Rukomet Budućnost dočekuje Borusiju

Plave sa legendom na klupi otvaraju novo poglavlje

foto: ŽRK Budućnost

Bojana Popović i njene rukometašice žele što prije da zaborave tužne i teške stvari iz prošle godine, a da 2021. otvore pobjedom u Ligi šampiona. Prilika za to je idealna, bez obzira što će Budućnost u nastavku takmičenja biti oslabljena. ,,Plave“ će bez tri ključne igračice dočekati večerašnji duel sa Borusijom, a priliku će dobiti djevojke (2002/2003. godište) koje nastupaju za Budućnost II u Prvoj crnogorskoj ligi.

Ukupno ih je devet, a među njima se ističe Nikolina Vukčević koja u 21. godini igra najbolji rukomet karijere. Šansu će dobiti od prvog minuta Itana Grbić sa srednjeg beka, što će biti njena uloga do kraja sezone jer se Andrea Lekić povrijedila na šampionatu Evrope u Danskoj. Znatno veću minutažu i odgovornost imaće još jedna mlada prvotimka – desni bek Katarina Džaferović, jer Valerija Maslova zbog problema sa ramenom nije u sastavu.

– Nadam se da ćemo staru godinu zaboraviti što prije, a da ćemo se okrenuti novoj i da ćemo graditi bolje i ljepše stvari. Prije svega želim da ostanemo zdravi i završimo Ligu šampiona kako treba – kazala je Popović koja će u ulozi prvog trenera debitovati na klupi podgoričke ekipe u LŠ.

Budućnost nije u idealnoj poziciji, ne može nikome da prijeti, ali Popović je obećala da će borbeno i sa željom da osvoje dva boda ulaziti u svaku utakmicu Lige šampiona.

– Nakon dvije sedmice rada sa ekipom zadovoljna sam energijom i upravo mi ona daje snagu da radim bolje i više. Svjesni smo u kakvom smo sastavu, još tokom Evropskog prvenstva znali smo da zbog povrede ne možemo do kraja da računamo na Lekić, da je Maslova upitna zbog problema sa ramenom i to od starta sezona, a pitanje je kada će se vratiti. Poznato je od ranije da na Tatjanu Brnović ne možemo da računamo. Ekipa je takva kakva jeste, nema povratka nazad, konstatovali smo da nekih igračica nema i da moramo da pravimo novu rotaciju. Jasno je da su iskusnije u manjem broju u odnosu na mlade.

Ciljevi se mijenjaju, sezona je turbulentna, a Budućnost želi da prođe grupu (prvih šest iz obje grupe idu dalje). Konkurencija se pojačala, konkretno Borusija sa holandskom reprezentativkom Van der Hejden.

– Samo da ostanemo zdravi i sa dobrom energijom, jer samo tako možemo da radimo kako treba i na visokom nivou. Zadovoljna sam za sve što su djevojke dale u prve dvije sedmice. Fokus je bio dobar, a starije igračice pokazale su strpljenje u radu sa mlađim igračicama. To sam jedino i tražila jer mlade igračice su ubačene u vatru, a često njihov maksimum nije dovoljan na treninzima da ispune očekivanja. Sigurna sam da će iskusnije i na utakmici pokazati strpljenje, a da ćemo zajedno kroz treninge, na najbolji način, doći do cilja. Razgovarali smo i kroz rad pokušali mlađim djevojkama da usadimo neke važne stvari poput discipline i da, kako je kazala golmanka Armel, večeras oznoje dres i srećne napuste teren.

Bojana je oprezna za budućnost. Ne bježi od odgovornosti, ali problemi sa kadrom koji su počeli da se gomilaju još od starta bazičnih priprema, do povrede Lekić, su prepreka.

– Ne možemo da razmišljamo kao što smo razmišljali na početku sezone i da postavljamo očekivanja. Želja je da svaku utakmicu spremamo maksimalno i da u svaku utakmicu uđemo da osvojimo dva boda, pa makar to bilo i sa Brestom u Francuskoj. Nećemo ulaziti u utakmice da budemo poraženi – što nije ni u mom stilu, a znam da to nije razmišljanje ni iskusnih igračica. Nećemo sigurno igrati za poraze sa što manjom razlikom, probaćemo da budemo i prvi ako to bude moguće, a čuda su moguća. Realnost je da živimo od utakmice do utakmice i da damo ono što je moguće. U našoj viziji je da mlade igraju bez pritiska i da dođemo što dalje i tome ćemo težiti.

Za početak bilo bi najbolje da ,,plave“ večeras dođu do dva boda, kao dobra garancija za ono što ih dalje čeka. U nekoj varijanti, mogu i bolje od trenutne pozicije i učinka od dvije pobjede, remija i četiri poraza.

– Čeka nas Borusija od koje smo bili bolji u prvom dijelu sezone. Ono što je očigledno je da ova ekipa ubjedljivo, čak više i od Đera, trči. U prosjeku dođu i do 28 tranzicija što je baš dosta, odnosno od 14 do 15 lakih, tranzicionih golova. Cilj je da se to zaustavi. Probaćemo kroz prvi segmenat vraćanja, borbenom odbranom, a kroz disciplinovani napad, zaustavimo brzu igru i spustimo rivala na što manji broj datih lakih golova. Probaćemo i mi da izvučemo malo više tranzicija nego što znamo. Ali ono što je glavno je vraćanje. Inače je i reprezentacija Njemačke poznata po brzoj igri, po trčanju – nekad to i da rezultat, a nekad i ne da. Sve zavisi od otpora u vraćanju – napomenula je Popović.

Budućnost je posljednji meč u Ligi šampiona odigrala 21. novembra u Mađarskoj sa Đerom. U nastavak takmičenja ulaze da dvije utakmice manje (sa Valčeom i Đerom), sa mnogo više samopouzdanja nakon što su reprezentativke došle do punog izražaja na prvenstvu Evrope. Ono što je falilo kroz minulih sedam mečeva, najviše preciznost – moglo bi da se popravi, a na priliku neće morati dugo da čekaju. Meč je na programu večeras od 18 ati.

Send this to a friend