Politika DOKUMENT EVROPSKE KOMISIJE O PAKETU POMOĆI CRNOJ GORI ZA SANIRANJE POSLEDICA VIRUSA KORONA

Vrijeme za međunarodnu solidarnost, a ne izolaciju

Pomoć Evropske unije (EU) Crnoj Gori na saniranju posledica epidemije virusa korona biće posebno fokusirana na najugroženija preduzeća, uključujući kompanije koje rade u sektorima turizma i saobraćaja, pokazao je dokument Komisije Evropske unije “Komunikacija o globalnom EU odgovoru na Kovid-19”.

Evropska komisija (EK), na čijem je čelu Ursula fon der Lajen, dostavila je taj dokument 8. aprila Savjetu EU, Evropskom parlamentu, Evropskom ekonomskom i socijalnom komitetu i Komitetu regiona.

Kako se naglašava, EU je prikupila značajnu podršku za socijalnu i ekonomsku pomoć na zapadnom Balkanu, posebno za ekonomski oporavak od početka krize.

Pojašnjava se da ukupan paket pomoći iznosi 374,5 miliona eura, od čega 50 miliona za Crnu Goru.

Navodi se i da je EU za zapadni Balkan već sakupila znatna sredstva za neposrednu pomoć i podršku zdravstvenom sektoru u iznosu od 38 miliona eura.

“Podrška EU uključuje spasilačku medicinsku opremu, takođe za intenzivnu njegu, zatim bolničke krevete, potpuno opremljena kola hitne pomoći, stotine respiratora, digitalni mobilni rendgen, desetine hiljade kompleta za testiranje i ogromnu količinu lične zaštitne opreme”, istaknuto je u evropskom dokumentu.

Ističe je da je sada vrijeme za međunarodnu solidarnost i liderstvo, ne izolaciju, te da treba posegnuti više na međunarodnom nivou, obezbijediti transparentnost i činjenice i suprotstaviti se dezinformacijama.

“EU čini sve što je potrebno u borbi protiv krize virusa korona u Evropi. Takođe je u interesu EU da pokaže solidarnost sa ostatkom svijeta. Dobrobit naših partnera širom svijeta bitna je za svakog Evropljanina”, ocjenjuje se u dokumentu Evropske komisije.

Zaključeno je da evropska borba za poraz virusa na unutrašnjem planu može biti uspješna samo ako se globalno ostvari pobjeda nad virusom korona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LOPOVI
Gost
LOPOVI

Ali EU jos postoji?

Promorije
Gost
Promorije

A sto ce nam respiratori kad ih je gosp. Hrapovic sve nabavio
KO vama vise vjeruje

Dokona u dom
Gost
Dokona u dom

Dje su vam ljekovi koje djeca moraju primati citav svoj zivot a nabavljaju se u inostranstvu I nijesu na pozitivnoj listi u Crnoj Gori ? Hocemo li predstavu praviti oko kreveta bolnickih ili cemo malo o djeci misliti ?Sram vas bilo

radonja
Gost
radonja

Tako je, slazem se sa vama. Lično sam prošao golgotu sa Ministarstvom zdravlja kada je nabavka lijeka za djete u pitanju.
Njima život djece ništa ne znači, užas jedan.

Radosav
Gost
Radosav

Sto ce nama pomoc?
Mi smo lideri u regionu.

Lida
Gost
Lida

Svaka cast.

Barski
Gost
Barski

A izvoz ljekova i med opreme van EU? Solidarni su nema sto

Send this to a friend