Politika

Vuković iz Atine: Da zajedno promijenimo imidž regiona

Ivan Vuković/ Foto: Glavni grad

Ideja samita B40 – Balkan Cities Network koji se održava u Atini je da se pošalje poruka svijetu da Balkan može biti dobar primjer i da se na lokalnom nivou mogu otvarati nove perspektive bilateralnih odnosa i na takav način doprinijeti ovom dijelu Evrope, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković u emisiji “Lice Podgorice” na Gradskoj RTV.

“Ono što je počelo sa 40, danas broji već preko 70 gradova. Ideja se širi, preovladava optimizam, solidarnost, kao i želja da pomognemo jedni drugima u prevazilaženju različitih izazova i problema. Da zajedno učinimo da se promjeni imidž regiona kojem pripadamo. Danas se Podgorica zahvaljujući imidžu koji smo razvili, smatra ravnopravnim sagovornikom i partnerom i na najvažnijim međunarodnim adresama”, poručio je Vuković iz Atine.

Tome u prilog svjedoče njegovi susreti sa gradonačelnikom Atine, Istanbula, Sofije i ljudima sa kojima je u prethodnom periodu izgradio i prijateljski odnos koji su, kako navodi Vuković, istinski prijatelji Podgorice i Crne Gore.

“To je jedan ozbiljan kapital za naredni period, koji se nadam da će naredna gradska uprava znati da sačuva i da nadogradi. Naši problemi su slični, u nekim primjerima gotovo identični, tako da je ovo jedinstvena prilika da se nauči od jačih i potentnijih”, kazao je Vuković.

Ono što je suština njihovog posla, smatra Vuković, jeste da gradove učine zelenijima, pametnijima, humanijima i boljim mjestom za život za one ljude koje oni politički predstavljaju.

“Bilo da ste gradonačelnik Atine ili Podgorice, vi u suštini radite isti posao, tako da su ova iskustva izuzetno dragocijena. Upravo zahvaljujući ovim kontaktima dobili smo ideje koje smo kasnije implementirali, na zadovoljstvo naših građana. Sjajna stvar kod politike na lokalnom nivou je što je vrlo blizu stvarnom životu, realnim problemima, što nas čini do kraja pragmatičnim. Kada ste upućeni na konkretne probleme, lakše je da komunicirate, da se sporazumijete, bez obzira na to kako odnosi izgledaju na državnom nivou”, dodao je Vuković.

Osnovni zadatak gradske uprave protekle četiri godine bio je, kaže, da pokušaju da uhvate korak sa modernim evropskim gradovima.

“Kada je u pitanju strateški razvoj grada stvari smo postavili kako treba. Dinamika kretanja uvijek zavisi od finansijskih, kadrovskih, drugih resursa i mnogobrojnih faktora, mnogo važnije od toga je da smo odabrali pravi put”, zaključio je Vuković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran
Gost
Zoran

A dje se javlja. Evropa sad na aparatima. Jakov ce avetnut. Jedva ceka fotelju.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje je vlast onaj ko je izgubio izbore.Meni samo jasno nije hrabrost ili bezobzirnost onoga ko jje izgubio izbore i kome se građani okrenuli leđa da se tim istim građanima obraća sa pozicije vlasti koju je izgubio i faktički im tako poručuje ,,građani vašom voljom sam zgubio izbore,ali mi ništa ne možete”.

Send this to a friend