Politika

Vlada posredno priznala da Crnom Gorom rovare razne obavještajne službe

Vlada Crne Gore konstituisala je još jedan Operativni tim za kontrolu izbornog procesa u Nikšiću, ali za razliku od istoimenog tijela koje je formirao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, u njihovom fokusu je operativno-obavještajni rad, piše Pobjeda.

Tim čine dva obavještajca – Predrag Ćorović (ANB) koji je ujedno i šef tog tijela i Vladimir Vučeljić (Obavještajno-bezbjednosni direktorat), zatim službenik Uprave policije Mladen Marković, a predstavnik MUP-a je Rade Milošević, koji rukovodi istoimenim timom koji je uspostavio Sekulović.

U dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid navodi se da je Vlada formirala Operativni tim za kontrolu izbornog procesa u Nikšiću, u skladu sa zaključcima sa sastanka 11. februara, održanog u kabinetu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, kojem su prisustvovali ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i rukovodioci bezbjednosnih službi.

Rade Milošević potvrdio je Pobjedi da su formirana dva istoimena tijela, ali da im je fokus djelovanja različit, te da je on u oba angažovan po funkciji državnog sekretara MUP-a.

“Situaciju pratimo na ozbiljan način. Ništa ne želimo da prepuštamo slučaju upravo zbog toga što se u javnosti stiče utisak da su u izborni proces u Nikšiću upletene i druge države, da se unosi novac iz drugih država. Naša obaveza i profesionalna i zakonska je da temeljno ispratimo čitav izborni proces”, kaže Milošević.

Objašnjava da rad tima koji je formirala Vlada ne može biti javan, s obzirom na to da su uključene dvije obavještajne agencije.

“Radimo procjenu bezbjednosti i sve ostalo iz tog djelokruga”, dodaje on.

U Vladinom dokumentu piše da će ovo tijelo djelovati preventivno i proaktivno, ali ne samo u procjeni bezbjednosne situacije u Nikšiću, već „u cijeloj Crnoj Gori“, u susret nikšićkim lokalnim izborima 14. marta.

“Sa posebnim fokusom na eventualno narušavanje javnog reda i mira i nacionalne bezbjednosti”, navodi se u osnivačkom aktu.

Piše da će se tim sastajati u Nikšiću, dva puta sedmično, a u skladu s procjenama mogu se intenzivirati „posebno u susret izbornom danu“.

Preporuka članovima tima je da „komunikaciju elektronskim uređajima“ svedu „na minimum“. Ističe se i da za telefonsku komunikaciju koriste aplikaciju „Vocap“.

Milošević kaže da je to samo sugestija i objašnjava da se mora imati u vidu da i „organizovane kriminalne grupe i strane obavještajne službe posjeduju opremu koju mogu da koriste za presretanje komunikacije“.

Ističe da se tim sastaje isključivo u takozvanoj „gluvoj sobi“.

Na pitanje znači li sve ovo da je bezbjednosna situacija u našoj zemlji ozbiljno narušena i da nije pod kontrolom naših službi, Milošević tvrdi da nema mjesta za paniku.

“Moramo biti oprezni i preduzeti sve mjere. Moramo svi dati doprinos da ovaj izborni proces prođe u skladu sa zakonom”, naglašava on.

Aktivista za ljudska prava i bivši predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković oglasio se povodom formiranja drugog tima za praćenje izbora u Nikšiću s pitanjem „šta će smijenjeni komandant SAJ Mladen Marković i političar Rade Milošević, čija partija učestvuje na lokalnim izborima u tom Operativnom timu“.

Podsjetio je da je Marković smijenjen po nalogu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića na osnovu izvještaja Unutrašnje kontrole policije.

“Obavještajne aktivnosti i podatke ne treba kompromitovati učešćem političara i stranačkih funkcionera u njima već ih strogo profesionalno prikupljene i analizirane dostaviti donosiocima odluka”, upozorio je Zeković.

On je istakao da formiranje dva ovakva tijela povlači i „opravdana pitanja – kakva je stvarna bezbjednosna situacija u Nikšiću i Crnoj Gori“ te „zašto Vlada u svega par dana formira već dva operativna tima“.

Zeković je ranije kritikovao i angažman Rada Miloševića na čelu operativnog tima koji je formirao Sekulović, ranije je problematizovao Zeković, upozoravajući da je državni sekretar političko imenovano lice, a uz to prepoznat i kao stranački funkcioner čija partija učestvuje na izborima u Nikšiću, zbog čega je njegovo imenovanje sporno.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Njegoš
Gost
Njegoš

Diktatura ulazi na velika vrata! Ostavke nesposobni apostoli!!!

LAZAR
Gost
LAZAR

Je l moguce da je u javnost izaslo kako ce komunicirati, sta ce raditi i kako ce raditi…bruke ove
A nama spasa nema

Vitez
Gost
Vitez

Boze spasi nas! Rade Milosevic da vodi nesto iz domena bezbjednosti… to je ok momak ali vise osoba koja je za marketing, nestabilan… Njih amatere ce strane sluzbe da vozaju kako stignu.
Dje su protokoli, postoje li posebna testiranja za ljude koji treba da obavljaji ovakve funkcije?????

Baki
Gost
Baki

Hahahahaha kao vlada i pijani profesor ne znaju da je srpska obavjestajna mašinerija i u Nk i Cgori.???,Pa on je i zvao i zajedno rade na srpskom svetu, da prvo uniste ekonomski drzavu, pa na međunarodnom planu, naprave popis,daju pravo glasa posrbicama u srbiji, predaju ekonomske potencijale srbiji

marko
Gost
marko

Rade milosevix rukovodi timom…je li ovo neki vic … lice koje je obijalo trafike , kralo bicikla i patike … bravo za apostole

Eki
Gost
Eki

Sto bi abazovic rekao,samo opusteno,nije vazno sto je u crnoj gori kao u kuci velikog brata,prate nas u svakom koraku,nek nam je srecna sloboda,sloboda za svakog spijuna,kriminalca,neprijetalja bilo stranog bilo domaceg.

Send this to a friend