Košarka Sezona završena

Budućnost Voli i Mornar poslali predprijave za Evrokup

foto: KK Budućnost

Skupština ABA lige j.t.d. održana danas putem video linka, detaljno je analizirala situaciju nastalu uslijed pandemije virusa COVID-19 i donijela niz odluka koje će i u ovom veoma delikatnom trenutku, za sport i sve sfere života uopšte, osigurati dalje unaprjeđenje takmičenja, a crnogorski timovi Budućnost Voli i Mornar, poslali su predprijave za Evrokup.

Posle analize svih mogućih opcija, Skupština ABA lige j.t.d. odlučila je da otkaže nastavak sezone 2019/20 u 1. ABA ligi, 2. ABA ligi i U19 ABA liga šampionatu.

“Pored velike želje i iscrpljenih svih mogućnosti da se sezona završi na terenu, klubovi ABA lige su na prvo mesto stavili zdravlje igrača, navijača, stručnih štabova i svih onih koji učestvuju u organizaciji utakmica. Prisustvo i razvoj virusa COVID 19, još uvek nosi veliki broj ograničavajućih faktora. U tom pogledu, zemlje koje pokrivaju takmičenja ABA lige j.t.d. nisu u istoj situaciji, što klubove stavlja u različite pozicije, ograničava mogućnosti okupljanja ekipa posle više od dva mjeseca pauze i onemogućava sprovođenje adekvatnog trenažnog procesa, što su ključni faktori za bezbedan nastavak sezone”, navodi se u saopštenju ABA lige.

Skupština ABA lige j.t.d. je odlučila da se sezona 2019/20 završi bez imenovanja šampiona u svim takmičenjima.

Istovremeno, Skupština ABA lige j.t.d. je zaključila da je u ovom trenutku, ključno svu energiju usmjeriti ka organizaciji sezone 2020/21 koja će, s obzirom na specifičnost situacije, sa sobom nositi izuzetno velike izazove.

“Sa ciljem daljeg jačanja takmičenja, Skupština ABA lige j.t.d. odlučila je da 1. ABA liga u sezoni 2020/21 bude proširena na 14 klubova. Pored 12 klubova iz sezone 2019/20 (Budućnost Voli, Cedevita Olimpija, Cibona, Crvena zvezda mts, FMP, Igokea, Koper Primorska, Krka, Mega Bemax, Mornar, Partizan NIS, Zadar), Skupština ABA lige j.t.d. odlučila je da za sezonu 2020/21 specijalne pozivnice dodijeli Borcu i Splitu. Skupština ABA lige j.t.d. odlučila je da 2. ABA liga u sezoni 2020/21 broji 12 klubova na osnovu rezultata u nacionalnom šampionatu. Svih šest zemlja pod okriljem takmičenja ABA lige j.t.d. (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Hrvatska) imaće po dva predstavnika. U slučaju da se iz neke države ne prijave klubovi koji su to pravo stekli na osnovu rezultata, upražnjena mjesta biće popunjena sa specijalnim pozivnicama”, dodaje se u saopštenju regionalnog šampionata izdatog nakon sjednice SKupštine.

Skupštini ABA lige j.t.d. takođe je donijela odluku da advokatski timovi Crvene zvezde i ABA lige potpišu sporazum o vansudskom poravnanju u skladu sa odlukama Skupštine, čime će se na miran način riješiti sudski spor.

Skupština ABA lige j.t.d. donijela je odluku da će u najkraćem mogućem roku obaviti razgovore sa predstavnicama Evrolige, kako bi osigurala najbolji mogući status za svoje klubove.

Crvena zvezda je zbog odluke o ponavljanju Evrolige učesnik ovog takmičenja i u novoj sezoni dok Partizan ima osigurano mjesto na osnovu rezultata u minuloj sezoni u Eurokupu. Predprijave za ovo takmičenje već su poslali Budućnost, Cedevita Olimpija i Mornar i očekuje se da će svi biti učesnici drugog po kvalitetu evropskog klupskog takmičenja.

Istovremeno, ABA liga i klubovi će detaljno pratiti situaciju sa razvojem virusa COVID-19, biće u stalnom kontaktu sa državnim i zdravstvenim organizacijama i u skladu sa eventualnim ograničenjima vršiti usklađivanje svojih daljih koraka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Svjefol
Gost
Svjefol

Ako je tako, Buducnost i Mornar moraju biti ucesnici Eurocup-a… Sve drugo je farsa

edi
Gost
edi

Čini mi se da ovdje piše da će sigurno biti dio tog takmičenja.

Send this to a friend