Košarka ABA liga

Žugić drugi najmlađi sa 20 poena u ABA

Fedor Žugić je sa 17 godina i dva mjeseca postao drugi najmlađi igrač u istoriji ABA lige koji je ubacio 20 ili više poena u meču regionalnog takmičenja.

Partija tinejdžera Budućnost Volija, jednog od najvećih talenata evropske košarke u pobjedi nad Cibonom 87:68, je tema i van crnogorskih košarkaših okvira. Imena igrača sa kojima dijeli listu najmlađih sa 20 poena u ABA svjedoče o njegovom kvalitetu.

Prije četiri godine Dženan Musa je sa 17 godina i sedam mjeseci postigao 26 poena za Cedevitu protiv Olimpije. Roko Leni Ukić je sa 17 godina i devet mjeseci ubacio 25 poena za Split protiv Zadra 2002. godine… Bek Vanja Marinković je sa 17godina i devet mjeseci postigao 21 poen protiv MZT-a prije šest godina.

Interesantno, osmo i deseto mjesto u poretku najmlađih sa 20 poena u ABA zauzima Nikola Ivanović. Bek Budućnost Volija je januaru 2012. u mečevima sa Zagrebom i Radničkim ubacio 23 pa 20 poena. Tada je imao 17 godina i deset mjeseci.

Tako je samo Nihad Đedović, evroligaška zvijezda Bajerna, ispred Fedora u tom poretku. Još 2007. u dresu Bosne Đedović je ubacio 22 poena u gostima Zagrebu, a imao je 17 godina i mjesec. Iza Žugića sada su ostali rezultati Dženana Muse, Roka Lenija Ukića, Vanje Marinkovića, Nemanje Alesandrova, Roka Prkačina…

“Na šutu radim svakog dana, uvijek se odvoji vrijeme poslije treninga da se tome posvetim. Trebalo je i malo samopouzdanja ali sada je i to došlo”, rekao je Žugić za naš list.

Fedor je želio da prije svega govori o utakmici. Budućnost Voli je oslabljena riješila važan meč rutinski, svega 48 sati nakon velike pobjede nad Brešom u gostima u Evrokupu. Već sredinom treće dionice tim je imao 30 poena prednosti.

“Dobra utakmica za nas i bitna pobjeda, čvrsto i jako od početka smo igrali. Ispoštovali smo dogovor iz svlačionice i to se na kraju odrazilo na rezultat”, kazao je Žugić, tinejdžer kojeg smatraju jednim od tri najveća talenta u njegovom godištu u Evropi.

Sa 17 godina, ove jeseni Fedor Žugić dočekao je poziv selektora Boška Radovića za nastup u nacionalnom timu… Minutažu će možda dobiti već u petak u meču sa Njemačkom, u francuskom Pou.

“Ovo je za mene prvo iskustvo sa A reprezentacijom i velika mi ne čast da budem dio tima i pomognem ekipi da predstavimo našu zemlju na najbolji način. Očekujem dobru igru i da se vratimo kući sa pobjedama”, istakao je Žugić.

Trener Petar Mijović istakao je da očekuje da Fedor Žugić nastavi da napreduje ove sezone. Svaki minut na terenu do sada je zaslužio. I očigledno djeluje sve komotnije na parketu, kako u ABA tako i u Evrokupu.

“Naše ambicije od početka sezone se nijesu promijenile, to je da pokušamo da dođemo na vrh Evrokupa i ABA lige. Ja ću se truditi da pružim sve od sebe, da što više doprinesem timu u ostvarivanju ciljeva koje smo zacrtali”, zaključio je Fedor.

Već od ponedjeljka je sa reprezentacijom, prvi put sa seniorskim nacionalnim timom, pred važne mečeve kvalifikacija za Eurobasket. Ukoliko dobije priliku i minute na mečevima sa Njemačkom i Velikom Britanijom, na ,,dvojci“ ili ,,trojci“, biće to nova dragocjena prilika za njegov napredak i razvoj. Do sada je svaku iskoristio.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vesko nk
Gost
vesko nk

Samo mladim igračima treba dat šansu i oni će je iskoristit na najbolji način.Ovako u Mornaru legija stranaca i domaćih starijih igrača i kako da sazrene stekne iskustvo neko sa 15-16 godina kad mu treba dati krila.U tom uzrastu oni su đeca koja se ne boje i koja se igraju velike igre. Samo tako se dobijaju veliki igrači.Treba i Pajoviću… Više »

Send this to a friend