Politika

Vojni 3D radar na Bjelasici

FOTO: Ilustracija

Ministarstvo odbrane planira da do 2025. godine nabavi 3D radar za nadzor vazdušnog prostora Crne Gore koji bi bio postavljen na Bjelasici, navodi se u dugoročnom planu razvoja odbrane za period od 2019. do 2025. godine, piše Pobjeda.

“Za dalji razvoj nacionalnih kapaciteta nadzora vazdušnog prostora planirana je nabavka 3D radara, a kao najpovoljnija lokacija za radarski položaj razmatra se lokalitet Zekova glava na planini Bjelasici. Na ovaj način dostići će se puna operativna sposobnost za generisanje prepoznate slike o situaciji u vazdušnom prostoru Crne Gore”, navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objasnio je za Pobjedu da su, kada je rađena analiza gdje postaviti radar u Crnoj Gori, postojale dvije opcije brdo Vrsuta kod Bara i Bjelasica.

“U prethodnom dugoročnom planu sistema odbrane koji je pokrivao period do 2025. godine, kada je bio i prethodni ministar, Vrsuta je bila navedena kao lokacija koja je izabrana, ali u međuvremenu potvrđen je sporazum po kome SMATSA (Agencija za kontrolu letjenja) uzima radar na svoj trošak, koji stavlja na položaj na brdu Vrsuta i predaje vazduhoplovnu sliku operativnom centru na aerodromu Golubovci koji će biti integrisan u NATO sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane. Dakle, SMATSA kupuje tri radara dva će biti u Srbiji, jedan u Crnoj Gori. Taj koji će biti u Crnoj Gori na Vrsuti biće civilni, dok će na Bjelasici biti postavljen vojni radar”, objasnio je Radić.

Druga priča je, dodaje on, nabavka radara koji će biti na Bjelasici. Prema njegovim riječima, postoje dvije opcije za nabavku radara.

“Jedna je da se privremeno odgodi kupovina i da se radar pozajmi od NATO ili od neke zemlje članice ili da se odmah krene u proceduru nabavke, u ovom slučaju 20 i više miliona eura. To je skupa investicija, jer je tokom ove godine Crna Gora kupila tri helikoptera od 30 miliona eura i iduće godine će otprilike slično da se desi jer će ista suma biti izdvojena za nabavku lakooklopnih vozila”, kaže Radić.

On smatra da problem predstavlja kupovina radara od 20 i više miliona eura i kako će se to finansirati.

“Zato je od NATO zatražena podrška za privremeno premošćavanje nedostatka resursa da bi se odložila kupovina. To i dalje nije izvjesno, jer NATO ima stručnu omisiju, ata stručna komisija će početkom 2019. godine dati svoj stav i odlučiće šta da rade u tom pogledu. U svakom slučaju, plan je da taj radar bude na Bjelasici”, naveo je Radić.

Prema njegovim riječima, nije uobičajeno da NATO pozajmi radar nekoj od zemalja članica, ali ukoliko se procijeni da postoji potreba, to nije nemoguće.

Što su 3D radari?

Vojni 3D radari spadaju u najsavremenije vojne uređaje jer su unaprijedili rad klasičnog radarskog uređaja.

Detektovane informacije sa radarskog uređaja sadrže rastojanje, pravac i brzinu u odnosu na poziciju radara.

Ako su samo raspoložive informacije rastojanje i azimut, to je 2D radar, a ako je prisutna i visina, to je onda 3D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Eo prčim
Gost
Eo prčim

Ovaj 3D radar je multifukcionalni i moze da se koristi i kao 3D skener za snimanje mozga

peregrinus
Gost
peregrinus

strasan radar axaxaxa 3d radari su proslost ja sam 2000 godine bio radarista i tada je bilo 6 3d radara ,, koi se nisu smjeli upalit kad je bombardovanje bilo 99 kolko su dobri to su nam licno pricale starjesine koju su 99 godine radili na njima , kakvo smece kupujemo

veki
Gost
veki

NATO nama poklonio prvu bombu,MNE njemu poklonila zemlju za NATO bazu OJ

Pravnik
Gost
Pravnik

“Nama” kao SRJ. CG je okrenula novu stranicu, i nikada se neće vraćati na stranice prije.

Bezimeno
Gost
Bezimeno

Koju to NATO bazu ti vidis?

Bokelj
Gost
Bokelj

Bolje da okrecite skole , posto izgledaju kao u Somaliji.

djomaa
Gost
djomaa

A devedesetih su bile okrečene?

Bokelj
Gost
Bokelj

Nisu ni 90-ih, ni 2000-ih a evo ni 2018. Za sve te godine isti je na vlasti i nisu u stanju da okrece skole.

Pravnik
Gost
Pravnik

Bokelj, dje su vam opštinske službe ili uprave tih neokrečenih škola?

Zvrk
Gost
Zvrk

Je li taj radar bolji od onog SRPSKOG koji pronadje onaj ponos americke avijacije i parkira ga na livadu. Kupite od Srbije taj radar koji se pokazao u realnim uslovima rata najbolji na svijetu. Oprostite nijesmo znali da je nevidljiv. Hahahahaha Srbi su to, pobro. Najjaca sila, koja je u I sv. ratu porazila Austrougarsku, u II sv. ratu Obezglavila… Više »

Krcun
Gost
Krcun

Zvrk, ne mlati. To je bio radar, takzvona zirafa, koja u sadejstvu sa sistemom KUB radi. I nije domace proizvodnje nego ruske. Ima vrlo mali domet u odnosu na ovakve vrste radara. Koliko prpocitah u CG postoji Marconi S 600 radar, a to je poprilicno vremesan radar, i taodje je kako kazete ovdje 3D, mjeri i visinu i azimut, a… Više »

Mik Dzoger
Gost
Mik Dzoger

Dok ga mi nabavimo izaći će 7D. A i svakako će nam služiti samo za posmtranje jer ni za šta drugo nemamo kapacitet.

Reket za 2019.
Gost
Reket za 2019.

Ove godine reketirani sa helikopterima iz pocetka XX. vijeka koji su se i u Vijetnamskom ratu lose pokazali i Vijetnamci su ih obarali sa kalasnjikovom. Ovi placenici nas osiromasise. Sa 10% tih para mozemo napraviti najsavremenije policijske antiteroristicke snage i ostatak uloziti u privredu i nova radna mjesta. Da stvarno budemo Monako. Ovako bacamo pare da bi placenici branili Avganistance… Više »

Vhs
Gost
Vhs

Da se ne lažemo, radar se nabavlja i postavlja jer nam je tako rečeno. Šta će nama vojni radar? Čime ćemo gađati metu? Cijeđenje para.

skejsis
Gost
skejsis

Valjalo bi i zabraniti pristup vrhovima Bjelasice kad se radar postavi,medj planinarima ima dosta stranih spijuna i kolaboracionista koji ce da prenesu sve moguce informacije kome ne treba

nemamime
Gost
nemamime

valjalo bi nekulturnim i ljudima niskog koeficijenta inteligencije zabranit ostavljane komentara na internetu, ili bar odredit neku oznaku koju su obavezni da istaknu, da mi obični ljudi znamo da piše neka budala

Porto
Gost
Porto

Zamislite vi kakva je to vojna tajna kada saopštavaju i đe će biti radari i koje marke i šta će detektovati. U Titovini niko nije smio proći fotoaparatom pored kasarne, nijedan bivši vojnik nije smio saopštiti ništa o kasarni u kojoj je služio i broju vojnika inače bi išao na vojni sud, ali zato je JNA bila sedma u svijetu… Više »

Higuain
Gost
Higuain

Sedma sila u svijetu ahahahhahahah jesi li ti blesav? Nijesu bili sedmi u evropi a ne u svijetu.

nemamime
Gost
nemamime

DPS-ovce, jugoslovenska armija je između ostalog oborila avion američkoj vojsi posle čega SAD nikad više nisu povrijedili vazdušni prostor jugoslavije (to je ona vojska kojoj crnogorska vojska sprema ručak i mete po kasarni u avganistan). Osim toga suprostavila se vojsci SSSR-a što vi možete samo da sanjate. U Sloveniji nije poražena vojska Jugoslavije, nego dobrovoljci koje su poslali milo djukanović… Više »

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Kako ti pojma nemaš, a daješ sebi za pravo da komentarišeš kao i većina na ovom portalu.

starac fočo
Gost
starac fočo

@Porto
To su priče za malu đecu, ta kako kažeš “sedma vojna sila” je dobila po nosu prvo od slovenačkog lovačkog društva pa onda redom. Puštite više bajke i mitove, treba nam moderna i interoperabilna vojska a ne mastodont, koji nekoliko dobro obučenih momaka razvali za par dana.

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Legendo….da bi pričao i JNA treba da si je služio..a posto si tada vjerovatno plivao po tatinim test-isima nemoj komentarisati…vise je vojske bilo u Masline no sad u čitavu Cg zajedno sa policijom…i sve strane sile su mogle da nam.se sagnu…a SFRJ se raspala iznutra ..kao i Jna..a ne od spoljneg neprijatelja…uči sine…uči..pozdrav za klasu decembar ’88

Send this to a friend