Fudbal prijateljska utakmica

Crna Gora sa Slovačkom, Radulović: Da pošaljemo lijepu poruku

Miodrag Radulović

Crna Gora nije dio mundijalske groznice, ali u novembru ima dvije utakmice – posljednji ovogodišnji nastup pod Goricom odigraće večeras protiv Slovačke (18 h), dok će tri dana kasnije gostovati Sloveniji u Ljubljani (15 h).

Oba meča su prijateljskog karaktera, ali to ne predstavlja problem selektoru Miodragu Raduloviću da motiviše fudbalere.

“Nijesam osjetio poteškoću. Momci uvijek dođu sa posebnim motivom, željama i energijom da pokažu najbolje. Očekujem da će tako biti i ovoga puta. Pokušaćemo da iskoristimo utakmice na način da dodatno uigramo ekipu, ispravimo greške iz septembra, probamo taktičke zamisli i popravimo sliku. Uvijek je od euforije do razočaranja tanka nit, to smo dobro osjetili tokom Lige nacija. Želimo da pošaljemo lijepu poruku navijačima i napravimo pozitivnu atmosferu pred naredni duel kod kuće, a to će biti u martu, na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo”, rekao je Radulović na pres konferenciji u FSCG.

“Crveni” su u prošlom ciklusu Lige nacija prošli put od sjaja do očaja. Na polovini takmičenja ekipa je bila stabilna, nabrijana, imala je igru i rezultat, bila kandidat za prvo mjesto u grupi koje je vodilo u A diviziju.

Utisak je pokvario septembar, dva poraza nakon kojih je naša selekcija završila treća u grupi.

Slično su prošli i Slovaci u jednoj slabije rangiranoj diviziji, a za predstojeće kvalifikacije žrijebani su tek iz petog šešira.

“Peti šešir je enigma i varka. Oni su 55. na rang listi, bolje plasirani od nas. Ako u jednoj ekipi imate kapitena Intera, Lobotku iz Napolija, Pekarika, Hamšika, zar ta imena ne govore koliko su jaka ekipa. Očekuje nas kvalitetan protivnik i dobra je stvar što ćemo igrati protiv dva različita sistema igre. Znamo ih dobro, analzirali smo ih. Igraju sa četiri pozadi, a Slovenija sa tri ili pet. Probaćemo i mi da igramo na svoj način, prevashodno da ponovimo junska izdanja – to je fokus. Ubijeđen sam da ćemo uspjeti, tu su svi preduslovi. Nadam se da ćemo izvući dosta pozitivnog”, ističe Radulović.

Novembarski testovi su i pripreme za proljeće kada startuju kvalifikacije. Crna Gora će u grupi sa Srbijom, Mađarskom, Bugarskom i Litvanijom tražiti mjesto na Evropskom prvenstvu.

“Slovaci igraju slično Bugarima, a Slovenija kao Srbija. Biće dobra provjera što se tiče taktičkih zamisli i svega ostalog”, dodao je kormilar nacionalne selekcije.

Situacija u timu nije idealna…

“Znate da ne računamo na Jovetića, Hakšabanovića, Tenerife je dozvolio Šipčiču da odigra samo jednu utakmicu, otpao je i Vujačić jer ima povredu koljena. Ovo je dobra prilika za igrače koji su u proteklom periodu pokazali dobre igre i rezultate u svojim klubovima. Da im se pruži šansa i može se očekivati u svakoj liniji tima po jedan novi igrač”.

Što očekujete od Krstovića?

“On je u velikom naletu, u izvanrednoj formi. Osjetilo se njegovo odsustvo u septembru, vidjeli ste kako je igrao protiv Rumunije. Došao je spreman, pun samopuzdanja i zdrav. Pokušaćemo da ga uparimo sa Mugošom, da vidimo kako to djeluje. Uigravaćemo varijante kako bi to trebalo da izgleda u martu. Očekujem da igra kao u junu”, ističe Radulović, koji dodaje:

“Trenutna situacija je takva da imamo njih dvojicu u špicu i debitanta Bakića koji će dobiti šansu. Utakmice koje smo pobijedili ovdje igrali smo sa dva špica, želimo da pobjeđujemo i moramo da igramo tako. Pokušaćemo da igramo napadački”, zaključio je selektor ,,sokola“.

Jovović: Živim za prvi gol u reprezentaciji

Vladimir Jovović je odigrao 47 utakmica za reprezentaciju, znao je da bude jako dobar na terenu, opasan, da asistira, ali nikad nije dao gol u dresu ,,hrabrih sokola“.

Možda su mečevi sa Slovačkom i Slovenijom prilika da to promijeni…

“Živim za taj dan kad ću postići prvi gol za reprezentaciju. Odigrao sam mnogo mečeva. U posljednje vrijeme sam igrao dobro u klubu, ali neće me gol toliko često. Vjerujem u sebe, bitno mi je da pružam maksimum. Ko će biti strijelac manje je važno, bitno je da odigramo dobro i dobijamo, to mi je najveća želja. Naravno, najveća od svih je da naredne godine proslavimo plasman na Evropsko prvenstvo”, rekao je Jovović.

Crna Gora će nastojati da pobjedom zatvori krug pod Goricom u 2022. godini.

“Posljednja utakmica pred našim navijačima u ovoj godini, koja je mogla da se završi veoma uspješno nakon junskih utakmica. Došao je septembar gdje to nijesmo odradili do kraja kako je trebalo. Na nama je da pružimo maksimum, jeste prijateljska, nema rezultatski značaj, ali svi dobro znamo da nam je svaki meč bitan. Za svaki se spremamo maksimalno, stručni štab analizira protivnika kao i uvijek. Nadam se da ćemo ispuniti ono što selektor traži od nas i da ćemo ući u meč motivisano, s najboljim odnosom. U punoj smo snazi, nema razloga da na terenu ne budemo pravi”.

Jovović je član Jabloneca, igra češku ligu, koja je komšijska zemlja sa Slovačkom. Fudbal je sličan u obje države.

“Ja sam u Češkoj, ali imam mnogo saigrača iz Slovačke. Znam koliko se kod njih prati fudbal i koliko su razočarani igrama reprezentacije. Odlučili su da podmlade tim, da prave novu ekipu koja će se vratiti na prave staze njihovog fudbala. To je isti stil kao i u Češkoj, sa mnogo trčanja, duela, jaki su fizički, tehnički obučeni… Mnogo igrača igra u inostranstvu. Biće teško, ali idemo na pobjedu”, poručio je Jovović.

Jeste li pričali o Ligi nacija i kvalifikacijama koje dolaze?

“Septembar nas je razočarao, jer nijesmo prikazali igre kao u junu. Ali, fudbal mora da se nastavi, pokušaćemo kroz ove dvije utakmice da se što bolje spremimo za mart. Služe nam za uigravanje, podizanje samopouzdanja, da se probaju novi igrači, nove varijante. Ulazimo u utakmicu sa 100 posto koncetracije i željom da se napravi najbolji rezultat. Tako je uvijek u reprezentaciji”, zaključio je Jovović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
OzZ
Gost
OzZ

Niko ne spominje karte, igra li se ova utakmica pred publikom?

Njegos
Gost
Njegos

Nikakva reklama za utakmicu i ostalo. Imaju li ovi namjeru da ih neko gleda. Uopste nema reprezetativnog ili nacionalnog naboja. Vise se reklamira rep srbije i kad koju utakmicu igraju nego nasi kad treba da igraju. Nismo velesila ali mora da postoji neki naboj

Send this to a friend