Fudbal

Sjutra startuje prvoligaški karavan: Manje klubova za veći kvalitet

Pauza je prošla, vrijeme je za domaći fudbal – prvoligaški karavan kreće ove subote kada se igra premijerno kolo Telekom 1. CFL.

Dvanaesta sezona elitnog ranga sama po sebi je specifična, jer se bitno razlikuje od svih prethodnih. Liga je skraćena sa 12 na 10 klubova, umjesto dosadašnjeg trokružnog igraće se četvorokružni sistem, a to će u krajnjem donijeti veći broj utakmica (36. kola). Promjena se odnosi i na smanjenje broja stranaca (dozvoljeno tri u protokolu), kao i činjenica da je svaka ekipa obavezna da počne i završi meč sa minimum jednim domaćim igračem do 21. godinu.

Sve to bi trebalo da podigne kvalitet crnogorskog klupskog fudbala.

“Kada se smanji broj klubova, logično je da bude jača konkurencija. To je prirodno. Sve promjene su donešene nakon studiozne analize, sa ciljem da se poboljša kvalitet našeg fudbala” rekao je predsjednik Udruženja trenera i selektor mlade reprezentacije, Mojaš Radonjić, koji dodaje:

“U novoj sezoni igraće se četvorokružni sistem, dakle neće biti kao do sada da neka ekipa dva puta nastupa na svom terenu protiv određenog protivnika. Ubuduće će svaki tim igrati po dva puta kući i u gostima. Tako je realnije, objektivnije. Mislim da novi sistem neće dozvoliti da se napravi velika bodova razlika kao što je slučaj bio prošle jeseni, kada je Budućnost stekla ogromnu prednost. Isto tako mislim da sada nijesu izražene prevelike razlike u kvalitetima timova”, ističe iskusni stručnjak.


Mladost dobro pazarila

Možda nijesu velike, ali razlike u igračkoj snazi svakako postoje. Čini se da uloga prvog favorita za titulu pripada Mladosti, a tu je i Budućnost koja brani tron i uvijek ima najviše ambicije.

“Mladost, makar na papiru, ima najbolji tim. Rukovodstvo kluba je dovelo nekoliko dobrih igrača, bivših reprezentativaca koji mogu da budu prevaga u našoj ligi. Mladost nema samo 11 fudbalera za prvi tim, već praktično dvije postave. Ima, dakle, širinu izbora, a to je jako bitno za izazove u oba domaća takmičenja. Ipak, da li će tako biti kada počnu utakmice, vidjećemo od subote”, ističe Radonjić.

Plavi žele trofej

Budućnost je ostala bez više od pola prvotimaca koji su bili dio šampionskog mozaika. Sa druge strane, stiglo je nekoliko pojačanja.

foto: Iva Mandić

“Sudbina crnogorskih klubova je da često imaju velike promjene u rosterima. Ode veći broj igrača, a umjesto njih dođe druga grupa. To je problem za trenere koji maltene poslije svakog prelaznog roka moraju iznova da uigravaju tim, nekad u istom, a nekad u drugačijem sistemu. To je ovog ljeta doživjela Budućnost. Nije lako nadomjestiti tolike odlaske, pogotovo što je riječ o prvotimcima. Ipak, Budućnost je u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Partizana pokazala da može dobro da odigra, a od tada je angažovala još neke fudbalere i sigurno je među glavnim favoritima za trofej”, smatra Radonjić.

Ko bi mogao da bude najprijatnije iznenađenje?

“Sutjeska takođe ima visoke ambicije, a interesantnu ekipu ima Grbalj koji je juče doveo Žarka Koraća u špicu. Bitan je svaki početak. Ekipe koje imaju ambicioznije planove, a krenu sa pobjedama u prvenstvu, mogu daleko da doguraju. Naravno, važno je fizičko stanje igrača, da su spremni i da ih zaobiđu povrede”, ističe Radonjić.

Razvoj mladih

Posljednjih godina na crnogorskoj fudbalskoj sceni sve je manje mladih igrača koji imaju bitniju ulogu u timu.

FSCG želi da se takav trend promijeni.

“Očigledno je da nema priliva mladih fudbalera. Zato je FSCG i donio odluku da je u predstojećoj sezoni svaki klub u obavezi da počne i završi utakmicu sa igračem do 21 godine. Na taj način se daje veća šansa mladima da napreduju. FSCG ulaže i u edukaciju trenera koji rade sa mlađim selekcijama, a sa tom praksom ozbiljnije treba da krenu i klubovi. Pored toga, dozvoljeni broj stranaca je smanjen sa četiri na tri, a to je prilika za nekog momka sa domaće scene da se nametne”, zaključio je Radonjić.

Jovan Stanković

Samo jedan strani trener u eliti

Samo će Iskra početi prvenstvo sa stranim trenerom. Jovan Stanković preuzeo je tokom ljeta kormilo danilovgradskog kluba na čijoj će klupi zvanično debitovati sjutra veče protiv Budućnosti, pod Goricom od 19 časova.

Svi ostali prvoligaši imaju domaće stratege. Budućnost predvodi Dragan Kažić, Mladost je zadržala Dejana Vukićevića, baš kao što su i Sutjeska i Rudar nastavili saradnju sa Nikolom Pecom Rakojevićem odnosno Radisavom Dragićevićem.

U odnosu na prošlu sezonu, nove šefove stručnih štabova imaju Grbalj (Dragan Radojičić), Kom (Vesko Stešević), Zeta (Dejan Roganović), Dečić (Mirko Marić) i Petrovac (Rudolf Marčić).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
tttt
Gost
tttt

Neće donijeti više utakmica…nego 18 manje. Ali će donijeti više kola.

brko mali
Gost
brko mali

odlozeno je za 8. avgust zbog vrucina, rekli su prije 2 dana

Send this to a friend