Fudbal

Jednostavno najbolji: Mesijeva osma Zlatna lopta, Đoković krunisao Aitanu Bonmati

Foto: Ballon d'Or #ballondor (X)

Njegova mundijalska bajka bila je presudna – Lionel Mesi je još jednom najbolji na planeti, maestro iz Rozarija osmi put u karijeri dobio je Zlatnu loptu, Frans fudbala.

Najprestižnije individualno priznanje u svijetu fudbala Mesi je dobio ispred Erlinga Halanda, koji je takođe imao fantastičnu sezonu u dresu Mančester sitija kojem je golovima pomogao da osvoji Ligu šampiona, Premijer ligu i FA kup. Među četiri najbolja bili su i Kilijan Mbape i Kevin de Brujne.

Ipak, Mesi je vodio Argentinu do krune svjetskog prvaka u Kataru i takav uspjeh bio je presudan ovog puta.

Za najbolju fudbalerku planete proglašena je Aitana Bonmati iz Barselone, a njeno ime kao osvajačice Zlatne lopte na ceremoniji u Parizu pročitao je najbolji teniser svijeta Novak Đoković, koji je bio specijalni gost u Teatru Šatle.

Na vječnoj listi osvajača ove velike nagrade Mesi je tako iza sebe na još većoj udaljenosti ostavio Kristijana Ronalda sa pet trofeja, a nakon njih slijede Mišel Platini, Johan Krojf i Marko van Basten sa po tri.

Tokom posljednjih 16 godina jedini osvajači Zlatne lopte koji nisu bili Ronaldo i Mesi bili su Luka Modrić (2018) i Karim Benzema (2022).

Haland najbolji strijelac, Martines golman, Belingem mladi igrač

Haland nije stigao do Zlatne lopte, ali je zasluženo dobio nagradu Gerd Miler za najboljeg strijelca, a njegov Mančester siti je izabran za tim godine.

Najbolji golman (nagrada Lav Jašin) je Mesijev saigrač iz reprezentacije Emilijano Martines, nagradu Kopa (najbolji mladi igrač) osvojio je nevjerovatni Džud Belingem iz Real Madrida, Sokrates nagrada (za humanitarni rad) pripala je njegovom saigraču Vinisijusu,

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
A ostali igrači
Gost
A ostali igrači

Argentinu je do krune vodio Di Maria , a Mesi je samo šutirao penale.

Send this to a friend