Politika

Vujanović: Ugovor sa Crkvom Srbije pravno je ništavan

Filip Vujanović/ foto: Screenshot Gradska TV

Temeljni ugovor potpisan 3. avgusta između premijera Crne Gore i patrijarha Porfirija je u tri dimenzije neprihvatljiv; neprihvatljiv je u dimenziji odnos države i crkve, u njegovoj poziciji u javnom poretku i neprihvatljiv je prema ostalim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, ocijenio je bivši predsjednik Filip Vujanović gostujući u Specijalnoj emisiji na Gradskoj RTV.

Vujanović je kazao da je sa državnog aspekta, ugovor u potpunosti neprihvatljiv, te dodao da ovakav ugovor kakav je potpisan između Crkve Srbije i države mitropolit Amfilohije nikada ne bi potpisao.

“Taj ugovor je potpuno poništio istoriju crnogorske autokefalne crkve. Dakle, jedan veliki i važan period istorije, na koji Crna Gora mora da bude ponosna, a na koji bi morala biti ponosna i Srpska pravoslavna crkva”, kazao je i objasnio da zahvaljujući tome što se Crnogorska autokefalna crkva odrekla svoje autokefalije, stvoreni su uslovi da se obnovi Autokefalna srpska crkva.

Vujanović je istakao da je preambula ugovora za njega najveće iznenađenje, te da ne razumije potrebu za požurivanjem i tajnosti kojoj smo svjedočili prilikom potpisivanja ugovora.

“Tek se u javnu raspravu pošlo nakon usvajanja ugovora na Vladi, što nema nikakvog smisla. Najprije se otvori javna rasprava, saslušaju se stručna i naučna javnost, sasluša se civilni sektor, te na temelju svih konsultacija napravite sadržaj ugovora i onda ga tek usvajate. Vrlo ozbiljno, odgovorno i argumentovano je bilo mišljenje CANU, a vi sve to odbacite i neviđenom brzinom potpišete nešto što nije potpisano već deset godina”, istakao je Vujanović i kazao da je to veoma osjetljivo i složeno pitanje.

Vujanović je mišljenja da je ovo jedini slučaj u regionu da se traži nepovjerenje Vladi zbog jednog ugovora, koji je, kako je kazao, apsolutno ništavan.

“Temeljni ugovor može da bude samo sa drugom državom i on se zato ratifikovao u našoj Skupštini, svi ostali ugovori moraju da budu obični ugovori o rješavanju pravnih pitanja između crkve i države”, objašnjava Vujanović.

Vujanović je kazao da premijer Dritan Abazović ima veliku podršku Beograda i Crkve Srbije, kao i Tirane i Albanije, ali da ne znači da ako u jednom periodu imate podršku, da će dugo trajati, kao i da veliki uzlet neće rezultirati velikim padom.

“Taj Temeljni ugovor u svojim odredbama ima tri apsolutno nezakonite, koje taj ugovor čine apsolutno ništavim. Jedna je javno-pravno ovlašćenje, druga je svojinsko pitanje i treća je obaveza države da uvede vjeronauku”, ističe bivši predsjednik Crne Gore i ocjenjuje da će se ta ništavost utvrditi u redovnom sudu.

Kako je kazao, velika je sreća što Zakon o obligacijama u članu 102 reguliše apsolutnu ništavost, dok u članu 107 propisuje ko tu ništavost može da traži.

Kada je riječ o uvođenju vjeronauke, Vujanović ukazuje na osjetljivost teme.

“Pitanje vjeronauke je izuzetno osjetljivo, ono se mora na toliko pažljiv način tretirati, da ono zahtijeva ozbiljno vrijeme. Ne možete vi vjeronauku uvesti u škole na ovakav način, kao obavezu države”, izričan je Vujanović i postavlja pitanje ko će vjeronauku u školama predavati, da li će tu obavezu vršiti svještenici.

Upoređujući svoju posjetu Srebrenici, u periodu kada je i sam bio premijer, sa posjetom sadašnjeg premijera Abazovića, Vujanović kaže da je svojevremeno na pitanje zašto ne održi govor u Srebrenici, odgovorio da na tom mjestu nije imao snage da govori.

“Oba puta kada sam bio u posjeti Srebrenici, nijesam znao odakle sam izašao. Abazović je govorio vrlo lagano i na kraju rekao da je saopštio univerzalnu stvar i da nijesu ubijeni Bošnjaci, nego ljudi, a onda dao objašnjenje da je neshvatanje njegove izjave stvar izbornog ambijenta u BiH. Očigledno da su mu se posložile stvari koje mu daju mogućnost da to kaže”, istakao je Vujanović.

Bivši predsjednik Crne Gore osvrnuo se na jednu od dvije posjete Srebrenici, u kojoj je, kako je kazao, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogao izgubiti život.

“Nije sve crno ili bijelo, ja imam mnogo zamjerki, ali ne mogu kroz zamjerke bilo koje ličnosti da ne vidim ono što je dobro”, naglašava Vujanović.

Komentarišući izjavu Joanikija u kojoj je kazao da prihvata to što ljudi imaju osjećaj crnogorstva, Vujanović je izjavio da ne može da osjeća da je Crnogorac, već da on to jeste.

“Nacionalna pripadnost je pripadnost koja može da se promijeni, koja je lična i intimna stvar, ali to nije stvar osjećaja”, kazao je.

Na pitanje da li je očekivao da stranke suverenističkog bloka građane pozovu na proteste, Vujanović kaže da ne smatra da je neophodno protestovati, te da ugovor koji je ništavan tako treba i tretirati.

“Na Belvederu sam bio zato što se osporavala crnogorska nacija i zato što se smatralo da se treba napraviti hirotonisanje protivno narodnoj volji i protivno spremnosti da svojim životima to spriječe”, izričan je Vujanović.

Takav čin Vujanović ocjenjuje kao čin samopromocije.

“Crkva na Rumiji je uz pomoć helikoptera Vojske Jugoslavije prenijeta, rađena je u Baru u jednom zatvorenom sistemu u kome je završena i ta crkva je prenijeta i postavljena i o tome se otvorilo pitanje na Vrhovnom savjetu odbrane”, prisjeća se bivši predsjednik.

Kazao je da je tada načelnik Generalštaba bio Dragan Paskaš, koji je kazao da o tome nije ništa znao, te da zbog toga što je vidio šta je to proizvelo u Crnoj Gori, podnio je ostavku.

Vujanović cijeli protokol premiještanja crkve objašnjava time da se za taj postupak nije znalo, te kazao da se nekim stvarima daju veće dimenzije od onoga što zaslužuju.

Dodaje da nikada nije bio za rušenje bogomolja, te da iz tog razloga crkva nije srušena. Kako je kazao, ne vidi potrebu demonstriranja sile države na taj način.

Govoreći o prilici da budemo prva sljedeća članica Evropske unije, Vujanović je izrazio svoje nezadovoljstvo time što je Temeljni ugovor glavna tema sadašnje Vlade, a ne ulazak u EU.

“Mislim da je jako važno da se izaberu sva četiri suca Ustavnog suda, moramo razgovarati. Sve je prolazno, interes građana je vječan i dobro Crne Gore je vječno i vječna je Crna Gora, ko smatra suprotno, taj potcjenjuje istoriju i budućnost Crne Gore. Ovo je država koja će, izvjesno vječno postojati”, zaključuje Vujanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mićko
Gost
Mićko

e sad kad je on to potvrdio sad smo mirni

Bob
Gost
Bob

Genije!!! Gospodin, intelektualca!!!

Nikšić uz Cetin
Gost
Nikšić uz Cetin

Pitanje za Filipa: “Đe si bio druže da sve to izneseš kroz formalni zahtjev; javno u medijima; na društvenim mrežama; i lično sa svojim građanima čiji si bio predsjednik u 3 mandata, na mirnim protestima ispred zgrade Vlade?”.

Gero
Gost
Gero

Filip Vujanović, pravi gospodin

Ana
Gost
Ana

Treba vremena i glupi da shvate potpisivanje ovakvog ugovora , kao sto je bilo za mnoge stvari . Samo da ne bude kasno. Vujanovic gospodin za sva vremena 🇲🇪

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Mnogo nešto nervirate za ništavan ugovor. Možda bi vam se i verovalo Vujanoviću, da ne lažuckste non stop

Sale
Gost
Sale

Ali popovima zato verujes, koji se ni sami ne secaju kada su zadnji put istinu izgovorili

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Što su to prije rekla a da i sada to ne ponavljaju isto…

Dragan
Gost
Dragan

A maknite se više sa ugovorom i crkvama, dajte fabrike i radna mjesta, dajte nastavak autoputa, dajte nove investicije. Ode nam omladina u švapsko ropstvo.

Mićko
Gost
Mićko

jeste li primijetili da omladina potomstvo ovih kojih najvise spinuju sa temeljnim ugovorom nema ama bas nikakvih finansijskih problema, čak nasuprot situirani su do guše

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Da si radio svoj posao kako treba, ništa se od ovoga sad ne bi dešavalo no bi to na vrijeme oposlio, potpisao ugovor kao sa ostalima, a ovako i ti treba da snosiš dio odgovornosti za nastali haos.

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Ne postoji ugovor koji je nistavan dok se ne proglasi nistavnim !

BOSS
Gost
BOSS

Crna Gora je u amanet ostavljena Crnogorcima ma koje vjere bili ❤️

Luka
Gost
Luka

Btavo 🙏

Vujaklija
Gost
Vujaklija

Dje si bio dosad😄

StoSeReadiii
Gost
StoSeReadiii

Ficko vrati se, podigni nam prosjek civilizovanih politicara

DubStyler
Gost
DubStyler

A bio si gospodin Filipe, čak i na toj strani.

Moj Niksic
Gost
Moj Niksic

14 godina od obnove nezavisnosti pa do 2020.god ste imali vremena da rijesite pitanje Crkve ali ti,Marovic i ostala ‘elita’ nije vodila brigu o tome odnosno vodila je brigu da oni samo jacaju.evo vam sad i nama i vama dokle ste nas doveli

Alienware
Gost
Alienware

Ukinucemo Temeljni, isto kao sto smo ukinuli odredbe Podgoricke skupstine, evo dan danas nije ukinuta pravno. Pa nedavno smo okoncali rat sa Japanom, zapocet prije vise od 100 godina. Takvi smo pravnici!

Sale
Gost
Sale

Izglasana rezolucija o nistavnosti odluka PG skupstine, o cemu pricas, ali da je trebalo i ranije jeste

Sasa
Gost
Sasa

Mozda ce u E U ,da i nju rasture.Driton ima velike ambicije.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ako je ništavan, jednom pitanje… Što se onda nervirate toliko… zato što nije…

Luka
Gost
Luka

Aj ako veliš 😅

Okle6
Gost
Okle6

A dje nistavan 😂 pa ako ovaj temeljni igovor padne onda sve moze, da vratimo zvanicni jezik u srpski jer to i jeste i svi to znamo, da vratimo zastavu kakva treba da bude i iz him e da izbacimo Sekulu fasistu.

Sale
Gost
Sale

Hahahah…. Boli koliko nista ne znas… Malo knjigu u sake i manje tamjana… Ne bi bilo loše da pročitaš Čiča Tominu kolibu, možda se pronađeš

M.M.
Gost
M.M.

E bas se nervirao..hahaha..
Pa dali sve vidjeli veceg gospodina i intelektualca skoro na TV-u.
DPS je partija za ugled i pogled!
A vi se ne mozete ni gledati ,ni slusati

Glovo
Gost
Glovo

Zato sto nijesu svi pravnici.
I bice opet CPC.A vucic ce sve to da gleda,i morace da potpise za Kosovo,i otcjepljenje Vojbodine,i Rep.Sumska kad se odrekne Srnbije?a Vucic ce da gledsa!pa ce kod Laze.

Srdja
Gost
Srdja

Pametnima je ovo dosta da zakljuce da je ovo momenat kad treba biti mudar, a da je ugovor pravna nistarija koja obaljuju lako cak i pravni laici. Sve ce biti dobro. Nek je vjecna Crna Gora! 🇲🇪

sasa
Gost
sasa

Gospodin bio gospodin ostao

Nino
Gost
Nino

Za svakog patriotu Crnogorca kojima je Crna Gora u srcu, a evo i pravno objasnjeno, je potpuno nistavan. Trebaju i Srbi iz Crne Gore da znaju da mitropolija ovim ugovorom ponistena, kroz oreambulu, kao da nikad nije postojala, tako da svi zajedno treba da ga ponistimo za dobro svih nas. Da je vjecna🇲🇪💪

KK3
Gost
KK3

Kakav je to “ugovor” gdje jedna strana ima sva prava a nikakve obaveze a druga strana samo obaveze prema toj strani a nikakva prava ?
To vise lici na diktat, prisilu, okupaciju i kapitulaciju nego na sporatum dvije strane potpisnice

65 BLD D
Gost
65 BLD D

Bravo.

Dobrivoje
Gost
Dobrivoje

I kako ce mene kao ateistu neko natjerati da moje dijete ide na vjeronauku..nikako eto kako..vjerske slobode su ustavom i svim medjunarodnim aktima zagarantovane prema tome macku o rep…osim ako nemaju plan da prave novi pravoslavni afganistan, ali onda se tu druge pjesmice pjevaju..revolution evolution

A makse više
Gost
A makse više

D
Sve vam je laž. Ničije dijete neće ići prisilno na vjeronauku ako ne želi. 122 plusa ljudi koji nemaju gugl.

Ivangrad
Gost
Ivangrad

Fićo se vraće korijenima možeš i ti 🇲🇪

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

Sreća pa ste vi iz DPSa organizovali javne rasprave kada ste bili na vlasti, pa sad imate pravo da kritikujete

delboj
Gost
delboj

Pod DPS-om je bilo svega, ali ulja od 80 centi I transparentnosti da su svi mogli da ih pjuju zadnjih 15 godina nije falilo.

Branko
Gost
Branko

Ne znam kako ovi iz dps ne vide da ovakvim izjavama samo sebi smanjuju rejting . 95% pravoslavaca u cg su vjernici spc. Kraj

Fenix
Gost
Fenix

Sanjaj

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Crnogorci nikad ne mogu biti u spc jer bi time postali odgovorni za počinjene genocide koje je ta crkva blagosiljala i još mnogih zlodjela

Tihi
Gost
Tihi

Da… ali makar 70 % građana Crne Gore VOLE SVOJU DRŽAVU. Naravno, ima i vas 30 % koji ne volite državu u kojoj ste rođeni iz koje NIKADA nos nijeste promolili. Ali mislite da je neđe drugo bolje. Srećan put…

Plana_brda
Gost
Plana_brda

Komunisti brabe crkve, ateisti okoreli generacijama već i to samo iz jednog razloga, održavanje na površinu DPS mafije i pokušaj da se spasu od odgovornosti pljačje države, milijarde su klepili.. Ko o čemu, komunista o crkvi..

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Ko o čemu pop o asketizmu. U džipu sa zlatnim kajlama i krstovima oko vrata. Bacili oko na hektare u Buljaricama.

prkosi
Gost
prkosi

Komunisti i partizani odbranise Crnu Goru od fazista i izdajnika ….cetnika i ustasa….

xhonsina
Gost
xhonsina

Ako hoces znati pravu Mafiju u CG to su Popovi Crkve Srbije ,Oni su Milijarderi koji prisvojili milijarde Evrica i Prisvojili jos vise Milijarde u Nekretninama sve to BLAGO CRNOGORSKE DRZAVE.

Lenjin
Gost
Lenjin

Tako je i ne samo pravno već i u srcima svih nas.

Branko
Gost
Branko

Na Cetinje jel? Boka Kotorska ne misli tako

Djomaa
Gost
Djomaa

Zabolje nas za Mletke i mišljenje..

Kotor 5
Gost
Kotor 5

Branko, ipak se ti izjašnjavaj samo u svoje ime, pametnome dosta.

Monako🇲🇪
Gost
Monako🇲🇪

Vujanovicu nisi nekad tako pričao u koju crkvu su ti djeca krštena!!! I stace sa onih 75% sto podržavaju SPC u Crnoj Gori??! Budimo realni!! Samo izazivate kontra efekat kod tog naroda!!!

prkosi
Gost
prkosi

meni je na popis pisao kao pravoslavac a to je automatski pripisano Crkvi Srbije …. tako da je taj procenat u pola manji a sad kad ste amfilohija sveli na obicnog popa mislim da ce se broj pravoslavaca alavertiti i vratiti Crnoj Gori

Monako🇲🇪
Gost
Monako🇲🇪

Pa kada tako kažeš zasto onda ne pobijedi DPS na izbore? I ako je imao vlast i sve u svojim rukama!!

Monako🇲🇪
Gost
Monako🇲🇪

Vjeruj da nije manji no
Možda čak i visi jesili vidio koliko je bilo ljudi na protest ispred vile na Gorici! Na žalost tako je!

sivi soko
Gost
sivi soko

Potpuno ispravno.

Fenix
Gost
Fenix

Hahahaha kojih 75% ? Dje pročita taj podatak blago ti u pamet koje nemas

Za Monako
Gost
Za Monako

Kad bi sam bio hrišćanin ne bi tako priča a pogotovo kad bi zna što je prva obaveza hrišćanska, no si pripadnik litijaške rulje ponosan na neznanje

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Pa naravno da je ništavan,dritan i ura se igraju politike.

Đuro
Gost
Đuro

Malo brka pojmove nistavan i neprihvatljiv!
Pokušava dps sebe malo da opere a oni Dritka doveli i dali mu podršku!
Intencija je jasna

Slavica
Gost
Slavica

Olovka pise gumica brise

Tito
Gost
Tito

Vazi Miki

Srki
Gost
Srki

E moj Milovane

ratko marković
Gost
ratko marković

Gledaš li ovo Dritane ? Trebalo bi , jer bi naučio ono što nijesi znao.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Da se potpisao temeljni ugovor koji je predložio Amfilohije sad bi imali rješeno pitanje crkve, na sreću svih pravoslavaca u CG. Da je pameti bilo.

jowoglowo
Gost
jowoglowo

naravno da je ništavan…manjinska vlada potpisnik !!!

Anka
Gost
Anka

Dritan je jedina adresa za to.

Order
Gost
Order

Ugovor je izmedju dritana i vucica Crnogorci ce ga ukinuti prvom priliku

Danilo
Gost
Danilo

Vucic planira sukobe da zaustavi crnu goru k evvropi

Ivana
Gost
Ivana

Okupatorska crkva srbijanska je neprijetelj cg

Maja
Gost
Maja

Ponistiti izdajnicki ugovor

ciko
Gost
ciko

zatvoriti kudravog i onog sa kosom bez frizure, na jedno 30-40 god.

Send this to a friend