Politika

Vrijeme rata je gotovo

Salvatore Kuoči

NATO pozdravlja svaki dodatni doprinos KFOR-u od bilo kog člana Alijanse ili partnera. Imati NATO članicu sa Zapadnog Balkana, koja se pridružuje KFOR-u, pomaže povećanju stabilnosti u regionu. Trenutno 28 država (20 članica NATO-a i 8 partnera) imaju svoje trupu u KFOR-u. Crna Gora je bila važan doprinos evroatlantskoj bezbjednosti kao partner NATO. Danas, kao punopravni član Alijanse, i dalje je pouzdan provajder sigurnosti, kazao je u intervjuu za Pobjedu general Salvatore Kuoči, komandant misije KFOR-a na Kosovu komentarišući odluku naše države da do kraja godine uputi dva pripadnika Vojske Crne Gore u ovu mirovnu misiju.

On je kometarišući kritike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih visokih zvaničnika Srbije na odluku Crne Gore da pošalje vojnike u misiju KFOR naglasio da se KFOR se obično ne bavi politikom.

“Kao komandant KFOR-a, periodično se sastajem sa šefovima odbrana država koje se graniče sa KFORovim područjem odgovornosti, radi povećanja dijaloga i međusobnog razumijevanja, a saradnja sa njima je odlična Štoviše, na posljednjem NATO Samitu održanom u julu, zvaničnici Alijanse su naglasili da je NATO posvećen izgradnji čvrstih odnosa sa Srbijom, uz puno poštovanje njihove vojne neutralnosti”, istakao je Kuoči.

Naglasio je da se danas suočavamo sa zajedničkim bezbjednosnim izazovima, i zajednička saradnja može donijeti stvarne prednosti Srbiji, njenim građanima i širem regionu.

“Jačanjanje odnosa između NATO i Srbije je od koristi za Alijansu, Srbiju i čitav region. Pozdravljamo stalni napredak u izgradnji partnerstva NATO Srbija i podržavamo svaki dalji politički dijalog i praktičnu saradnju u tu svrhu”, poručioje on.

Kuoči je osvrćući se na izjavu američkog predsjednika Donalda Trampa koji je kazao da ne zna zašto bi SAD branile Crnu Goru u slučaju napada na našu zemlju da  svakom slučaju, ne misli da će neko napasti Crnu Goru.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na Kosovu Kuoči je pojasnio da je misija KFOR-a da doprinese garantovanju bezbjednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja, kako je propisano Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

“U izvršavanju ove misije NATO sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Evropskom unijom i drugim međunarodnim akterima po potebi, kako bi podržao razvoj stabilnog i mirnog Kosova. Trenutno na Kosovu lokalne i međunarodne bezbjednosne organizacije postupaju prema konceptu „prvi, drugi i treći responder“, koji funkcioniše na sljedeći način: Kosovska policija (KP) je prva odgovorna za bezbjednost širom Kosova svakodnevno. U slučaju da se sigurnosna situacija pogoršava i da KP nije u mogućnosti da vlada situacijom, KP će zatražiti intervenciju drugog odgovornog a to je EULEKS. Zatim, ako se bezbjednosna situacija pogorša, a KP i EULEKS nisu u stanju da uspostave red, EULEKS poziva na intervenciju KFOR-a, što je treći odgovor. KFOR je uvijek svjestan situacije i nema znakova mogućih tenzija u ovom trenutku”, oocijenio je on.

Podsjetio je da je tokom prošle nedjelje, KFOR sprovodio planirano vježbanje na Kosovu kako bi testirao svoju spremnost i sposobnosti i izvršio svoju normalnu dužnost prema mandatu SBUN 1244.

“Situacija na sjeveru je mirna i stabilna, kao i cijelo Kosovo. Vrijeme rata je gotovo, svi treba da se raduju boljoj budućnosti, posebno za mlade. NATO podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine, podržanog od strane EU. Ovo je od ključnog značaja za mir i sigurnost u regionu. Računamo na sve u regionu da pokažu umjerenost i podržimo bilo koji napor koji dovodi do normalizacije bezbjednosne situacije i izbjegavanja stvaranja tenzija”, zaključio je Kuoči.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dr V. Perunicic
Gost
Dr V. Perunicic

E, cujes ovog licemjera. Cujes ovu zamlatu. On stvarno misli da su u cg sve telad, pa moze da lupeta sta mu padne na jezik (posto mozga nema). Sram te bilo.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pa sto ne rasformirate tu zlocinacku organizaciju

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Prije ce tvoja Srbija spasti na beogradski pasaluk no se rasformirat NATO. Ali ako ti je lakse tu samo sanjaj s prstom u ustima

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Molim te posalji pismo Stoltenbergu i Trampu. Mislim da ce ih tvoje misljenje ubijediti. O kukala ti majka kako tako neuk i jadan zivis

Ubljanin
Gost
Ubljanin

Bog vas kleo pogani izrodi sto ce NATO vjera medju nama.. Stiđeće vas se pokolenja, jer nam preci nijesu trpjeli tudjinske čizme a vi ih ljubite! I još nam vi s portala pisete kao da je to nesto fino, potrebno, pa jos smo ravnopravni, pa jos cemo cvjetat od ovog! Sluge obicne zlog vremena i prevrtljivog gospodara, svacije vrijeme mora… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Smiri doživljaj,sve je već gotovo. Ne paniči,više boli.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Ti bi radihe Rusiji i Srbiji sluzio a eto mi koji smo vecina bi radije sa demokratskim i naprednim zemljama. Iskren budi pa kazi bi li sjutra da moras radije trazio srecu u Rusiji i Srbiji ili u recimo Belgiji, Njemackoj, Luksemburgu, Holandiji, USA, Kanadi,….., Italiji, Norveskoj,….., Letoniji, Ceskoj, Spaniji,…, ne mogu ni nabrojati. Ne budi licemjer no prvali ili… Više »

Ve$a
Gost
Ve$a

Kako te demokratski i napredno ćuškaju! No ti to u toplini ne ośećaš hahaha

123ttr
Gost
123ttr

da nije nato-a jos bi vi balvane po ulici palili i pjevali sovinisticke glupe pjesme. svijet napreduje pa i mi uz njega. sreca je samo sto smo u Evropi pa moraju da nas vuku

Gost
Gost
Gost

Znači komandant KFORA na Kosovu Salvatore Kuoči je u intervju za Pobjedu kazao da je saradnja NATO sa Srbijom veoma dobra i da Srbija kao takva, vojno neutralna partner njihov.

JAAA
Gost
JAAA

POZITIVNO MISLJENJE…SAD MIRNO SPAVAMO

Send this to a friend