Košarka kvalifikacije za ep

Košarkašice u Daskoj, Jelena Škerović: Idemo na pobjedu, mislimo i na razliku

KSCG

Iako je u pitanju drugi od tri kvalifikaciona ciklusa, crnogorske košarkašice praktično su tek na početku borbe za plasman na sedmo uzastopno učešće na Evropskom prvenstvu.

Nakon suspenzije Rusije i brisanja njenih rezultata, Crna Gora ima samo jedan meč i trijumf protiv Austrije, koju je savladala i Danska, tako da je jasno da će pobjednika grupe F i samim tim putnika na šampionat Starog kontinenta odlučiti međusobni dueli Skandinavki i Crnogorki.

Prvi meč očekuje ih večeras (18.30) u Kopenhagenu.

“Crna Gora ide na pobjedu u Danskoj”, kaže selektorka Jelena Škerović.

Naravno, u taboru naše selekcije svjesni su da sve može da odluči revanš u Podgorici u okviru februarskog ciklusa.

“U slučaju da stvari ne krenu kako je planirano, vodiće se računa i o razlici, jer će ukupan međusobni skor biti presudan za plasman na Eurobasket”, kaže selektorka.

Naša selekcija je odradila u Podgorici četiri treninga, vježbala je i sinoć u Kopenhagenu. Obje selekcije imaju po pobjedu iz duela sa Austrijom, pa je sada vrijeme za prvi od dva ključna meča.

“rlo važna utakmica i vrlo malo vremena za pripremu, ali to nije ništa novo. Težak protivnik u smislu da njihov sistem igre nama baš ne odgovara. To je sistem svih skandinavskih zemalja, brza igra, šutiranje za tri poena. Ipak, mislim da ćemo odgovoriti na t. Važno je da razmišljamo i o razlici ako ne bude rezultat u našu korist, ako ne daj bože one budu vodile, jer će prvo mjesto odlučiti naš dvomeč protiv njih. Mi idemo na pobjedu svakako, ali i ako se izgubi neće biti kraj svijeta, jer imamo revanš u Podgorici u februaru”, poručila je Jelena Škerović.

Osvrnula se i na pehove zbog povreda i izostanak dvije važne košarkašice iz prethodnih akcija.

“Nemamo Milicu Jovanović i Markišu Getling, što će uticati na našu igru. Ali, velika stvar je što se Jelena Dubljević vratila u reprezentaciju. Svi znamo njene kvalitete i šta doprinosi na terenu, pa sa njom će sigurno biti lakše. Tu je u selekciji i budućnost ženske košarke u Crnoj Gori. Te djevojke su naša budućnost i ovo je za njih šansa da pokažu šta one mogu da daju. Da steknu neko iskustvo i da osjete težinu nošenja utakmica na svojim leđima”, kazala je Škerovićeva.

Djevojke iz Budućnosti Bemaxa sa mnogo samopouzdanja stižu u nacionalni tim, uz veliki broj pobjeda u klupskom dresu i poslije osvajanja trofeja na B prvenstvu Evrope u Skoplju. Na zvaničnom sajtu Fibe Marija Leković izdvojena je kao talenat koji može da bljesne.

“Odigrale su Evropsko prvenstvo U20 i tu pokazale kvalitet. Na treninzima i tokom sezone potvrđuju taj kvalitet, tako da će na primjer Marija Leković moći da pokaže više na ovoj i sljedećim utakmicama, da potvrdi ono što predstavlja u Budućnosti i mladoj reprezentaciji. Uz nju i sve ostale djevojke iz mlade selekcije, ipak, moraju da se adaptiraju na jaču seniorsku košarku, pošto WABA takmičenje je dosta slabije, pa imaju manji broj jakih utakmica i sada moramo da vidimo kako će se pokazati i mogu li taj kvalitet da donesu nakon ovako kratkih priprema”, kategorična je Škerović.

Send this to a friend