Košarka Večeras startuje nova sezona ABA lige

Kreće elita regiona

Sa bolje balansiranim sastavima, čvršći i zreliji, ali i realno kvalitetniji, najjači klubovi ABA lige ulaze u po mnogima jedno od najkvalitetnije izdanje ABA lige, koja počinje večeras. U najužem krugu favorita za plasman u plej-of su naši Budućnost Voli i Mornar.

Ulog je, makar još ove sezone, veliki a potencijalna titula od kapitalnog značaja -jer i dalje znači plasman u Evroligu. To što je aktuelni prvak Crvena zvezda prvi favorit za regionalni tron ne znači mnogo. Upravo je njen poraz u četvrtinalu ABA Super kupa od prvaka Slovenije Primorske pokazao, da nema neranjivih. Budućnost Voli je već u pripremnom periodu pokazala koliko je važno kada se pronađe dobar balans za cjelokupan sastav. Novi trener Slobodan Subotić je od dolaska u naš najveći klub pažljivo birao profil raznovrsnih pojačanja za različite varijante i postave na terenu. ,,Plavi u novu sezonu ulaze sa ekipom zasnovanom na manjem budžetu od prethodnog evroligaškog, ali i sastavom spremnim na žestoku borbu tokom cijelog meča. Uz najavljeno dovođenje kvalitetnog krila, Podgoričani ciljaju makar polufinale. Čini se da je dolazak plejmejkera Kobsa, beka Bamforta, krilnog centra Martina pun pogodak. Centar Mejers tek ulazi u ritam, a već je “otpisan” krilo Vud, jer uprava i stručni štab žele što prije pravo rješenje za “trojku”.

Mornar je napravio izuzetan skup pojedinaca (stigli Pulen, Bjelica, Markota, Sead Šehović, povratnici Nidam i Ros), ali je u pripremnom periodu djelovao “meko” pod obručem, Tražiće se bolja forma centra Lukovića, za dostizanje plej-of ambicija u žestokoj konkurenciji.

Prvak Crvena zvezda se jeste izuzetno pojačala, sačuvala okosnicu tima i dovela evroligaške zvijezde poput iskusnog krilnog centra Gista, bivše zvijezde Efesa Bobija Brauna, bivšeg NBA plejmejkera Lorenca Brauna. Ipak, stiče se utisak da je upravo izbor organizatora igre velika lutrija, jer se radi o igraču bez iskustva na velikoj evropskoj sceni. Tim Milana Tomića čeka naporna evroligaška sezona od 34 utakmice. Djeluju tanko na “petici”, uz neizvjestan oporavak bivšeg centra Reala Ognjena Kuzmića, iza kojeg je teška saobraćajna nesreća. Rivali će biti spremni da kazne umor Beograđana, a bez oporavljenog Kuzmića nema kvalitetne igre u piku, bez koje nema ni uspjeha u ABA.

Čini se da je trener Partizana Andrea Trinkijeri “pogodio” sa skupom izuzetnih atleta, ekipom spremnom za mečeve različitog ritma, sistema odbrane. Veliko pojačanje je dugogodišnji plejmejker Budućnosti Gordić, američki bek Volden, oporavljeni bek Jaramaz, krilni centar Tomas, centar Mozli… Trenutno Beograđanima možda jedino fali dominantan šuter na “dvojci”, što nadomješćuju izuzetno agresivnom timskom igrom.

Spisak favorita ne treba zaključiti sa Cedevita Olimpijom (došli dominantni realizatori: Boutrajt, Mekintajer, Simonović, Blažič), čija će igra mnogo zavisiti i od toga kako se uklopi posljednje pojačanje, centar Cirbes. Igokea ima izuzetno interesantan sastav (plejmejkeri Evans i Cvetković, centar Kliford, šuter Von, jedan od najvećih talenata Evrope krilo llić). Primorska je na ABA Super kupu pokazala zašto je dominantno osvojila ABA 2 ligu i slovenački šampionat.

Sve to je dovoljno za zaključak, da ABA donosi najveću koncentraciju kvaliteta do sada. Lakih gostovanja nema, minimalna je šansa da bilo ko sezonu završi sa manje od pet poraza. A tek onda kreće plej-of borba, gdje cijela sezona staje u jedan meč. U klupskim takmičenjima u regionu, ABA nema konkurenciju i apsolutno zaslužuje da bude “karta” za Evroligu.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CIKOTA
Gost
CIKOTA

Naprijed Buducnost.

Migo
Gost
Migo

Opet cedevita.. – 28

Fcb
Gost
Fcb

Martin nije za ozbiljnu kosarku…. Odlicne fizikalije, ali prosto nema visinu… A I tehnika mu nije jaca strana….

Clasic
Gost
Clasic

Mislim da se Partizan najvise izdvaja ove godine i najveci su favoriti po prikazanoj igri makar za sada su bez konkurencije.

Migo
Gost
Migo

Slazem se Partizan je favorit broj 1 ove godine!!!

Migo
Gost
Migo

A ne..Buducnost nije elita

Krampa
Gost
Krampa

To što navijaš za mutanta iz predgrađa i klub ratnog profitera s Kosova, čuvene mafijaške pudlice, čiji navijači su poznati po mrdanju koševa, gađanju mokraćom, stolicama i ciglama, dosta govori o tebi. Ali da bi to shvatio treba malo škole i malo svijeta viđeti.

Migo
Gost
Migo

A ti za covjeka koji je bez skole napravio imperiju??? Kako?Objasni mi?? Pa da i ja napravim milione jer sigurno imam skole vise od njega!!

Migo
Gost
Migo

Malo svijeta vidjeti? Prosal sam cijeli svijet vise od tebe duplo…

Send this to a friend