Fudbal

Šta je ispred stadiona Rajko Mitić: Tenk ili maketa

Foto: RSE

Tenk ili maketa? Oprečne informacije dolaze sa različitih adresa u vrhu vlasti Srbije, dan nakon što je ispred popularne beogradske Marakane (sada zvaničnog naziva Rajko Mitić), stadiona fudbalskog kluba Crvena zvezda postavljen tenk.

Na tenku je iscrtan grb Crvene zvezde, a navijači ovog kluba su saopštili da su tenk kupili na vojnom otpadu u Leskovcu. Od jutros na vozilu ispred stadiona masa ljudi se fotografiše, javio je RSE.

<<<Potpredsjednik Opštine Herceg Novi na tenku sa Delijama<<<

Ministarstvo odbrane: Tenk nije naš

Portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije major Milan Gujanica izjavio je da trajno demilitarizovan tenk T-55, koji je izložen ispred sjeverne tribine stadiona “Rajko Mitić” Fudbalskog kluba”Crvena Zvezda”, nije vlasništvo Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i nije sredstvo naoružanja i vojne opreme.

“Sa tenka su skinuti ili onesposobljeni svi elementi za vatrena dejstva i pokretanje. Tenk nema motor i transmisiju, cijev je zavarena, a nišanske i optičke sprave su skinute. U sadašnjem stanju izloženi tenk je maketa i muzejski eksponat”, naglasio je major Gujanica.

Stefanović: Maketa ne tenk

Nešto ranije, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je izjavio da ispred stadiona nije parkiran tenk, već maketa tenka.

“Policija se obratila tužilaštvu koje je reklo da nema elemenata krivičnog djela i mjesta za postupanje policije”, rekao je Stefanović novinarima u Beogradu.

Stefanović je naveo i da je policija obavila kontradiverzioni pregled te makete i da ne postoje minska i eksplozivna sredstava i nešto što može da ugrozi ljude.

Stefanović je rekao i komunalni organi treba da vide da li maketa može da stoji na tom mjestu i dodao da ne zna da li će ostati ispred stadiona i tokom večerašnje utakmice.

Navijači: Tenk kupljen u Leskovcu

Na portalu navijača Crvene zvezde „RSB“ (Red Star Belgrade) postavljene su fotografije tenka uz tekst da je riječ o “akciji navijača” uoči večerašnjeg revanš meča plej-ofa Lige šampiona protiv Jang bojsa.

“Danas je pred stradionom Rajko Mitić postavljen tenk. Poznat je slogan navijača da je ’proradila Zvezdina mašina’, a sada će tenk ispred sjeverne tribine i simbolizovati taj poklič“, navodi se u tekstu na sajtu “RSB“, u kojem se navijači Crvene zvezde nazivaju i “Sjeverna armija“.

U drugom tekstu koji je objavljen kasnije navodi se da je tenk “kupljen na vojnom otpadu u Leskovcu, gdje je sređen i ofarban, te postavljen kao već pomenuta simbolika”.

Vesić: Ne očekujem reakciju UEFA

“Ne vidim zašto bi maketa tenka bilo koga vrijeđala i ne znam zašto bi Evropska fudbalska unija reagovala na tako nešto”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Goran Vesić, menadžer Grada Beograda i nekadašnji funkcioner Fudbalskog kluba Crvena Zvezda.

On, poput Nebojše Stefanovića, tvrdi da je ispred Zvezdinog stadiona od juče, maketa tenka.

“Uostalom, u Evropi imate fudbalske klubove kao što je Arsenal, koji u svom grbu ima top, i CSKA na čijem stadionu u Moskvi stoji tenk, jer je to nekada bio armijski klub, i niko se zbog toga ne vrijeđa. Apsolutno ne vidim nikakav problem u tome, niti mislim da Zvezda može da bude sankcionisana od strane UEFA, mada je to pitanje za klub”, rekao je Vesić, menadžer Grada Beograda i nekadašnji funkcioner Fudbalskog kluba Crvena Zvezda.

Vesić je naveo da Grad Beograd nema nadležnost nad prostorom na kom je tenk postavljen, da to nije javni prostor, već da pripada Fudbalskom klubu Crvena Zvezda.

Ne davimo Beograd: Ukloniti tenk

Građanska Inicijativa “Ne davimo Beograd” pozvala je nadležne organe da reaguju i uklone, kako navode, tenk koji je juče postavljen ispred stadiona “Rajko Mitić”.

“Osuđujemo veličanje ratnih simbola u javnom prostoru, posebno ako su usko vezani za ratove devedesetih kojih se sjećamo samo po velikoj patnji, siromaštvu, zločinima i kriminalu, a čije posljedice podjednako osjećamo i danas na području svih zemalja bivše Jugoslavije”, navodi se u saopštenju “Ne davimo Beograd”, koje se nadovezuje na medijske natpise po kojima je vozilo navodno bilo uključeno u ratna operacije u devedesetim godinama.

“Nije jasno ni kako je moguće posjedovati vojno naoružanje ove vrste i koja je uloga Vojske Srbije u svemu ovome. Takođe, postavlja se pitanje i ko je dobio dozvolu da postavi tenk na javnoj površini, a u ime sportskog udruženja građana Crvena zvezda”, dodaje se u tekstu saopštenja.

Takođe se pozivaju nadležni da javnosti dostave sve detalje o slučaju koji se opisuje kao bizaran, te podvlači da od “ratnohuškačke atmosfere, pored tabloida ima i korumpirana partijska elita, koja stvara pritisak straha svojim građanima i tako im nameće teme koje nemaju veze sa svakodnevnim životom i neposrednim okruženjem koje bi primarno trebalo da ih interesuju ukoliko žele da bolje žive.

Uprava kluba, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo sporta i Vojska Srbije ovim povodom se nisu oglasili.

Ispred Marakane tokom čitavog prijepodneva masovno slikanje ispred tenka. Na prednjoj strani tenka iscrtani su grb i crveno-bijela zastava kluba.

Mlađi muškarci, ali i porodice sa malom djecom, čekali su sa moblinim telefonima na red kako bi se fotografisali sa svih strana, kao i na samom tenku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ratko
Gost
Ratko

Trebalo bi provjeriti da li je ovaj tenk pripadao jedinici pukovnika Novakovića koja je bježeći pred hrvatskom vojskom kod Dvora na Uni pregazila kolonu srpskih izbjeglica gdje je poginulo 82 ljudi. Zašto porodice ubijenih ne traže da se kazne odgovorni ?

Raulio
Gost
Raulio

Narode sa najnižim IQ-om u Evropi, jeste li kad gledali one emisije kad voze tenkove i oklopna vozila po gradovima Amerike, Engleske…e crni mi, samo da lajemo protiv Srba, pa bila maketa ili izbio Treći svjetski rat.

KALEMEGDAN☠
Gost
KALEMEGDAN☠

Ispred stadiona je vasa nocna mora, koja ce uskoro postati vasa java. Od Vardara pa do Triglava #SRBIJA.

jankela
Gost
jankela

Traktor treba da stave umjesto tenka

Petko Petković
Gost
Petko Petković

Ovo je kompleks ratnih gubitnika.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Srbi tvrde da je to sportski tenk.

Avdija
Gost
Avdija

Što bi rekao mali delija/cigan: to je bratko 40 tona željeza. 70 dinara za kilo, to je 40 tona, 40000železo*70dinari= 100€ brate.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

prvo je ruzno da cak i kao maketa tenk stoji blizu pored stadiona…to je oruzje koje ubija ljude i nije mu mjesto blizu sporta….drugo stadion zvezde je drzavni gradski nije vlasnisto kluba kao ni klub uostalom ….tako da ovaj vesic laze…mogu ga maci ako hoce

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Stadion je vlasnistvo kluba

(18)➕
Gost
(18)➕

Kad su organizovane navijačke grupe u Srb imale veze sa sportom?
Samo da pod njihov uticaj ne podpanu ostali navijači, nego se bojim da je kasno.

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Imaju i drugi timovi ispred stadiona,topove,podmornice,tenk kao CSK pa niko ne piše o njima što znači da je pun pogodak,ovo će biti turistička atrakcija i klub će profitirati jedino ovi sa sindromom ptspia jer im nije javljeno da je rat završen prije 25god možda budu imali neke traume!

Tomos
Gost
Tomos

Sjutra će Adžić, pa Nikolaidis, ili Brković pa Nikolaidis nekoliko strana o ovome. Oni baš umiju da odvoje bitno od nebitnog..

mojsilović
Gost
mojsilović

Taknuće se i Perović ove teme ali slažem se da će se Nikolaidis nasladit..

Titograd
Gost
Titograd

Pa, što očekuješ pope, nego da se sprdaju sa vama. Priznaćeš, ovo je ipak za sprdnju.

Flojd
Gost
Flojd

A što se Crnogorci śekiraju oko toga što se čini u Beogradu?

Marko
Gost
Marko

Nis to Crnogorci, to je uvreda za Crnogorce.

Nikac
Gost
Nikac

A kakve mi imamo veze sa vama,. Gledalismo te junake devedesetih, a o njihovim pobjedama ce pisati istorija.

Oluja
Gost
Oluja

Bolje da su traktor postavili.

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Ovi bas dave Beograd

Hatebeingsober
Gost
Hatebeingsober

Ispred stadiona je dokaz poraza srpskih paravojnih snaga u Kninu. Naravno da je maketa, pravi bi bio izbusen od Hrvatskih zolja.

serdar
Gost
serdar

Za vasu informaciju,poraz srpskih snaga je dogovor Tudjmana i Milosevica.Cetiri godine niste presli reku Kupu i nebi jos cetrdeset da nije bilo izdaje iz Beograda.Knin je prodat i pao u Beogradu a ne od vasih bojovnika.Upaljaci iz raketa na Petrovoj gori su na vreme uklonjeni a Milosevic nije digao nijedan avion dok ste vi bombardovali narod u koloni.Sta vam to… Više »

Zoran
Gost
Zoran

Za teritorija je bila pod zaštitom UN, nije to sramota za Srbe

Goran
Gost
Goran

Nemoj samo da bijete ljude kad budu gledali zvezdu večeras nego prebacite na drugi igra vam dinamo zagreb, mir brate mir…

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Pola Cg navija za Zvezdu,ko se smije na to zalećet!

prishtina
Gost
prishtina

zamislite da je nenko drugi postvio tenk ispred stadiona npr hrvari sta bi srpske novine pisale naravno Skndal ali posto su oni u pitanju nije skandal vec nesto normalno svi prave skandale samo su oni dobri svi u regijonu su losi smo su oni dobri

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Odmori malo ili ne izlazi iz kuce vrucina je velika..

prishtina
Gost
prishtina

Istina boli, tesko je pomiriti se sa istinom , priznaj da su takve novine u srbiju, uvjek je nesto skandal kad neku drui uradi ali kad vi uradite onda je dobro, ali to vise ne pai kod nikog nard i svi su svatili srpsku propagandu i to vas boli sto niko ne reaguje na vasu propagandu.

Kraja
Gost
Kraja

Kad bi u zagreb ili pristini postavili tenk, Odmah bih to aleksandar vucic okarakterisao kao strasnu PROVOKACIJU protiv srbije i njenog “nebeskog naroda”.

prishtina
Gost
prishtina

da upravo to kazem i odma bi bila zakazana hitna sednica saveza za bezbednost i ostoro osudili provokaciju iz Prishtine ili Zagreba i trazili od medjunarodne zajwdnice da hitno reaguju po ovom pitanju ma cirkus su oni od drzave

Lucije
Gost
Lucije

Na Kelemgdanu decenija a stoje topovi, rakete, tenkovi kao stalna postava i svako ko prođe slika se tu. U Italiji ima borbeni avion u vertikalno položaju uz glavni put. U svakoj skoro zemlji i a to u hrvatskoj ne znam iskreno oni “sitnica” slave etničko čišćenje stanovnika svoje zemlje njih 220.000. Njima je ovo ispod nivoa

prishtina
Gost
prishtina

ne kazem ja da nema ali samo kazem sta bi pisalo na srpske novine i nemam nista protiv toga tenka u srpsku vojsku ima takvih za prkiranje bog zna koliko pa neka parkiraju kod svakog stadiona po jedan da pokazu ljudima kako je propala srpska vojska.

Lucije
Gost
Lucije

Mislim da ne bi dan danas sa njima pregovarali, ucjenjivali, sastančili da je potpuno propala i da nije bitna na Balkanskom nivou. Ali dobro, neka si ti upravu. Vjerovatno sve to rade jer je dosadno onoj Mogerini, Merkel, Jukeru…mohuće i to, eto onako olako zaključih, oprosti

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Lucije, živio NATO!!!

Kme
Gost
Kme

Mi u naše dvorište i nosač aviona ima da postavimo,naša stvar.

prishtina
Gost
prishtina

samo u dvriste i mozete da parkirate jer nemate more eheheh

Foliranti
Gost
Foliranti

Mi iamo more, ali može samo skuter

prishtina
Gost
prishtina

Crnogorci znam da imaju al srbijanci nemaju nikad nisu ni imali i nikad ga nece imati

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ljimunada,kokice…

prishtina
Gost
prishtina

bolje ljimunda i kokice nego droga pa da se pucamo svaki dan kako vi po beogradu.

Foliranti
Gost
Foliranti

Sprdaš li se

Dana
Gost
Dana

Regijonu?

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Pisu o tenku kao da je ne znam sto..Sto bi sa slavljem u tuzima sa albanskim zastavama?
Ideeemo nocas CZV!

Oxo
Gost
Oxo

Kako ce vas napuniti YB

hedonista
Gost
hedonista

Ne vide oni problem kad se o njima radi. Beogradski pašaluk! Ajmo YB!!!

Goran
Gost
Goran

Bg pašaluk izgleda kao Rusija u odnosu na titogradski pašaluk, mislite o tome…

Hahaha
Gost
Hahaha

Gorane, dogodine u Prizren, ahahahahahah

Uči srpski
Gost
Uči srpski

Ulcinj,Tuzi,Plav,Gusinje,Rozaje….Hahaha počelo vam je hahahahahahahahaahah

podgoričanin
Gost
podgoričanin

HAHAHAH glupim srbima su albanci uzeli pola države, pa sad misle da će to i crnoj gori da se desi.

Send this to a friend