Politika

Vujović: Crnoj Gori potreban EU a ne iranski model

Ivan Vujović

Generalni skretar SDP-a Ivan Vujović kazao je da političke promjene koje su se desile u Crnoj Gori svakim danom sve više poprimaju simboliku povratka u prošlost umjesto puta u budućnost, sa crkvom kao ključnim akterom trasiranja tog puta i njenim neskrivenim presudnim uticajem na postizborni politički proces.

“Politički trula i korumpirana DPS vlast zasluženo odlazi sa vlasti i to nije sporno. Ona je svojom politikom urnisanja institucija, gomilanja nepravde i vladavine mediokriteta upravo najveći krivac reinkarnaciji ideologije i politike koja je, nažalost ne i definitivno, poražena krajem 90ih godina prošlog vijeka. To međutim nikako nije razlog da se odbija vidjeti gaženje funamdenta građanske i sekularne Crne Gore koje se ovih dana iskazuje kroz nedopustiv politički uticaj jedne vjerske zajednice na političke procese”, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, medijatorska i presudna politička uloga SPC u procesu formiranja vlasti u jednoj sekularnoj državi morala bi pokrenutii receptore demokratske javnosti i svih njenih aktera.

“Naprosto, radi se o civilizacijskim dostignućima odvojenosti države i crkve čije brutalno narušavanje nikoga ne smije ostaviti ravnodušnim. Cilj – rušenje DPS vlasti ne smije biti izgovor da se demoliraju Ustavni i demokratski standardi ili da još jednom na djelu bude ponižena crnogorska himna i njeni simboli. Valjda se proces smjene jedne loše vlasti može sprovesti a da se ne ostavlja utisak da Crna Gora, umjesto neophodne evropeizacije, klizi više prema “homeinizaciji” – iranskom revolucionarnom iskustvu iz 1979. godine”, ističe Vujović.

Kako je naglasio, jedino što je po društvo opasnije od ovog retrogradnog trenda to je njegovo relativizovanje, koje se čini iz uskih razloga političkog oportuniteta.

“Još je opasnije kada se to čini iz demokratskih i građanskih krugova, shodno paradigmi da cilj opravdava sredstva. To relativizovanje čini i da ovaj trend svakog dana dobija svoje nove živopisne izvedbe kakav je onaj jučerašnji iz Budve. I teško da može biti principijelno osuditi budvanski crkveni performans a otćutati ili čak se dičiti sa skupom gdje je mitropolit Amfilohije, u Crnoj Gori 2020. godine, sastavljao novu parlamentarnu većinu”, navodi Vujović.

On je kazao i da su građanski politički svjetonazori i evropeizacija Crne Gore jedini vrijednosni orijentiri sa kojima državu možemo mjenjati na bolje.

“Te vrijednosti morate nositi u sebi i živjeti i djelovati u skladu sa njima. One nijesu parče papira na koji će se neko obavezati nakon 3 decenije djelanja sa potpuno suprotnih pozicija.  Crna Gora je na velikom ispitu da sačuva vrijedno dostignuto i da ide dalje u neophodne promjene. Koketiranje i primjena instituta,praksi i rituala iz 18.  i 19. vijeka nije put već opasna stranuptica koja će ostaviti opasne posljedice po crnogorsko društvo”, zaključio je Vujović.

8

avatar
1000
7
1
0
 
7
🇲🇪⚔1042⚔🇲🇪🇲🇪⚔1042⚔🇲🇪IpčeDraganaMarko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🇲🇪⚔1042⚔🇲🇪
Gost
🇲🇪⚔1042⚔🇲🇪

Stidite se što ste postali izdajnici! I ovo što ste dobili na izborima, puno vam je. Na sljedećim izborima utulićete se!

Ipče
Gost
Ipče

Vujovicu mudro zboris , moramo ka EU i da imamo drzavu svih nas, da se normalno zivi pa se necemo brojati na četnike i partizane

Dragana
Gost
Dragana

Treba dati priliku svima pa i DF-u, iako SDP ima razlike zbog kojih ne moze u koaliciju sa DF-om nece ih kociti koliko ja razumijem

Marko
Gost
Marko

Svojom voljom otisli u opoziciju i svojom voljom ostaju u opoziciji, sve receno, bravo!

Libero7
Gost
Libero7

Zato ste svetosavcima dali podrsku u tivtu a to je put da ugasite partiju ili se uvaljujete rukoljubu nebi li vam da neku sitnicu ns drzavnom nivi.

🇲🇪⚔1042⚔🇲🇪
Gost
🇲🇪⚔1042⚔🇲🇪

Tako je, Libero! Sram i stid bilo SDP što su od crnogorske postali privjezak četničkih vlasti! Pi i samo pi…

Libero7
Gost
Libero7

Zato ste ih u tivat podrzali da svetosavci vode grad jer nemate hrabrosti da se suprostavite cetnicima nego ce te od kuce da ih kontrolisete,imali ste taj slucaj u budvi pa i u hn.ali ovovam je poslednje jer necete imati ni partije ni clanstva

PGCg
Gost
PGCg

a tebi treba neki pravi posao jednom u zivotu

Send this to a friend