Politika

Vučinić: Nova vlast digla ustanak protiv civilizacije

Stevo Vučinić

„Godinama se dovode u pitanje sve vrijednosti na kojima počiva naše društvo državni suverenitet, dignitet i autoritet, građanski mir, međuvjerski odnosi, osobena kultura, nacionalne osobenosti, tekovine antifašističke borbe i društvo socijalne pravde. Stoga je borba za njihovo očuvanje obaveza svih koji se smatraju dostojnim predaka”, kaže za Dnevne novine jedan od koordinatora NVO Crnogorski pokret Stevo Vučinić, poručujući da je „administracija digla ustanak protiv civilizacije”, te da slijedi velika svetosavska kampanja u kojoj će se iskaliti bijes zbog samoga postojanja Crne Gore.

Vučinić najavljuje javnim Proglas, u kojem će objaviti ciljeve i vrijednosti za koje će Crnogorski pokret da se zalaže, te da će pozvati građane da ga potpisima podrže i uključe se u politički rad opštinskih koordinacionih odbora na teritoriji Crne Gore.

“Moramo da se izborimo da budemo društvo u kome će nam domovina biti iznad svega, u kome će opšta korist imati prednost nad pojedinačnom, a pravedna raspodjela bogatstava stvorenih radom nad sticanjem prekomjerene dobiti u ličnom interesu. Naša je obaveza i da sačuvamo našu državu, kulturu koju su oblikovali pravoslavlje, katoličanstvo i islam, tradiciju i običaje koji nas čine osobenim i prenesemo je našim potomcima kao svetinje koje treba da čuvaju i sačuvaju”, naglašava Vučinić.

Komentarišući patriotski skup u Nikšiću, kojeg je organizovao Crnogorski pokret, Vučinić poručuje da ova NVO smatra da ima obavezu da stane u odbranu vrijednosti na kojima je utemeljena savremena Crna Gora.

„One su ugrožene spolja, iz Srbije, i iznutra, od državne administracije. Vjekovima su u temelje Crne Gore ugrađivani životi njenih najboljih sinova i kćeri koji su ih polagali za te vrijednosti slobodu, pravdu i jednakost. Od Nikšićana očekujemo da će biti dostojni potomci slavnih predaka”, poručuje Vučinić.

On smatra da je nova državna administracija “digla ustanak protiv civilizacije, s namjerom da se bori za dominaciju Srbije i transformaciju zemlje u njenu koloniju”.

“Sljeduje nas velika svetosavska kampanja u kojoj će se iskaliti bijes zbog samoga postojanja Crne Gore. Javni prostor već korumpiran ratnohuškačkom i anticrnogorskom propagandom kombinovanom od laži, izrugujućih naziva za sve crnogorsko i govora mržnje uperenoga protiv svega našega. A onda slijedi promjena sveukupnoga uređenja zemlje i usaglašavanje sa srednjovjekovnim feudalnim uzorima. To je prijetnja koja može da preraste u tragediju. Spremaju nam se beogradski kolonijalni okovi koji se mogu raskovat samo usnopljenim djelovanjem svih. Crnogorski pokret je spreman da se bori i već se bori za ideale slobode i pravde kojima su se rukovodili naši preci, i toj borbi da svoj doprinos”, poručuje Vučinić.

Što se tiče novog srpskog patrijarha, Vučinić smatra da se ništa neće promijeniti kada je riječ o Crnoj Gori.

“Sudeći po izjavama koje je donedavno davao, patrijarh Porfirije demokratiju doživljava kao neograničenu i neometanu vlast popova s pravom rehabilitacije četništva i promocijom svetosavskoga klerikalizma u javnosti i školama. To zvuči suviše mračnjački, ali se iz njegovih izjava iščitava da on to radi smrtno ozbiljan. Tako da ne treba očekivati promjene suštine beogradske crkvene politike, načina dejstva i konačnoga cilja Srpske crkve. S njim na čelu, ona i dalje ostaje organizacija koja otjelotvoruje ekspanzionističke težnje militarističkih i velikosrpskih beogradskih krugova”, decidan je Vučinić.

Na pitanje da prokomentariše informaciju da su predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, premijer Zdravko Krivokapić bili na konsultacijama sa episkopom Joanikijem, administratorom Srpske pravoslavne crkve, Vučinić ističe da je zapanjen odnosom vrha državne administracije prema državnom dostojanstvu i suverenitetu.

„Idu na noge njenom arhineprijatelju i s njim dogovaraju akte uperene protiv zemlje koju svojim funkcijama oličavaju. Tako čine najveći mogući zločin prema precima i potomcima, prema ovome narodu i državi”, naglašava sagovornik DN.

Koordinator Crnogorskog pokreta ima poruku i za srpskog istoričara Aleksandra Rakovića koji je nedavno izjavio da su „Crnogorci narod sa mentalitetskim felerom”.

„Državotvorna i nacionalna svijest Crnogoraca utemeljena je u povijesnom šećanju na srednjovjekovne crnogorske dinastije, natplemenskoj vlasti cetinjskih vladika, kategoriji slobode koju su vjekovima uživali i ošećanju političke i kulturne osobenosti i sebe i crnogorskog prostora. Posljednji izbori su pokazali da je patriotizam kod većine građana na najnižoj skali vrijednosti. Takav odnos prema domovini isprovociran je bahatim, pohlepnim, bezobzirnim i ponašanjem i bogaćenjem vladajuće klase. Posljedično se uvećao broj nezadovoljnih vlastima koji su je poslali u opoziciju, ali se nije umanjio broj Crnogoraca, čak, mislim da se uvećao. Umišljajući da je silazak bivše vlasti sa političke scene propast samoga imena crnogorskoga, Raković je zaključio da je to posljedica mentalitetskoga felera. Ali nije zapazio moralni feler njegovih favorita koji nasrću na državu i građanski mir za tuđi račun i u tuđe ime, čineći tako najveći mogući zločin izdaju zemlje i naroda. Usnopljenim djelovanjem svih centara otpora takvoj politici, Crna Gora će se ubrzo vratiti među civilizovane evropske države”, poručuje Vučinić.

Komentarišući pitanje o napadima na Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Vučinić ističe da su napadi isprovocirani namjerom nove vlasti u Crnoj Gori i Beogradske patrijaršije da narodno biće preoblikuje u srpsko i politički stave u funkciju Beograda.

“To podrazumijeva da nas liše jezika, Crnogorske crkve i kulture. Standardni crnogorski jezik, kao i svi jezici, najdublji je iskaz crnogorskoga nacionalnoga bića i njegove duhovnosti i jedan od četiri štokavska standarda. Pitanje njegove standardizacije je pitanje postojanja crnogorske nacije, i tu je problem”, smatra Vučinić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Gospodine Vučiniću za sve ste u pravu. TUĐE NEĆEMO, SVOJE NE DAMO !!!

Maršal
Gost
Maršal

Pa sto se ne organizujemo da dignemo mi ustanaka protiv izdajnika ili da prvo sacekamo da nas poravnaju pa cemo onda kad bude kasno!Nekad mislim da ovi ljudi sto se “bore” protiv ove nove vlasti odvratne u stvari rade za njih!Narode ako se sami ne odbranimo pukla nam je pogibija.

Merlin
Gost
Merlin

Hoće li vam nato pomoći ? Čekaj, prvo se vakcinišite pa dižite ustanak. Hahahha…

Festadjun
Gost
Festadjun

Nova vlas je prevarom ure i uz pomoć crkve došla jedva na jadite jade na vlast, i sad se ponašaju kao da imaju ogromnu većinu, sutra da su izbori preko imala bi ispod 40% glasova

Novak
Gost
Novak

Oni i civilizacija su dva svijeta.
Nova vlast je jos u mraku srednjeg vijeka.

Merlin
Gost
Merlin

Genije, kakvu civilizaciju ti nudiš ?

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Imate i vi Miraša, pa neka povede narod. Ko vam je kriv ?

Бубица
Gost
Бубица

Нова власт је изабрана на изборима. У чему је ваш проблем? Подривајући власт ви Вучинићу и слични радите директно против ЦГ. А зна се како се то зове.

sreten
Gost
sreten

ma ovo je neka zbrka- je li odje problem stevo ili okupacija cg koja je u toku?

Milena
Gost
Milena

Znate vi dobro da ste ovaj jedan mandat viska dobili prevarom UREsvojih biraca,cijepanjem HGI od strane BIE,dakle neposteno kao i uvijek,ali to ne pali,vase prevare su svugdje kaznjene,pa ce i u CG,znatew vi to dobro,tjesite se koliko god hocete,suverenisti su brojniji u CG,hahahaha

Pomorac
Gost
Pomorac

Ma vidi ovoga. Ne zna oče naš siguran sam. Vjerujem i da je ateista što je sasvim ok ali potparol nekakve crkve

KrivismoMi
Gost
KrivismoMi

Tacno vracaju nas u mrak srednjeg vijeka sa inkvizicijom …..to rade posrbljavanjem ss sektom pritiscima zaposljavanjem po dubini i sirini llitanjem ,Covidom19, prosenjem vakcina ponizavanjem Ambasadora gasenjem Ma dugom od milijardu € lazima uvozom srbocetnickih fasista…….

Atos
Gost
Atos

Ko brale u prošlost sa pričom o prvom svijet ratu i 1918g.
A Crkva je stara 2000g i ona je tu bila prije Dps-a

KrivismoMi
Gost
KrivismoMi

@atose ova sekta nema ni 100godina tacnije od 1926 ali lopovi sektaski kradu tudje znaci nastala je komad poslije 1918””….uzmi nesto i citaj citaj nemoj da si u mraku…

Ja sam
Gost
Ja sam

MILO mi je

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Kleptomani iz bivše vlasti su najviše krivi za ovakvu”tragediju”.A narod bi bio zadovoljan da im u prosjeku jedan član ima platu najmanje 600e i da ima siguran posao.A ne da rade za 300e većina.Da su bili istinske patriote nebi se tako bezočno ortački bogatili!

ASMacha
Gost
ASMacha

Vala potpisujem, a generalno se ne slazem s tobom. sportski pozdrav

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Vučinić Domovinu smo odbranili 2006g a potvrdili to ulaskom u Nato, to je Milo rekao.. Sada je što se većine bas tiče branjenja Crkva i Pravoslavlje, ako se pitaš od koga, od koga god ko je napada…pa bili to i snuhepni izgovori kako napadate Crkvu da bi napravili “bolju”. A vufuheku smo kako to zamišljate, kakve su vam takve organizacije… Više »

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Kakva gomila gluposti…

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Gotovo Stevo,džabe ti pisanija.Nema više para iz crnogorskog budžeta za tebe i tvoje društvo ili ako ih i bude za još nešto malo vremena to će biti mrvice.

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Stevo ako misliš da je ovaj zakon loš, zašto ne podnese Ustavnom Sudu da razmatra. Zar tako ne rade u civilizacijskim zemljama.. Ne ono što je Dps,, da Ustavni sud broji poslanike kolko ih je bilo kad je izglasan. Nego Stevo kad već Dps neće (a zna zašto neće) podnesu ti Ustavnom Sudu da zahtihev da se izjasni o SADRŽINI… Više »

Atos
Gost
Atos

Nije Stevo, no protiv lopova…

Send this to a friend