Politika

Vlada Hrvatske: Učinićemo sve da vratimo brod Jadran

Školski brod Jadran

Hrvatska će preduzeti sve legitimne korake kako bi školski brod Jadran bio vraćen pod hrvatski barjak, jer je to plovilo vlasništvo Republike Hrvatske, saopšteno je Portalu RTCG iz tamošnjeg Ministarstva odbrane.

Komentarišući nedavnu izjavu ministra odbrane Crne Gore, Predraga Boškovića, da najpoznatiji jedrenjak ostaje u Crnoj Gori, iz Ministarstva odbrane Republike Hrvatske (MORH) ovom portalu je saopšteno da je “školski brod Jadran vlasništvo Republike Hrvatske i neraskidivi dio hrvatske pomorske istorije”.

“Hrvatska će preduzeti sve legitimne korake kako bi spomenuti brod bio vraćen pod hrvatski barjak, a od Crne Gore očekujemo sprovođenje dogovora o sukcesiji i poštovanje međunarodnog prava”, navodi se u odgovorima MORH-a.

Podsjećaju da je Republika Hrvatska, kao izraz dobre volje u kontekstu dobrosusjedskih odnosa, pristala na mogućnost zajedničkog korišćenja školskog broda Jadran u svrhu školovanja kadeta dvije zemlje.

“Međutim, matična luka školskog broda Jadran može biti isključivo luka u Splitu, kao što je to bilo do 1990. godine, kada je taj brod odvezen u Boku Kotorsku na remont, ali nikada nije vraćen”, istakli su iz MORH-a.

Podsjećamo, spor oko “Jadrana” je nastao zato što Hrvatska svoje pravo nad jedrenjakom temelji na činjenici da je brod, koji je bio u sastavu Ratne mornarice bivše JNA, svoju bazu imao u ratnoj luci “Lora” u Splitu.

Međutim, kako je nakon izbijanja rata u SFRJ postignut dogovor da se naoružanje i vojne instalacije koje su se na početku sukoba našle na teritoriji pojedinih republika mogu smatrati i vlasništvom tih republika, tako je i školski brod “Jadran”, koji se u tom trenutku zatekao na remontu u tivatskom “Arsenalu”, ostao u posjedu Crne Gore.

Tokom nedavne proslave 85. rođendana Jadrana u Tivtu, iz Mornarice Vojske Crne Gore je saopšteno je školski brod dio crnogorske flote i da služi za obuku pomorskog kadra, te da je u crnogorskom vlasništvu.

U nedavnoj analizi AP-a navedeno je i da je školski brod jedina tačka sporenja između Podgorice i Zagreba.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Hrvati iako slove za znavene pomoce mijesaju namjerno zabe i babe….to sto je Jadran bio upisan u Split kao maticna luka vlasnik je bila JRM odnosno drzava SRJ a Generalstab je poklonio Jadran CG..
Istina je da crnogorci ne smiju Jadranom u hrvatske teritorijalne vode….jbg tu ih nato ne moze braniti…

Box1
Gost
Box1

Hrvati su nikakvi pomorci. Pa njihovi nikad dalje od Venecije plovili nijesu. Nas Ivo Vizin je oplovio svijet, dok su njihovi plovili pod zastavama Venecije…

ma eee?
Gost
ma eee?

Sad su prije nekoliko objavili da Jahta Montenegroexpresa koja se za vrijeme rata zatekla u Hrvatskoj i naravno njima pripala poslije 25 godina koriscenja Hrvatske utopla… bez ikakve naknade Crnoj Gori… samo klasicno oduzimanje… NISTA NE VRACITE… AKO ODLUCITE DA GA VRATITE… POTOPITE GA KOD MAMULE U PLICAK NEKA BUDE TURISTICKA ATRAKCIJA ZA RONIOCE 🙂

kuzman
Gost
kuzman

Prevlaku, brod Jadran I još mnogo toga vratiti braći Hrvatima….

Box1
Gost
Box1

NIKAD. Dok je Crne Gore i Crnogoraca, NIKAD pa ni tad.

Cun
Gost
Cun

Ovo je nebitna tema. Brod ne treba ni nama ni njima. I nasa i njihova vojna uloga u nato sistemu je da budemo prašinari ! Mi ćemo zasigurno u baru dobit nato bazu koja će biti dovoljna za cio jadran i hrvatski i crnogorski pa dalje prema draču …

Serdar vujovic
Gost
Serdar vujovic

Vraticemo ga,ali juce

Box1
Gost
Box1

Vraticemo ga, moze kad oni nama vrate Katamaran, Galeb 1 i 2, Staro Veslo, Petrovac, Prevlaka je nasa. A Jadran vratit necemo.

Glavaticic
Gost
Glavaticic

Ja da se pitam Jadran bih usidrio u Moracu.

Fisher
Gost
Fisher

A đe su sad oni mnogobrojni crnogorski nick-ovi da brane Crnu Goru? Na sve su spremni.

Hulijo
Gost
Hulijo

Je li Aleksandar dao pare za ovaj brod? Kako dukljanoidoma ne smeta “okupatorski” brod?

Ljuta
Gost
Ljuta

Zato jer ne znaju sto je to STID

Učiniće sve
Gost
Učiniće sve

Ahaaaa! Spremaju gusarski napad u vanteritorijalnim vodama! Kad može Somalija, što ne bi mogla i Hrvatska?!

Leleku
Gost
Leleku

Ahhahaha najjača!

Fisher
Gost
Fisher

Kako se ovi Hrvati predstavljaju kao Crnogorci!? A bolje poznaju crnogorsku “povjest” od Živka Andrijaševića.

Bazinga
Gost
Bazinga

Samo da podsjetim: 5,6 milona?

SEKULE DRLJEVIC
Gost
SEKULE DRLJEVIC

Srbi ! Pijesma OD STOLJECA 7,D.Zanko

BOKA KO
Gost
BOKA KO

Prodace vam ga crnogorci …Prodadose sve pa ce i Jadran

Svašta
Gost
Svašta

Ovo stvarno nije fer. Oni su naše brodove, koji su se zatekli u hrvatskim lukama, upotrebili i uglavnom isjekli ili preprodali. Najsvježiji primjer je od prije 2 mjeseca. Koji je to bolesni način razmišljanja, šta je to sa ljudima?

Hulijo
Gost
Hulijo

To su vasa braca. Vi sye kao sijamski blizanci. Sto se iscudjavate?

Kolindica
Gost
Kolindica

E dosta je bilo! Jos samo treba gace da skinemo!
Ljudi zaboravite uniju nista nam lijepo nece donijeti!
Neka izmisle 1001 problem nedajmo sta je nase !

Send this to a friend