Politika Dekan Fakulteta političkih nauka Milan Marković

Zakon o slobodi vjeroispovijesti suštinski ništa ne mijenja

Marković, foto: TVCG/screenshot

Dekan Fakulteta političkih nauka i bivši predsjednik Ustavnog suda Milan Marković ne vidi ništa neustavno u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Ništa se, kaže, suštinski ne mijenja, osim što se aktivnosti vjerskih zajednica stavljaju pod okrilje države, koja je samo iskoristila svoje pravo da ovu oblast zakonski reguliše.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, prema ocjeni Markovića, moderan je, dugo pripreman tekst, usklađen sa pravilima evropske prakse i savremenih procedura. Smatra da je bio potreban Crnoj Gori, budući da od 1977. godine nijesmo imali zakon koji reguliše ovu oblast.

“Država je nesumnjivo iskoristila svoje pravo da u legalnoj i legitimnoj proceduri usvoji jedan ovakav zakon sa svim svojim odredbama, onakvim kakve jesu”, kaže Marković.

On napominje da samo Ustavni sud, kao jedini autoritativni tumač Ustava, može dati krajnju riječ da li je zakon ustavan.

“Ne vidim u ovom zakonu ništa neustavno. I ova oblast i aktivnosti različitih vjerskih zajednica u ovom zakonu dovode se k poznaniju prava i regulisanju određenih imovinskih odnosa”, ističe Marković.

I tu je, prema njegovoj ocjeni, stvar potpuno jasna.

“Sva ona imovina gdje nemamo da je to imovina neke vjerske zajednice, ili pak imovina u kojoj su učestvovali građani. Dakle, to će biti državna imovina. Raspolagaće joj vjerske zajednice određenim dokaznim sredstvima da bi se utvrdilo pravo svojine i normalno imovina ne može se otuđiti, ili na bilo koji način oštetiti ili umanjiti, bez saglasnosti države”, navodi Marković.

Iako rješenja iz zakona izazivaju određeni otpor, jedno je, kaže Marković, sigurno.

“Svako će i nakon ovog zakona ići u crkvu u koju je do tada išao, istom će se Bogu moliti ili klanjati, iste će vjerske obrede vršiti, svoja vjerska osjećanja ispoljavaće na isti način, biće isto vjerujući ili nevjerujući kao do sada. Dakle, suštinski se ništa ne mijenja”, poručuje Marković.

Osim što država pod svoje okrilje stavlja pravne aktivnosti ovih zajednica. Jer i one su pravna lica, napominje Marković i dodaje da kao takve moraju poštovati Ustav i zakone Crne Gore.

“Kao što njihova autonomna pravila niko neće dirati”, zaključuje Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pomorac
Gost
Pomorac

E ovo je istina. Nista se nece promjeniti kaze. Covjek nesvjesno izreko veliku istinu. Crkve u stvarnosti je nemoguce oduzet od vjerujuceg naroda ali je milo postigo da se podjeli cg kao nikad . Znaci crkve ce ostat dje jesu ali 45% posto cg nece pricati sa 55% cg da bi ovi ostali na vlast.

Mina
Gost
Mina

Jeli moguce da je ovaj strucnjak bio predsednik Ustavnog suda Crne Gore?Zapravo ,jeste,jer je to moguce samo kod nas.

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Krivokapic je najbolje rekao,ovo je katastarsko pitanje i nista vise

Kigalija
Gost
Kigalija

Nije to “ništa više” nego sve. Kad jednoj religiji otmeš hramove, ona ne može da postoji, mora ili da se ugasi ili da igra po vašim pravilima da biste je pustili da koristi te hramove. Ali vas je prozreo narod, zato je na ulicama, a ne što voli da kisne i da se mrzne.

Hmmm...
Gost
Hmmm...

Opet nisi uzeo tabletu. Pušti to pametovanje, kad te zamolim, i sačuvaj zdravlje.

KontraMiting
Gost
KontraMiting

A mi bas povjerovali u pravno tumacenje iz zadimljenih kafana,bas sam se radovso kolacima pod ostrogim i crkvenim burecima 😂😂😂😂😂

kontraš
Gost
kontraš

Dobro jutro,ne treba cojeku diploma pravnog fakulteta da bi to znao

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

E moj profesore…

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Narocito oni koji ni u sta ne vjeruju

Peruta
Gost
Peruta

U kojoj zemlji mi ovo živimo? Ništa se ne mijenja, samo što će država (pojedinci) određivati ko će gdje da se moli,odnosno kome će biti data na upravljanje koja crkva. Zaista je nevjerovatno kako nizak intelektualni potencijal posjeduje CG.

Strucnjak
Gost
Strucnjak

Pa normalno da ce ovo da prica kad mlati par hiljada mjesecno i farba kosu!

Gero
Gost
Gero

Lako što farba kosu,nego što pokušava i nas da prefarba. Taman ka DPS trobojke.

Send this to a friend