Fudbal Gotov prelazni rok

Evropska Sutjeska prvi favorit

foto: FK Sutjeska

Poslije 55 dana “zatvorena” je fudbalska ,,pijaca” u Crnoj Gori, pa prvoligašima ostaje mogućnost ukoliko žele samo dodatnog ,,džokera” da ga angažuju, a to je igrač koji dolazi iz inostranstva ili je bez ugovora.

Ni ovaj prelazni rok nije donio neka glamurozna i zvučna imena, a obilježili su ga povratnici – crnogorski internacionalci, koji su čak imali i reprezentativno iskustvo. Definitivno je u tome prednjačio šampion vratio je nekadašnje reprezentativce (Damira Kojaševića, Aleksandar Šofranac i Stefan Nikolić), da bi posljednjeg dana stigao i povremeni reprezentativac Sjeverne Makedonije Milovan Petrović.

Nikšićani baš kao prethodnih godina nijesu tražili pojačanja, da popune roster, već tačno za pozicije koje su im bile kritične, a da su napravili pravi izbor pokazale su i evropske utakmice, koje su pokazale evropsko i moderno lice crnogorskog šampiona.

S druge strane, vječiti rival Budućnost ostala je bez reprezentativnog čuvara mreže, vratila internacionalca Petra Grbića, dovela Miloša Vučića, Đurića i Radovića, ali svakako prvi utisak je da se očekivao bolji “učinak” u prelaznom roku. Da li će Branko Brnović širinu tražiti u talentovanim mlađim igračima, ostaje da se vidi, ali po imenima Sutjeska svakako djeluje ozbiljnije…

Zeta je nastavila sa čudnom praksom ostaje bez najboljih igrača, ne dolaze velika pojačanja, ali će opet juriti velike ambicije. Zeta je prije Evrope ostala bez tri najstandardnija i najbolja igrača iz svih linija – golmana Namaška, štopera Vujačića i napadača Krstovića. Ali, za razliku od utakmica u Evropi, Zeta će biti jača za Sopa i Nijaveđija.
Dosta odlazaka po tradiciji bilo je u Titogradu, koji je ostao bez gotovo pola tima. Ipak, Titograd nije želio da gomila broj igrača, već je pažljivim odabirom odlučio se za par igrača, a najveće pojačanje je iskusni Đalović, dok je protiv CSKA Cinedu pokazao da će biti od izuzetnog značaja za ovaj tim.

Grbalj je doživio “rekonstrukciju” otišao je trener, čak 13 igrača, a čelnici tima iz Radanovića opredijeli su se uglavnom za mlađe igrače (Kartal, Babić, Đuričković, Zečević, a čini se daje pravi potez što su iz Arsenala uzeli Bogdana Raša, mladog reprezentativca). Iskra nije mnogo mijenjala, ali nakon odlaska Darka Nikača, dugo je tražila rješenje u napadu i u samom smiraju prelaznog roka, angažovan je iskusni Ivan Vuković.

Najveća “rekonstrukcija”, ipak, viđena je pod Golubinjom. Rudar je praktično sedam dana prije početka sezone dobio novo rukovodstvo, nedugo zatim i trenera (Edisa Mulalića), a posljednja dva dana prelaznog roka opremu Rudara zadužilo je desetak igrača.

Na taj način ,,rudari” su se spasili u minut do 12, a kako će sve to izgledati, budući da bez priprema i prijateljskih utakmica kreću u novu sezonu vidjeće se uskoro. Jasno je da cjelokupna situacija oko Rudara ovog ljeta djelovala u najmanju ruku neozbiljno!

Petrovac je bio aktivan – 11 igrača je otišlo, 12 je stiglo, pa je jasno da će Petrovčani sa gotovo potpuno novim timom ući u novu sezonu.

Dobar posao novih prvoligaša

Kom je nakon jedne sezone kroz Drugu ligu uspio da se vrati u elitu. Zlatičani su angažovali dva stranca (Jovica Blagojević iz Voždovca i Nikola Dimovski iz Skoplja), a Viktor Trenevski odlučio se za provjerene igrače sa priličnim stažom iz naše lige u liku Gorana Vujovića, Miloša Radulovića, Andrije Kaluđerovića…

Sva ta imena garantuju da bi Kom trebalo da bude ravnopravan sa ostalim timovima.

Podgorica je prvi put u eliti. Da Lješkopoljci ne žele da prvoligaški put traje jednu sezonu pokazala su pojačanja kapiten Rudara Milija Golubović, zapaženi vezista Lovćena Jovan Vujović, te Šaleta Kordić, koji je sa Sutjeskom osvojio titulu.

Podgorica je angažovala i mladog reprezentativca Nikolu Vujnovića, koji je bio u B timu Viljareala, a mladi Luka Maraš i Balša Sekulić dokaz su da u ovom timu žele da imaju što više igrača, potencijalnih mlađih reprezentativaca…

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Rakojevic je pravi strateg, KAPA DOLJE COVJEKU, ALI PRAVOM COVJEKYU U SVAKOM SMISLU. Pojačanja, nikad bolja u istoriji Sutsjeske. Tim za istoriju., a vrijeme će pokazati. Kojašević, Šofranac, Nikolić…., vrhunski radnici, prije svega Šovranac., zaista objektivno, samo neka nastavi kao do sada. Nažalostr, u fudbalu i sportu CG genaralno, veze, subjektivnosti, nepotizam i sl., moraju prestati ako hoćemo naprijed.

Send this to a friend