Ostali sportovi Iznenađenje na kraju

Senzacionalna pobjeda Pogačara na Turu

Tadej Pogačar (21) ispisao je istoriju – prvi je Slovenac koji će osvojiti najveću biciklističku trku Tur de Frans. Postao je drugi najmlađi šampion Tura u istoriji.

To je epilog ključne 20. etape, brdskog hronomentra sa usponom na usponu prve kategorije La Planš de Bel Filj. Pobjednik etape Pogačar je u odnosu na favorita i zemljaka Primoža Rogliča ostvario čak za minut i 56 sekundi bolje vrijeme. Potpuno neočekivano, novi šampion je ostvario i za minut i 21 sekund bolji rezultat od Toma Dumulana, favorita etape i bivšeg šampiona Điro d’Italije.

Mladić iz Komende će na kraju Tura imati 59 sekundi prednosti u generalnom plasmanu od Rogliča, koji je u etapi bio peti. Na trećem mjestu završiće Britanac Riči Port sa tri i po minuta zaostatka.

“Nijesam imao tim, bilo kakvu pomoć kao rivali… Danima sam nosio bijelu majicu za najboljeg mladog vozača, sada sam dočekao žutu majicu lidera Tura, što je san za svakog vozača, u pravom trenutku. U svakoj krivini hronometra sam se trudio da pružim više”, rekao je Pogačar, koji je prije hronometra imao 57 sekundi u odnosu na Rogliča.

Veliki rival, šampion Vuelte Roglič prvi mu je na cilju čestitao trijumf.

Pogačar je prošle godine bio treći na Vuelta a Espanji, kada je osvojio tri etape, a osvojio je i Trku oko Kalifornije.

U nedjelju je na programu revijalna etapa za sprintere, ulicama Pariza.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slovenija slavi
Gost
Slovenija slavi

Sjajni Roglic i Pogacar su ispisali istoriju slovenackog sporta i svjetskog biciklizma. Na kraju mladji Tadej svjeziji i jaci na odlucujucem hronometru zavrsenim usponom prve kategorije. Potpuno zasluzeno je preokrenuo u generalnom plasmanu, ipak je bio najbolji kad je bilo najpotrebnije, a i tokom citavog Tura je bio najagresivniji, najangazovaniji i to sa vrlo malo ili ni malo pomoci “vodonosa”… Više »

Send this to a friend