Politika

Vuković: Nema promjene ustavnog koncepta građanske Crne Gore

Vuković

Poslanik DPS-a i predsjednik Odbora za ustavna pitanja Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković povodom novih zahtjeva za redefinisanje ustavne pozicije Crne Gore koji su se čuli iz dijela opozicije, kaže da se ustavni iskaz ne može neozbiljno i neodgovorno podvrgavati dnevnim provjerama i kalkulacijama, niti rizicima raznih političkih i politikantskih kompromitacija.

“Većinska demokratska Crna Gora, prije svega DPS, ali i ukupno sve demokratske strukture, trajno i nepovratno, nepokolebljivo smo opredijeljeni za razvoj građanskog, demokratskog društva i zajednice. Dileme nemamo ni u ovom trenutku, ni perspektivno. Nikakve alternative ovom razvojnom konceptu nijesu u vidokrugu, niti su u predmet pažnje dominantno većinski opredijeljene i afirmisane Crne Gore”, istakao je za Pobjedu Vuković.

Prema njegovim riječima, obavezana poštovanjem svoje prošlosti, snaženja i daljeg razvoja već ostvarenih demokratskih iskoraka i dužna budućim generacijama, demokratska Crna Gora i demokratske političke strukture u njoj imaju obavezu jačanja aktuelno važećeg ustavnog koncepta, iskaza, utemeljenja nove suverene, nezavisne, međunarodneo uvažene građanske Crne Gore.

On je rekao da su Srbi sami sebi dali status nacionalne manjine u Crnoj Gori, a kako je kazao, žale se majci u Beogradu. “Hoće da im jezik bude službeni, pa šta je onda sa jezicima drugih manjina, albanskim, hrvatskim… jesu li onda i to državni jezici? Žale se i da ih nema u državnoj administraciji, a vladaju ekstremne srpske stranke u Beranama, Herceg Novom, Budvi, Kotoru, Plužinama. U tim gradovima zabranili su crnogorski jezik, zastavu, himnu, a pojedini predsjednici opština su srpski državljani”, dodao je Vuković.

On smatra da najava dijela opozicije o političkom objedinjavanju svih Srba u regionu jeste organizovana, politikantska ujdurma najmanje regionalnog karaktera, sa centrom koji je generator velikorspskog nacionalizma i na crnogorskim i na regionalnim prostorima.

Demokratski front će u narednom periodu fokus svog djelovanja staviti na političko objedinjavanje svih Srba u regionu, dok će druge aktivnosti, poput priprema za eventualno organizovanje protesta, ostati u drugom planu. U tu svrhu je organizovana serija sastanaka sa Srbima u regionu sa kojima je, kako tvrde iz DF-a, razgovarano o “okupljanju na jednoj nacionalnoj ideji”. Vuković kaže daje radikalizacija pitanja položaja jedne nacionalne zajednice u Crnoj Gori već identifikovana kao ogromna politička manipulacija.

“Slušao sam mnoge razgovore o ovoj temi na ozbiljnim međunarodnim sastancima i nemam dilemu o čemu se radi. Radi se o krajnje promišljenjoj političkoj destrukciji, ne samo struktura unutar Crne Gore, nego organizovanoj politikantskoj ujdurmi najmanje i regionalnog karaktera, i sa centrom koji je generator već sto, sto pedeset godina velikorspskog nacionalizma i na crnogorskim i na ukupnim regionalnim prostorima. Čuo sam i ocjenu daje ovo ponašanje novog okupljanja svih Srba – pripadnika jedne nacionalne zajednice pod jednu zastavu, apsolutno suprotno bilo kakvim evropskim, demokratskim standardima”, istakao je Vuković.

Prema njegovim riječima, Srbija nije jedina država koja “kako njeni vrhovnici kažu, ima svoje i u susjednim državama”.

 

14 Komentara na "Vuković: Nema promjene ustavnog koncepta građanske Crne Gore"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend