Košarka

Agresijom na spoljnu liniju poremetiti Baskoniju

Tornike Šengelija (foto: www.euroleague.net)

Baskonija je u novu sezonu ušla sa velikim ambicijama, okosnica od prošle sezone je zadržala, a ove želi da se plasira na fajnal-for čiji će biti domaćin.

“Bez obzira na domaćinstvo fajnal-fora, ambicije Baskonije u posljednjih već deset, 12 godina su uvijek visoke. Radi se o ekipi koja je godinama značajan faktor u Evroligi i ekipa koja je selektirana da i ove sezone bude u samom vrhu. Radi se o izuzetnoj organizaciji i timu koji je izvanrednim skautingom u godinama iza nas od mladih i neafirmisanih igrača napravio ozbiljne činioce u evropskoj i svjetskoj košarci. Poseban značaj postavljanju Baskonije u vrh evropske košarke imao je naš trener Duško Ivanović, istakao je Mijović. Lider ekipe je definitivno Tornike Šengelija, ali su tu i svi ostali”, rekao je trener Studentskog centra Petar Mijović.

Kakvu igru forsiraju Baskijci?

“Igraju veoma raznovrsno. Talenat u spoljnoj liniji i veoma pokretljiva unutrašnja linija daje mogućnost igre u tranziciji na otvorenom terenu. U svojim redovima imaju odlične šutere kao što je Džening, kao i odlične ‘pick and roll’ Uertasa i Hilijarda. Poseban kvalitet je kontinuitet njihove unutrašnje linije koja je jedna od najkompletnijih u Evropi. Šengelija, Diop, Poarije i Vojtman su igrači koji u oba pravca djeluju jako dobro. Šengelija kao lider je najopasniji. Igrač koji podjednako dobro napada i licem i leđima, a uz to je jako dobar paser”, objašnjava mladi stručnjak i nastavlja:

“Poarije igra jako dobro, a za Budućnost veoma nezgodan može biti Ilimaneu Diop, jako pokretljiva i vertikalna petica sa odličnim defanzivnim sposobnostima u zaštiti obruča. Jednostavno u utakmicama sa tako kompletnim timovima energija, koncentracija i fokus moraju biti na najvišem nivou.”

Kako Budućnost da igra protiv takve ekipe?

“Sigurno da i oni imaju određenih slabih tačaka. U prvom redu maksimalna agresija na spoljnu liniju može poremetiti njihov balans napada. ‘Pick and roll’ napadi u kojima bi tačke udara bili Vojtman i Poarije takođe bi mogao biti ofanzivni adut našeg tima. Kao ekipa koja dosta koristi tzv. ‘logo’ pik sa Gordićem i Ivanovićem, Uertas i Džening su sigurno mete u tom dijelu. Ali, osnova koja će dati mogućnost da igraju na pobjedu biće zaustavljanje njihovih tranzicionih udara i smanjenje individualnih kvaliteta nosioca igre kroz agresivnu i jaku odbranu u kontinuitetu”, jasan je trener Studentskog centra.

Veliki problem plavima će u ovom, ali i svakom narednom meču predstavljati povreda Alekse Ilića.

“Njegova visina bi sigurno pomogla u duelu sa dugačkom centarskom linijom španske ekipe. Sigurno da se Aleksa kroz nekoliko posljednjih utakmica nametnuo kao ozbiljno rješenje i da će njegovo neigranje biti ozbiljan hendikep”, istakao je Mijović koji je na kraju kazao da bi pobjeda u Baru mogla da podigne samopouzdanje.

“Svaka pobjeda je veoma važna. Utakmica protiv Mornara je pokazala da ima prostora za napredak i da eventualni trijumf u meču sa Baskonijom može biti prekretnica”, zaključio je Petar Mijović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
1244
Gost
1244

Agresijom na spoljnu liniju… A kako i su čime.

Send this to a friend