Politika

Vučinić: Litije samo paravan za interese pojedincima

Foto: Pobjeda

Crna Gora će se oduprijeti svakom pokušaju negiranja državnosti, kao i pokušajima skrnavljenja njenih simbola kazao je za Novu M bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i profesor na Pravnom fakultetu Nebojša Vučinić.

Ističe da je donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti samo paravan za održavanje litija, a iza toga stoje skrivene namjere pojedinaca.

“Država je mudro reagovala i pokazala velike demokratske kapacitete, ponudivši i nakon stupanja na snagu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj mogućnost da se o Zakonu i dalje razgovara”, ističe Vučinić.

U tom kontekstu, kako je rekao, razgovori koji su počeli kod premijera Duška Markovića moraju da budu nastavljeni, na istom nivou, ne samo ekspertskom, nego i na najvišem političkom.

“Jednostavno se mora naći neki kompromis, rješenje, ali ne dovodeći u pitanje nacionalne i državne interese Crne Gore”, poručio je on.

Komentarišući protestne litije, koje organizuje Srpska crkva, Vučinić je ocijenio da je jasno da interesi crkve nijesu samo da se povuče zakon.

“Nijesam iznenađen ovim što se dešava, znajući čitav istorijsko politički kontekst i posebno ulogu Srpske pravoslavne crkve na našim prostorima, koja je oduvijek bila supstitut države. Dakle, od onog vremena kada je srpska država bila pod Otomanskim carstvom, tada nastupa SPC, koja obavlja i državne i političke funkcije, u datim okolnostima”, rekao je on.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, smatra, samo je paravan za održavanje litija, a iza čega stoje skrivene namjere pojedinaca.

“Iza brda se valja nešto mnogo teže, opasnije po crnogorsku naciju, državu, institucije, po naš evropski, savremeni način života. Ali, da parafraziram malo, kako naši rođaci, prijatelji kažu „Ne damo svetinje”, onda i mi kažemo: „Ne damo državu”! Mi druge države nemamo”, poručio je Vučinić.

Ukazao je i na, kako je rekao, veoma opasno širenje govora mržnje na društvenim mrežama.

“Tu se ustvari negira i država i nacija i referendum i evropski način života u Crnoj Gori”, upozorio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mina
Gost
Mina

Reci ti Nebojsa jelu zakon ustavan?

KRIZA
Gost
KRIZA

I DPS(a DPSto je Milo) je paravan za pljačku drzave i građana u CG.

SKALA MALA
Gost
SKALA MALA

Vučina stara kuferta

Pion
Gost
Pion

I borba za državu je interes pojedinaca,….

🔴🔵⚪
Gost
🔴🔵⚪

A evo nam još jednog gladnog milionera. Koliko si para zaradio u Strazbur i koliko si od toga platio poreza državi ?

Sramotan covjek
Gost
Sramotan covjek

Cudi me Vucinicu.da si se i ti ukljucio u oval Milov skandal.
I sam znas da ste ..RAT..izgubili.protiv 80% naroda

Marta
Gost
Marta

Interes u ovim protestima vidi samo opozicija koja se na ovaj nacin zeli ujediniti pred izbore

Rada
Gost
Rada

Molebani su protesti opozicije nista drugo

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Litije su klasican politicki miting opozicije

Boka
Gost
Boka

Tako je gospodine Vučiniću. 90% građana Crne Gore se slaže sa Vama. Građanska, antifašistička Crna Gora bez alternative.

Mila K
Gost
Mila K

Šta je ovo? Nije Crna Gora ugrožena. Bataliti dizati paniku tamo gdje je nema. A prof Vučinić ne smije da se pridružuje lošim pravnicima koji ne brane CG nego štite vladajuću koaliciju, nesposobnu intelektualno da razumije šta je Crna Gora.

ТрнУоку
Gost
ТрнУоку

А боле вас литије то је чудо. Не прође 15 минута да неко не напада литије. Узалуд вам труд свирачи…

Milos
Gost
Milos

Prvo nam reci dje si bio ovoliko vremena zasto se nijesi javljao. Stvarno sam se bio zabrinuo. Svi ovi sto se u zadnje vrijeme javljaju nije ih bilo vec duze vrijeme.

GNK
Gost
GNK

И овај се јави

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ovo su već političke poruke i ne tiču se prava i primjene zakona i zato nemoj profesore da te ovi iz dps guraju u ovu priču , jer si ti častan čovjek i tebi ovo ne treba.

marko
Gost
marko

Časni ljudi ne idu na litije . Sjede kući i čekaju priliku da svoj politički stav iskažu na izborima. Litije nisu časne.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Jesi li svjesan koju si glupost napisao i jesi li svjesan da ti mržnja prema mirnim ljudima koji misle drugačije od tebe,obuzima i tijelo i mozak i jesi li svjesan da zbog toga možeš da se teško razboliš.

Medo
Gost
Medo

Pola njih sti su na litijama i ne znaju sta su ustvari litije i kad se iste odrzavaju i pitam se gdje su bili svi oni da ” prosetaju” znog mnogih drugih problema u drzavi zbog kojih jr itekako trebalo prosetati nego su se sad digli svi kad je u pitanju – ne vjera, ne religija nego nacionalizam….zalosno

Independista06
Gost
Independista06

Ovo vise niko ne cita. 200 000 na ulicama od 600 000. Povucite zakon ili raspisite reFERrendum. Dosta podjela 🇲🇪🇪🇺🇲🇪🇪🇺🇲🇪🇺🇸🇺🇸

Vesko
Gost
Vesko

Ulicama Pariza?

djenovici
Gost
djenovici

sve sto ti nije jasno objasnice ti Dragan Soc

Vesko
Gost
Vesko

Ja bih radije pitao njegovog rođenog brata Crnogorca

Mina
Gost
Mina

Koji za razliku od brata,Dragana,nije procitao dvije knjige.

Send this to a friend