regionu i rješavanju preostalih otvorenih pitanja, cijeneći njegovo lično iskustvo i rezultate Crne Gore, kao i iskustva u procesu pristupanja NATO i pregovora sa EU.

Send this to a friend