Vaterpolo

Jedan od najljepših trenutaka karijere

Aleksandar ivović, od ove sezone kapiten je Pro Reka i drugi stranac u istoriji kuba, poslije Mađara Tobora Benedeka, kome je vaterpolo velikan ukazao čast.

Naš reprezentativac posljednjih osam godina nastupa za slavni talijanski klub, igraće još dvije.

“Ulogu i ponudu od trenera Ratka Rudića objeručke sam prihvatio, kao jedan od najvećih uspjeha u karijeri, pored medalja koje sam osvajao sa reprezentacijom. U Reku biti kapiten znači mnogo. Klub je pokazao poštovanje i potvrdio da cijeni što sam uradio u bazenu i van bazena. I saigrači su moju novu ulogu prihvatu na pravi način”, kazao je Ivović za Arenu.

Ratko Rudić

Kapitensku traku preuzeo je od slavnog golmana Tempestija, koji je 13 godina bio vođa ekipe.

“Ušao je u poznije godine. Reko je angažovao Bijača, među tri najbolja golmana na planeti, a samim tim uloga Tempestija je malo dovedena u pitanje. Realno, neće biti prvi golman. Trener Rudić je odlučio da napravi mali šok u ekipi. Sa ovom promjenom, i promjenom na klupi i bazenu, probaćemo da dođemo do titule klupskog prvaka, što nam u posljednje tri godine izmiče. Kao što svi znaju Reko uvijek pretenduje na vrh, ali koliko god bismo se, u žargonu da kažem, šetali kroz Ligu šampiona, u odlučujućim mečevima, kod rezultatske neizvjesnosti, gubili smo strpljenje i koncentraciju, zbog čega nijesmo pružali što se od nas očekivalo”.

Reko je počeo dobro Ligu šampiona, sa dvije pobjede i dosta novih, boljih stvari u igri. Rudić je potpisao uspjehe sa igračima.

“Prije svega, počastvovan sam što imam priliku da radim sa takvim trenerom. Posljednjih 40 godina je u vaterpolu, uglavnom je predvodio reprezentacije sa kojima je dolazio do svih mogućih naslova. Ove godine biće interesantno da vidimo kako će se pokazati kao trener jedne ekipe kao što je naša. Rudić je iskusan stručnjak, voli disciplinu, treninzi su fizički teški, a njegov sistem rada svi znaju. Igrači ulaze u stresne situacije, ali to je sve ono što nas očekuje na utakmicama. Mislim da ćemo u ovoj sezoni, na mentalnom planu, biti bolje pripremljeni, što nam je, uglavnom, manjkalo na završnim turnirima Lige šampiona”.

Reko se od ove sezone značajno pojačao. Sa 17 igrača Rudić će jurišati na trofej.

“Kvalitet imamo, ali i veći pritisak. Naša ekipa je postavljena tako kao da je deset puta bolja od konkurenata, ali nije tolika razlika. I sa te strane Rudić bi mogao dosta da nam pomogne.

Način života

Posljednju deceniju i više Ivović obilježava vaterpolo scenu. Njegove sposobnosti više puta u klubu i reprezentaciji bile su faktor uspjeha. Na sceni opstaje jer je od najranijih vaterpolo dana došao do pravih odgovora.

“Prije svega, sebi svake godine poželim zdravlje. Način života, uglavnom sportski, a na treninzima se ne štedim, pomogli su mi u karijeri. Shvatio sam da jedino mogu da pružim najviše ekipi ako sam maksimalno fizički spreman, tako živim i treniram. Za sada ide dobro, vidjećemo hoće li tako biti u nastavku sezone. Nadam se da će moje saigrače i mene povrede zaobići, jer u posljednje tri godine imali smo problema. U sportu se dešavaju stvari koje igrači najmanje priželjkuju i koje mogu, u krajnjem zbiru, da utiču na rezultat. Ali, eto, ekipa je profilisana da sve to može da izdrži. Klub je odlučio da dovede veći broj igrača”.

Reprezentacija? Mogu li “ajkule”, možda, lakšim putem do Tokija, Svjetska liga daje odgovor.

“Volio bih da bude tako, ali treba biti realan, biće teško, samo jedna reprezentacija, i to najbolja, putovaće na Ol. Nažalost Crna Gora više ne spada u najuži krug favorita za osvajanje medalja. Veliki broj igrača se oprostio, a neki ne igraju iz nekih drugih razloga. Realno, kvalitet je dosta manji nego u prethodnim sezonama, ali nekoliko mlađih mogu da donesu određeni kvalitet Na nekoliko pozicija kuburimo sa igračima, vidjeli ste u Podgorici da je u napadu bilo loše kada su Italijani igrali presing. Nijesmo uspijevali loptu da prebacimo na vrijeme. Vratili smo se jer smo pokazali da imamo borbenost i želju. Usađen nam je mentalitet pobjednika, ali se, ipak, bez kvaliteta, ne može do visokih ciljeva. Optimista sam, borićemo se do kraja, jer kvalifikacije, koje bi mogle kasnije da dođu, su stresne. Pričam iz iskustva. Nastupao sam na dva turnira, vjerujte teže je bilo nego na Olimpijskim igrama. Zbog toga ćemo probati svim silama da ih izbjegnemo”, poručio je Ivović.

Za reprezentaciju sa istom želiom i entuzijazmom

Ivović ulazi u 33. godinu, ali je i dalje tu, uvijek, za reprezentaciju.

“Volim ovo čime se bavim i sanjao sam da jednog dana nastupam za reprezentaciju. Igram da bih probao da dosanjam snove. Ranije, u početku karijere, gledao sam igrače koji su osvajali reprezentativna odličja, na kraju sam i zbog toga počeo da se bavim vaterpolom. I dalje igram sa istim entuzijazmom i žarom. Igraću dok budem osjećao da mogu da dajem timu. Polako ulazim u 33. godinu, maksimalno još dvije godine mogu izdržati. Ali, tu sam kad god me budu zvali”.

Sitniji problemi “ajkula” da se prevaziđu

“Nekada se i sa pogrešne strane gleda igranje za reprezentaciju. Sitni problemi koji se javljaju na relacijama trener i igrači moraju da se prevaziđu. Jer, Crna Gora, koga god da izgubi od igrača, suočava se sa velikim gubitkom, upravo i zbog toga jer je baza mala. Ali, svako od nas je karakterno različit, ljudi su drugačiji. Za mene je velika čast igrati za nacionalni tim i nešto najljepše u karijeri”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran g
Gost
Goran g

Jedan od najvecih sportista Crne Gore ikad, a u par najboljih igraca u istoriji vaterpola.
A pored toga vrhunski momak, zaista za primjer mladjim generacijama.
Sve najbolje Leka kralju

Send this to a friend