Košarka

Budućnost odbranila trofej Kupa u dramatičnom finalu

Košarkaši Budućnosti po 11. put od obnove nezavisnosti osvojili su Kup Crne Gore – u dramatičnom finalu Podgoričani su pobijedili Mornar rezultatom 87:83.

Sjajna utakmica u SC Morača pred 2000 ljubitelja igre po obručima riješena je u posljednjem minutu. Nekoliko sekundi ranije Derek Nidam je pogodio trojku za vođstvo Mornara 80:79, a onda je u narednom napadu istom mjerom uzvratio Nemanja Gordić.

Nakon izgubljene lopte Barana i prekršaja, Gibson je pogodio za 84:80 i nagovijestio trijumf. Nidam je preuzeo odgovornost, pokušao da bude meč viner, ali je naredna dva pokušaja van linije 6.75m promašio.

Kroz penal završnicu Podgoričani su priveli meč u svoju korist i slavlje njihovih navijača moglo je da počne. Ovo je prvi trofej za trenera Aleksandra Džikića kao stratega “plavih”.

Mornar je bolje otvorio utakmicu, vodio 12:3, kasnije i 26:18, ali je Budućnost napravila seriju 12:0 i prvu četvrtinu dobila sa 30:26.

Crnogorski prvak je održavao prednost tokom druge dionice, ali je novi preokret uslijedio u trećoj. Ponovo su Barani dominirali, imali +6 (62:56) i očekivano smo dobili neizvjesnu utakmicu do samog kraja.

Tokom posljednjeg perioda ekipe su smjenjivale u vođstvu, a na kraju su više sreće imali igrači Budućnosti.

Za najboljeg igrača finalnog turnira proglašen je Zoran Nikolić, centar pobjedničke ekipe. On je meč za trofej završio sa 13 poena. Efikasniji od njega bili su Gibson sa 19, 15 je dodao Ivanović, dok je 14 postigao Gordić.

Kod Mornara najbolji je bio Mićović sa 21, Rejli-Ros je postigao 18, Luković 17, dok je tragičar Nidam dodao 16 pogodaka.

UŽIVO:

40.minut – 84:80 za Podgoričane. Još 19 sekundi do kraja. Tajm aut Pavićevića.

40.minut – Još 60 sekundi do kraja 82:80 vodi Budućnost.

38.minut – Neriješeno je 77:77, slijedi drama…

35.minut – Poslije nesportske lične greške Ivanovića, Mornar je i dalje u prednosti, vodi sa 77:74. Još pet minuta do kraja…

Kraj treće četvrtine: 70:67 za Mornar uoči odlučujućih deset minuta. Preokrenuli su Barani, stegli odbranu, imali razigrane Rejlija-Rosa i Mićovića i to se odrazilo na rezultat. Čak 21 poen ima Mićović, uz šut igre 8/10. Nidam je na četiri lične greške.

26. minut – Dominiraju Barani, odlično otvaranje drugog poluvremena. Rezultat u trećoj dionici je 16:5, a Mornar trenutno ima +6 (62:56). Tajm aut Džikića.

23.minut – Tek poslije dva i po minuta igre u nastavku Budućnost je dala koš iz igre, trojku je pogodio Danilo Nikolić. Mićović i Luković igraju sasvim dobro za Mornar, problem su tri lične greške Nidama. Trenutno je 54:52 za Podgoričane.

Poluvrijeme: Na polovini susreta Budućnost je u blagoj prednosti – 51:46. Od finišta prve dionice pa do odlaska na odmor “plavi” su održavali vođstvo. Zoran Nikolić sa 13 i Ivanović sa 11 poena su najefikasniji igrači kod branioca trofeja, dok su po 13 poena na drugoj strani ubacili Mićović i Nidam. Mornar je pogodio pet trojki iz devet pokušaja, dok su igrači Budućnosti često išli na liniju penala – 20/23.

18.minut – Sedam poena prednosti za Budućnost – 45:38. Ivanović i Z. Nikolić prave probleme Baranima, dok se kod Mornara vratio Nidam i odmah nastavio gdje je stao u prvoj četvrtini.

13.minut – Ulazak Nikole Ivanovića oplemenio je igru Budućnosti koja u ovim trenucima igra jako dobro i vodi 39:32. To je najveća prednosti “plavih” u dosadašnjem dijelu meča. Mornar je bez Nidama, koji je u prvom kvartalu napravio dvije lične greške.

Kraj prve četvrtine: Izuzetna završnica Budućnosti i serija 12:0 poslije koje dolaze do +4 (30:26) nakon deset minuta igre. Sjajno finale je na pomolu. U prvoj dionici Podgoričani su izveli čak 13 penala, pogodili 12.

8.minut – Nidam je vrlo raspoložen, pogodio je dvije trojke i već je sakupio devet poena. Gordić ne uspijeva da ga zaustavi. Vodi Mornar sa 23:16.

6.minut – Služi šut košarkaše Mornara i održavaju prednost 18:10. Budućnost je došla do nešto bolje igre u napadu.

3.minut – Odlično igra Mornar na krilima trija Nidam-Mićović-Luković. Njih trojica upisali su po četiri poena, pa Barani vode sa 12:3. Prinuđen je trener Budućnosti Aleksandar Džikić da zatraži minut odmora. Jedine poene za Podgoričane dao je Z. Nikolić.

1. minut – počeo je meč. Čuju se uvrede na račun Đorđija Pavićevića, prvog čovjeka barskog kluba. Mornar otvara finale poenima Nidama.

18:59 – Solidna posjeta u SC Morača, oko 2000 gledalaca došlo je da prati finalni meč. Prisutni su i Varvari, najvatrenije pristalice podgoričkog kluba.

18:56 – Uoči utakmice intonirana je crnogorska himna.

Finale donosi crnogorski klasik, duel ekipa koje igraju izvanredno i koje će braniti čast naše države u završnici regionalne ABA lige.

Budućnost je juče u polufinalu pobijedila Lovćen 87:58 i 12. put igraće za trofej Kupa od obnove nezavisnosti. Samo jednom nijesu podigli pehar, kada ih je Sutjeska iznenadila u Tivtu.

Mornar je treći put zaredom rival Budućnosti u meču za trofej, a nastup u finalu izborio je pobjedom protiv Sutjeske 83:78.

L.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ezop
Gost
Ezop

Svaka čast Mornaru na odličnoj igri protiv realno favorita.Mogli su da pobijede i bilo bi zasluženo! Ali ljudi moji,ona slika na TVCG je zastiđe,nacionalna sramota!

Perhaps?
Gost
Perhaps?

Izvanredna utakmica, atmosfera. Budućnost je znala da odigra zrelije kad se lomilo. Sudije ne uplićite, nijesu gurali nikoga. Mornar nije izdržao pritisak odbrane Budućnosti, Needam je bio pod pritiskom, Luković je održavao skok u napadu a Mićović i ovog puta izvanredan protiv Budućnosti. Na drugoj strani Nikolić polako shvata kako da koristi svoje kilograme i to je najbolje bilo noćas… Više »

Pracka
Gost
Pracka

Odlican komentar na mjestu. Mornar je super ekipa i vrlo nezgodna za cuvanje. Buducnost totalno bez suta. I da je mornar dobio ne bi bilo nezasluzeno. Odlicna utakmica. Sudije nema sto da iko spominje. Bile su na nivou super utakmice. Odgledao sam srpski,hrvatski,turski i spanski kup, vjerujte da su ove sudije zlato kakvo je tamo sudjenje.

Krnji
Gost
Krnji

20 bacanja vise sutnula buducnost i tebi je sudjenje ok??ne navijam ni za mornar ni buducnost ali je sudjenje sramotno!!buducnost ekipa koja je poznata po tuci sutne duplo vise bacanja od mornara je smesno!!!

greška
Gost
greška

Ko je kriv igračima Mornara što prave faulove pri šutu. Skoro nijedan mali faul nijesu napravili na zemlji , pa zato je Budućnost i imala toliko bacanja.

metadon
Gost
metadon

Stvarno što je sa onim komentatorom?Kao da je Mornar ekipa iz Francuske.Sramno.RTCG ne zaslužuje da postoji,po nijednom parametru.

MNE
Gost
MNE

Nijesam gledao utakmicu ali Budućnost je Budućnost

Pracka
Gost
Pracka

Ko se bude zalio na sudije u ovoj utakmici taj pojma o kosarci nema. Boli me uvo za pehar kupa CG koji nista ne znaci.

Petko
Gost
Petko

Ka’ i prošle godine, nek daju sudijama pehar…

Steka
Gost
Steka

Sudije su najvece zlo u svim sportovima…

Munja
Gost
Munja

E’o Ivan Maksimovi šutira trojke

Vlado
Gost
Vlado

Starac Fočo je u pravu..samo bih ja jos nesto dodao..ja sam navijac buducnosti a ovo je kup CG..sramota je na javnom servisu da se ovako raduje komentator koševima buducnosti a Barani kad daju kos kao da je neko umro,jedva izgovori…posteno bi bilo da bude neutralan..a to za koga on u srcu navija to je njegova stva i lično pravo!!!

starac fočo
Gost
starac fočo

Slika na rtcg kao iz 1976. provlače li signal kroz bojler ili vodokotlić? Bitno je da se raspravlja o Đuroviću, Škrelji i Kadiji. Ovo je zastiđe!

Šljiva
Gost
Šljiva

Zar gledaš RTCG ???😨

Shade
Gost
Shade

A znači kod svakoga je takva slika, ja sam mislio da mi nešto televizor nije u redu, rekoh gotov mi ekran

Send this to a friend