Fudbal

Dejo za CdM o Tumbi, oproštaju Baše, igri “sokolova” na Cetinju

foto: Anadolija

Postoji obostrana želja da produžimo ugovor sa selektorom Ljubišom Tumbakovićem, a i veoma sam zadovoljan igrama i rezultatima reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, rekao je u intervjuu za CdM predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević.

Nekada legendarni igrač, a sada prvi čovjek crnogorskog fudbala je za naš portal govorio i o smjeni generacija, Ligi nacija, šansama za plasman na prvenstvo Evrope, oproštaju nekih reprezentativaca, mjestu Crne Gore u regionu kada je fudbal u pitanju, kao i nacionalnom stadionu.

CdM: Da li ste zadovoljni igrama i rezultatima reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i kakva je situacija sa selektorom Ljubišom Tumbakovićem u smislu njegove budućnosti na klupi Crne Gore?

Dejan Savićević: Zadovoljan sam rezultatima i igrama reprezentacije u posljednjim kvalifikacijama. Krenuli smo dobro, da bi zatim, u utakmicama sa Jermenijom i Poljskom, imali pehove. Ključna utakmica bila je ona u Jermeniji i da smo tamo pobijedili vjerujem da ne bismo izgubili ni od Poljske i da bismo bili makar u baražu za plasman na Svjetsko prvenstvo. Selektor Tumbaković ima ugovor do kraja ove godine, postoji obostrana želja da se produži saradnja i nadam se da će on i u narednim kvalifikacijama voditi reprezentaciju Crne Gore.

CdM: Kako gledate na djelimičnu smjenu generacija u seniorskoj reprezentaciji jer smo dobili nekoliko igrača za budućnost u ciklusu za Mundijal?

Dejan Savićević: . Uporedo sa kvalifikacijama imali smo i smjenu generacija i teško je od reprezentacije tražiti rezultate kada je ovaj proces u toku. Ipak, mi smo imali proces podmlađivanja ali i dobre rezultate u istom periodu. Zadovoljan sam jer su igrači opravdali očekivanja. Ujedno su se nametnuli i u klubovima za koje nastupaju, standardni su i to je veoma dobro uoči predstojećeg ciklusa kvalifikacija.

CdM: Vjerujete li da će Crna Gora u sljedećem ciklusu biti spremna da napadne plasman na Evropsko prvenstvo, iako će naravno dosta toga zavisiti od žrijeba za kvalifikacije?

foto: FSCG

Dejan Savićević: Nadam se da će mladi igrači stasati do početka sljedećih kvalifkacija, da ćemo imati pristup i igru koji su nas krasili tokom ovog ciklusa. Od žrijeba zavisi dosta toga, ali uz sve što sam naveo, vjerujem da možemo da napravimo dobar rezultat u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

CdM: Šta mislite o Ligi nacija?

Dejan Savićević: Ideja za organizaciju Lige nacija je veoma dobra, prije svega što će kroz to takmičenje četiri reprezentacije izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. Na neki način, ta četiri mjesta na finalnom turniru EP koja se mogu izboriti kroz Ligu nacija, daju podstrek svim timova pred početak prvog izdanja novog UEFA takmičenja. Vjerujem da bi bez mogućnosti plasmana na EP sama Liga nacija bila manje interesantna, kako gledaocima tako i medijima ali i samim igračima.

CdM: Gdje je Crna Gora u odnosu na reprezentacije iz regiona?

Dejan Savićević: U regionu je najbolja selekcija Hrvatske. Imaju plejadu izvrsnih igrača koji igraju na najvećem klupskom nivou. Nakon njih su selekcije Srbije i Bosne i Hercegovine, a mi smo na istom nivou ili veoma blizu ove dvije selekcije.

CdM: Da li je u planu oproštajna utakmica Marka Baše i nadate li se da bi Mirko Vučinić mogao da pomogne reprezentaciji u sljedećim kvalifikacijama jer je rekao da želi još da igra fudbal?

Dejan Savićević: Naći ćemo jedan termin u narednom periodu koji će poslužiti da se Marko Baša i još neki igrači koji su ostavili značajan trag u reprezentaciji oproste od reprezentativnog dresa. Lijepo će biti da se svi ponovo okupimo, da još jednom budu svi zajedno i ponovo odigraju makar desetak minuta u dresu reprezentacije. To su igrači koji su odnosom prema obavezama tokom dugog niza godina zaslužili da im FSCG napravi oproštajnu utakmicu.

Marko Baša

CdM: Kakav je Vaš stav, kao bivšeg sportiste, a sadašnjeg sportskog radnika, kada je u pitanju nacionalni stadion, koji nam je praktično neophodan?

Dejan Savićević: Nacionalni stadion jeste neophodan ali smo svi svjesni finansijske situacije u državi i činjenice da će se veoma teško realizovati takav projekat, koji iziskuje značajna ulaganja. Savez je ulaganjem u izgradnju stadiona na Cetinju nastavio sa naporima i radom na poboljšanju fudbalske infrastukture. Mislim da je napravljena dobra konstrukcija kada je u pitanju ovaj projekat i da ćemo značajno unaprijediti postojeću infrastukturu. Određene utakmice „A“ reprezentacije igraće se na tom stadionu, dok će se „veće“ utakmice i dalje igrati na Gradskom stadionu u Podgorici. Bilo je riječi o izgradnji istočne tribine na Gradskom stadionu ali nije bilo sluha za taj projekat. Izgradnom istočne tribine „zatvorio“ bi se postojeći objekat i obezbijedili bi se novi sadržaju koji su u skladu sa UEFA i FIFA standardima.

B.J.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lektor
Gost
Lektor

9 miliona eura kostace novi stadion na Cetinje da bi se na njega igrale ”Određene utakmice „A“ reprezentacije” ?
bolje je da su za tih 9 miliona od gradskog stadiona napravili nesto a ovako su to bacene pare

Niksic
Gost
Niksic

Kad moze biti mojas selektor moze i brano milacic

drnik
Gost
drnik

u Crnoj Gori a i šire svima je poznato kakav je teren u nikšiću na gradskom stadionu. G. Dejane razmisliote o gradnji stadiona u nikšiću tačnije njegovom rekonstrukcijom ineto još jedan stadion za nacionalnu selekciju.. stadion u podgorici takođe urediti mada meni lično se sviđao onaj stari stadion budućnosti kad su sve trebine bile povezane i ljepši je bio no… Više »

Vlax
Gost
Vlax

U principu kad bi se podigla istocna tribina dosta bi se relaksirala situacija kad je u pitanju nacionalni stadion. Ne treba nama stadion od 40-50.000 mjesta. Nama je potrebno izvrsiti rekonstrukciju postojeceg, kako bi se kapacitet stadiona Pod Goricom podigao na odlicnih 20 do 25.000 mjesta. To bi bilo zaista vrhunski!

Shade
Gost
Shade

Zapadna tribina i istocna koja bi se eventualno izgradila bi mogle da prodju, ali ona katastrofa od juzne i sjeverne gdje u donjem dijelu ne mozes da pratis utakmicu normalno od stubova, a sa galerije se ne vide golovi to ne moze da prodje i sramno je da takav bude nacionalni stadion. Das covjeku da ti projektuje tribine, a on… Više »

Shade
Gost
Shade

Dejo, ti kao bivsi poznati fudbaler, a sada predsjednik saveza trebao bi iskoristis prijateljstva koja imas u UEFA i trazis pomoc za izgradnju nacionalnog stadiona, pa uz njihovu pomoc i uz pomoc drzave ja mislim da bi se nekako mogla naci sredstva za izgradnju stadiona. Nama ne treba veci stadion od 20.000 mjesta, a vrhunski te velicine se moze napraviti… Više »

Milanbd
Gost
Milanbd

A sto ga niste pitali sta je sa mladjim selekcijama, koje su trenutno u rangu Andore i San Marina odnosno obicna kanta za napucavanje ? Misli li se dovoditi neki strani trener posto ovi nasi nijesu nego za kopati krtolu jedino.

podgoricanin91
Gost
podgoricanin91

stadion pod goricom je ruglo grada trenutno, iako ga volim i vezujem djetinjstvo za njega

cvrle
Gost
cvrle

dajte mlade igrace plus savke i joveta i to je to

miro
Gost
miro

A šta je sa zapadnom tribinom u Nikšiću,obećali ste to još prije 4 g. sad je ni spominjete.

jorgovan99
Gost
jorgovan99

A dje na pokojno cetinje da nam igra reprezentacij

Darko
Gost
Darko

Da nije Cetinja ne bi ni imao reprezentaciju ili bi navijao za neku drugu

Realan
Gost
Realan

Bravo Darko,Herceg Novi je uz Cetinje.

Ljuka
Gost
Ljuka

iskulira dejo dio pitanja za mirka cini mi se

raikonen
Gost
raikonen

skidaj mojasa i druzinu kumim te bogom

rukometas
Gost
rukometas

grande dejo. bez njega bi se nas fudbal utulio

Prlje
Gost
Prlje

Uz malo srece mogli smo na mundijal

lukrecije
Gost
lukrecije

Dozivotni ugovor dati bratu srbinu tumbi

Zdravko
Gost
Zdravko

Basa Basa

Mne90
Gost
Mne90

Prokleta jermenija….

JovanaPg
Gost
JovanaPg

Moj Dejo, mladje selekcije su nam uzas, mijenjaj te selektore

Igor ivanovic
Gost
Igor ivanovic

na ct treba igrati i po cokolady svakom gledaocu dati

Mitrofan
Gost
Mitrofan

Bitno je da napredujemo

Kol
Gost
Kol

Mozemo na Evropsko

Komicar
Gost
Komicar

Tumba mora da ostane

Send this to a friend