Politika

Zbog tenzija na Bliskom istoku Crna Gora razmišlja o odgađanju slanja vojnika u Irak

Vojska Crne Gore

Ministarstvo odbrane Crne Gore razmišlja o odlaganju slanja crnogorskih vojnika u NATO misiju u Iraku zbog krize na Bliskom istoku, izazvane ubistvom iranskog generala Kasema Solejmanija, koje su izvele američke snage, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Skupština Crne Gore nedavno je usvojila odluku Savjeta za bezbjednost i odbranu o slanju do dva crnogorska vojnika u ovu misiju.

Istom odlukom predviđeno je da crnogorski vojnici budu raspoređeni na logističkim pozicijama na aerodromu u Bagdadu, gdje bi mogli biti upućeni jedan ili dva oficira. Iz crnogorskog Ministarstva odbrane kažu da postoji mogućnost da se odloži slanje crnogorskih vojnika u ovu misiju, iako, kažu, ono nije bilo predviđeno prije sredine godine.

“Za sada su suspendovane samo trening aktivnosti zbog situacije u Iraku. Misija nije ukinuta, ali ćemo da vidimo koliko će ova situacija potrajati i kako će se razvijati. Može se desiti da se odloži odlazak naših vojnika u misiju, iako ono ne bi bilo realizovano prije sredine godine”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Jedan od najviših vojnih zvaničnika u Iranu, general Iranske revolucionarne garde Kaseni Sulejmani ubijen je u američkom napadu dronom u Bagdadu 3. januara.

Vašington je obrazložio ubistvo komandatna elitnih Kuds snaga Revolucionarne garde Irana Sulejmanija prijetnjama po američke diplomate i vojsku na Bliskom istoku. Strahuje se da će ubistvo jednog od najmoćnijih iranskih generala gurnuti Bliski istok u još veći haos.

Na pitanje NATO-u da li su sa kolegama iz Crne Gore razgovarali o odlaganju slanja vojnika, te da li su ih savjetovali da donesu takvu odluku, iz Alijanse su kazali da su to pitanja za crnogorske vlasti.

NATO je 6. januara održao hitan sastanak na nivou ambasadora u Briselu, kojim je predsjedavao generalni sekretar Jens Stoltenberg. Obraćajući se novinarima u Briselu nakon sastanka, Stoltenberg je naglasio daje NATO spreman da nastavi svoju misiju za obuku u Iraku “kada situacija to dozvoli” i pozvao Iran na deeskalaciju sukoba.

Misija je suspendovana nakon ubistva Sulejmanija, što znači da vojnici, za sada, ostaju u kasarnama ili se premještaju u susjedne zemlje. Ali, uskoro bi mogli otići kućama iz sigurnosnih razloga, posebno nakon što je irački parlament, tokom vikenda, izglasao rezoluciju sa 173 glasa za i nijednim protiv, kojom se strani vojnici pozivaju da napuste tu zemlju.

I pripadnici hrvatske vojske izmješteni su iz Bagdada u Kuvajt, u skladu s odlukom NATO saveza o izmještanju misije. Njemačka vojska saopštila je da će povući dio svojih vojnika u Iraku. Hrvatsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se vojnici nalaze na sigurnom i daje njihova bezbjednost najvažnija, prenijela je agencija Hina.

U Kuvajt je izmješteno 14 pripadnika hrvatske vojske, a sedam pripadnika 2. hrvatskog kontingenta kojima je misija završena biće vraćeni u Hrvatsku.

Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je da prati bezbjednosnu situaciju i da će u koordinaciji sa saveznicima donositi odgovarajuće odluke.

Njemačka vojska saopštila je danas da će povući dio svojih vojnika u Iraku gdje se nalaze u misiji obuČavarijairačkiK vojnika i dodala da će njene snage biti prebačene u Jordan i Kuvajt.

Šef njemačke diplomatije Hajko Mas izjavio je sinoć da povlačenje zapadnih snaga iz Iraka treba da razmotre sve zemlje.

U okviru misije obuke NATO-a pokrenute u Bagdadu na molbu iračke vlade 2018. angažovano je 500 pripadnika iz nekoliko zemalja članica.

Cilj je spriječiti ponovo djelovanje terorističke organizacije ISIS u Iraku, a misiju osim 29 članica NATO-a podržavaju i Australija, Švedska i Finska.

Zvaničnik NATO-kazao je da će Alijansa izmjestiti dio svojih oficira za obuku iz Iraka.

“Preduzimamo sve mjere predostrožnosti da bismo zaštitili svoje ljude, što podrazumijeva I provremeno premještanje dijela osoblja unutar i izvan Iraka”, rekao je zvaničnik.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vranac 13 jul
Gost
Vranac 13 jul

Jel se na crnogorskom kaže odgađanje ili odlaganje ?

PRAVEDNIk
Gost
PRAVEDNIk

Eto kakvi ste mi vi vojna sila.kako rece Boskovic.Cim se.Zagusti.nas nigdje.vjerivatbi nemeaju vremena jer sade BUKVE po Sinjajevini.

DDS
Gost
DDS

Dabogda nam vojska taman sadila bukve. Bolje i to nego da ginu za tudje ciljeve. Nisu oni problem, nego kmpleksasi kao ti koji bi voljeli da zagusti… Dok ne dodje do toga, onda se krijete iza te ‘vojne sile’.

Dimitrije
Gost
Dimitrije

Neka idu na granicu da cuvaju zemlju od terorista, migranata i narko trgovaca.

Aaaa
Gost
Aaaa

Od narko trgovaca? Kako mislis ti da mi prezivimo?
Evo teroristi i migranti sve zapalise…
Makni se od te tastature.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Vuna kićo ! A junaštvo dje nesta..,

samo tako
Gost
samo tako

Neka vam ameri zatraže vojnike pa će vaše razmišljanje u drugi plan

Ljuta
Gost
Ljuta

Nećemo valjda sad izdati NATO i USA?
Rano je…😜

LAZNI DUKLJANIN
Gost
LAZNI DUKLJANIN

Doooodik je mooooj idooool ja biii za Doooodika poginuooo on mere popit piveee on mere jesti pecenja dooodik dooodik ti si idooool nas banjaaluucanaaaa dooodik dooodik

Lažni dukljanin
Gost
Lažni dukljanin

Ovo mi imponuje da ste našli jednog nepismenog hrvata da glumi mene znači da sam vam trn u oku, šteta što mi ne objavljujete 80% komentara e viva croatia e viva montenegro

murko
Gost
murko

Kriticna situacija. Iran je veliki prijatelj nasih koalicionih partnera. Amerika nam je stariji brat i saveznik. Nema druge nego da trecina crnogorske vojske ide i Iran, a druga trecina da pomogne Americi, a treca trecina da osvoji Moskvu. Ne mozemo ostaviti prijatelje na cedilu.

Ljuta
Gost
Ljuta

A ko će braniti nas montenegrine?

Jevrej
Gost
Jevrej

Republika Srpska i Vitali Čurkin “Rusija”!!!! islamska država i Iran!!!! rusija im obezbedila nuklearni program!!!! i u Bosni i u iraku rusi!!!! CILJ? Da nadgledaju jacinu americke vojske kao i vojske Izraela!!!! u Njemackoj iranska tajna sluzba SAKUPLJA podatke o Jevrejima i objektima!!!! OVO je plan Novog genocida ako Izrael padne pasce i evropa padamo svi!!!! Hibridni Rat!!!! protiv Amerike… Više »

Lažni dukljanin
Gost
Lažni dukljanin

Jevrej jel si razmišljao da promeniš dilera ili terapiju?!

LAZNI DUKLJANIN
Gost
LAZNI DUKLJANIN

VI ste srbin iz Republike Srpske ili balvan srbin

Lažni dukljanin
Gost
Lažni dukljanin

Doooodik je mooooj idooool ja biii za Doooodika poginuooo on mere popit piveee on mere jesti pecenja dooodik dooodik ti si idooool nas banjaaluucanaaaa dooodik dooodik

Ljuta
Gost
Ljuta

Ne nego razmislja da ode u kinu kojoj niko nista ne smije

Maki
Gost
Maki

Drug Jevrej, jesi li iz Crne Gore? Saradjujem sa Jev. zajednicom na istor. istrazivanju. Ako si iz CG javi se na moj mail… Ozbiljna prica, nije foliranje Pz.

oganj
Gost
oganj

Ajmo braco crnogorci da branimo ameriku. Ima se moze se a i ima nas …

STEVO
Gost
STEVO

A što heroji… junaci… jesmo li u NATO ili ne… kako mislimo da nas neoo odbrano i ukljuci se ako, ne daj bože ovdje nekad bude kriza.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ако је истина разборита одлука али закашњела. Наши војници не требају служити страним интересима ни у Авганистану ни у Ирану. Ни кад је мирно ни кад је густо. Но бојим се да нас неће нико питати него ће бит или два војника или толико и толико новца. Мислим да смо свјесни да као сиромашна држава немамо велики избор.

Srbin iranac
Gost
Srbin iranac

Ko je srbin i srpskoga roda
I ne zapalio se na trgu
U Podgorici u znak
Protesta protiv Amerike
Onda on nije srbin
Srpski narod iz Crne Gore
I iranski narod
Udruzimo se braco iranci
Budimo dva oka
U glavi
Ayatolaha srpskog
Iran i srbin to je
Snaga
To su kao braca

Stari Rim s Kon
Gost
Stari Rim s Kon

Je li te Stara Podgorica učio pjesničkom zanatu?

Iranac
Gost
Iranac

Bravo Srbin Iranac,dobro si rekao hahahahahahaha

Ljuta
Gost
Ljuta

🐁🐁🐁🐁🐀🐀🐀👾

vesko
Gost
vesko

Kako je Crna Gora nezavisna od svoje tradicije,proslosti,od svoje istorije i nasljedja predaka.

Marv
Gost
Marv

Sta je prpa???

Mirno!
Gost
Mirno!

DPS svi do jednog, pravac Irak, al bojim se da ne bude kontra

zrinski
Gost
zrinski

DPS SD,LP,Bosnjaci.PO LEVOR I DRITO IRAN.IMATE AVIONE,KAMIONE,HELIKOPTERE I STA JOS,ROLERE,TROTINETE.VIA IRAN.BORITE SE ZA VAS.

DAKA S-400
Gost
DAKA S-400

Vlada i svi poslanici koji su digli ruku za NATO nek posalju po jedno dijete u Irak da brane americki naum kako da dodju do besplatnog gasa i nafte !

Anaa
Gost
Anaa

Kakva ironija:
1999 Amerika napala ( S i CG), danasnju Crnu Goru
2020 Crnogorci brane Ameriku
Iskreno svejedno mi je sta ce biti, moj niko ne sluzi , niti ce sluziti Nato zlikovcima!

laki
Gost
laki

Đe ćete junaci zar nećete NATO da branite?

Lažni dukljanin
Gost
Lažni dukljanin

Junačine što da odgodite?Šta ste mislili kao nato sluge i pešadija da ćete da idete na Bahame u misjiju?Ajde pakujte prnje pa pravac Irak biće veselo imate smeštaj u američkim bazama de luks kategorija

Nikolina
Gost
Nikolina

U boj za naftu krenite junaci sad. U kolo kad hoces iz kola kad te puste ….

zrinski
Gost
zrinski

Nema im izlaska,Sorosi,,Rotsildi pogotovu,Rokfeleri.Muka ziva.Plesace po njihovim timpanama .tam tam

Окле
Gost
Окле

Иран је озваничио САД као терорисичку државу. То даље повлачи за собом озбиљне последице. Црнгорска “војска” се повукла за америчком из Ирака, значи да није ЦГ ништа одлчила, само су м доставли инструкције. Заборавите на Афганистан, Ирак, Либију… Иран је много јача држава од свих њих, тсчније држава у којој САД-е нијесу моле да “пенетрирају” и поаве добро знани сценаио… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Kako NIŠTA? Kad nam je za vlsst Vučić javno rekao da su LAZOVI odmah su zvali NATO 🤣🤣🤣🤣🤣

Evoija
Gost
Evoija

I šta to zasmeta u mom komentari, kad i sami znate da sam samo istinu napisao, ili ste mladi pa se toga ne sjećate?

Serdar
Gost
Serdar

Nek pođe ministar Bošković on je „sposoban ” za sve. Samo nek natuče one naočare da mu sunce ne smeta !

zrinski
Gost
zrinski

Mi mu svi dajemo pidrsku da ide i povede svoje najblize.Idi Boskovicu.Vidi oli na istok ili zapad.

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Рекоше да је на боловање. Нагло се повриједио.

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Ima Crna Gora vec sada vise vojnika u Iraku, sam sto se ne bore za kravje momke.

Krsna Zorka
Gost
Krsna Zorka

Zasto i za koga i za ciji racun, nasa mladost da ide uopste tamo.
Ako vec treba i mora da se ide ispred drzave, onda neka idu oni sto imaju najvise koristi od nase drzave, djeca ministara, predsjednika i njihovih slihtaca !

Vedro nebo CG
Gost
Vedro nebo CG

Udade li se, ti, Zorka, da nijesi nikad, nikakve štete?!

zrinski
Gost
zrinski

Mozda je pod manom pa nije mogla.

luka
Gost
luka

Ne ide tamo mladost vec placenici.Vojska nije dobrovoljna vec se placa.Nihova odluka i njihov problem.

Giska
Gost
Giska

A pitamo se mi kao pijan gaca

Garo CT
Gost
Garo CT

Koje crno odlaganje naši partneri u Nato jedva cekaju da nas vide u prvim borbenin redovima !

Окле
Gost
Окле

Нека то да се нешто “размишља”. Црна Гора слуша САД, кад они одлуче Црноорци иду да раују у туђе државе.

Slavko
Gost
Slavko

Sta znaci “odgadjanje”?

cetinje
Gost
cetinje

Slavko to znaci “odlaganje”da bi se ti debilu cudio.

Slavko
Gost
Slavko

A sad shvatam, to je strana rijec koju koriste Birolijevi potomci.

Vedro nebo CG
Gost
Vedro nebo CG

Birolija ti je u CG uveo tvoj sveti Joanikije ( onaj sa Zidanog Mosta), cini mi se. Pogledaj slike, sliko!

Pircio Biroli
Gost
Pircio Biroli

Preuzeo me poslije moj drug Krsto Zrnov. Koliko smo samo marmelade zajedno izjeli.

Ljuta
Gost
Ljuta

Ali nijesu dočekali italijane oni što se sastase 12.jula.1941g.?
Krsto(pure) Popović ….?

Arijana
Gost
Arijana

Ne brinite sve će biti u redu.Još 2006 naš predsjednik je rekao da neće više dozvoliti da crnogorska mladost gine za tuđe interese.

cetinje
Gost
cetinje

Arijana,jesi li ko “grsnuo”tu mucenicu na ove blage dane,kako na Bozic tako cijelu godinu,presaberi se.

Arijana
Gost
Arijana

Prostaku

cetinje
Gost
cetinje

Osevapila bi se da se javiš Deju iz Italije.

Quds
Gost
Quds

Ttebali ste poslat te tetrijebe malo u nas.

Jox
Gost
Jox

Trebalo bi da se jave ova punoljetna đeca ministara i poslanika nato koalicije u cg i odma odu u Irak da brane Amere, šta čekaju?
Blažo da batali elektrane i pravac Bagdad.

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Cuvaj ti gu.icu komsiluku…nesto su im apetiti poveliki, a ne brini ti za svjetsku politiku…

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Bježmo braćo 😂😂😂

Vitamin C
Gost
Vitamin C

U Surdulicu…

budala
Gost
budala

Puno ce se oni pitat

Love me now
Gost
Love me now

Razmislja ? Zasto razmislja ? Ocekujemo li pomoc njihovu da u slucaju CG neko napadne ? Samo da nas ne izbace iz alijanse zbog vas par mozgova

Roro
Gost
Roro

Da nas neko napadne?Amerikanci su napali stručnjaku!Oni izazivaju sukobe,!Pođi ti i neko iz tviojw familije,pa udrite!

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Hitno da se formira jedna vojna jedinica sastavljena isključivo od pripadnika dps na čelu sa poslanicima dps i članovima vlade i odmah da se desantno padobranima spuste u teheran koji će na juriš zauzeti i da tako pokažemo lojalnost našem nato paktu i usa.

Beli Orao s 4 S
Gost
Beli Orao s 4 S

Peđica desetar da vodi desant.

Bnjj
Gost
Bnjj

Šta će Cg vojnici u dalekoj i tuđoj državi, pored svih nesreća koje su zadesile ovaj narod pljačke, ratova, diskriminacija još nam treba međunarodni terorizam u Cg.

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Bnjj, nijesu nas nesrece tek tako zadesile no je Srbija bila otvirila apetite na cio Balkan.

smolo
Gost
smolo

Tako je.

Send this to a friend