Politika Ženska politička mreža

Više žena na izbornim listama, više novca za stranku

Delegacija Ženske političke mreže danas je prisustvovala sjednici Radne grupe 5 Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Zadatak ove radne grupe je rad na Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornh kampanja.

Koordinatorka programa za političku participaciju Marija Ćatović, nakon sjednice skupštinske radne grupe kazala je da je  politička mreža Crne Gore koju čine političarke iz 16 političkih partija iz vlasti i opozicije, uputila svoj predlog izmjena ovog zakona još u decembru 2017.godine, svim političkim partijama, kao i međunarodnim organizacijama.

“Nakon toga, ŽPM je imala sastanke sa liderima političkih partija i predlog ovog zakona je dobio podršku svih političkih partija sa čijim liderima smo razgovarali u prisustvu predstavnika UND i delegacije EU u Podgorici. Danas smo naš predlog obrazložile radnoj grupi koja radi na izmjeni ovog zakona”, navela je ona.

Snežana Jonica je navela da je Ženska politička mreža danas dobila podršku u radnoj grupi 5 za svoj predlog izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“Zadovoljstvo nam je bilo da čujemo da je naš predlog jedini oko kojeg su se složili svi učesnici u radu Radne grupe, dakle i poslanici i predstavnici akademskog i civilnog sektora. Naš Predlog izmjena i dopuna zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ima za cilj da stimuliše političke partije da prilikom formiranja izbornih lista i utvrđivanja redosleda na njima pozicioniraju žene na način koji će obezbjediti značajno povećanje broja žena na mjestima odlučivanja, naglašavajući da kada kažemo jedna od tri, to ne mora da znači svaka treća, nego i svaka prva ili druga… Prema našem predlogu, svaka partija koja bi imala veći broj izabranih žena imala bi srazmjeno tome i veći iznos sredstava unutar ukupnog iznosa koji se izdvaja za finansiranje partija”, istakla je Jonica.

Napominje kako bi na ovaj način partije, ne samo ojačale svoje kadrovske kapacitete na mjestima odlučivanja, već bi zahvaljujući povećanom broju žena dobile i povećan iznos sredstava za finansiranje.

“Osim ovog, predložile smo da se zakonom propiše da ukoliko se 0,6 odsto operativnog budžeta izdvaja za finansiranje rada političkih partija, dodatnih 0,06 odsto bude izdvojeno za rad ženskih organizacija u političkiim partijama, i da sredstva moraju biti namjenski korišćena za rad i osnaživanje ženskih organizacija u političkim partijama, što bi se potvrđivalo finansijskim izvještajem o namjenskoj upotrebi ovih izdvojenih sredstava”, navela je Jonica.

Prema njenim riječima, činjenica da je ovaj predlog naišao na punu podršku u radnoj grupi, te da će se naći u tekstu predloga koji će ova radna grupa uputiti Odboruje očekivani ishod.

“Moramo naglasiti da nas posebo raduje što dodatno potvrđuje da se ranije date garancije svih naših sagovornika (političkih lidera) da će podržati naš predlog sada pretvaraju iz riječi u djela. Svakako naš predlog je integralno podržan i rečeno nam je da je jedini predlog koji je dobio podršku svoh učesnika u radu radne grupe”, zaključila je Jonica.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kotor
Gost
Kotor

U kojoj je partiji ova Jonica?

Sonja
Gost
Sonja

A gospodjo Catovic zar Vam vise nije vrijeme za penziju. Uzivajte doma valjda ima mladjih od vas za odbore, poslanice, radne grupe itd…

Markus
Gost
Markus

A sto ce ova prababa od Catoviceve? Ona je stekla pravo za pensiju prije 12 Godina, koja prava ona trazi?

Send this to a friend